maanantai 7. joulukuuta 2015

Yle: Anna Kontula: Väkivaltaisesta kielenkäytöstä on tullut hyväksyttyä

Yle: Anna Kontula: Väkivaltaisesta kielenkäytöstä on tullut hyväksyttyä 7.12.2015

Vasemmistoliiton kansanedustaja vetoaa suomalaisiin, jotta kaikki tuomitsisivat väkivaltaiset puheenvuorot. Kontulan mukaan rasistisesta kielenkäytöstä ja väkivaltafantasioinnista on pikkuhiljaa tullut sallittua.

Vasemmistoliiton pirkanmaalainen kansanedustaja Anna Kontula on huolissaan siitä, ettei rasistinen väkivalta aina ylitä uutiskynnystä.

– Tänä syksynä Suomessa on alkanut vallita keskusteluilmapiiri, jossa väkivalta on yhtäkkiä sallittua ja hyväksyttyä aivan erilailla kuin se on koskaan omana elinaikanani ollut. Olen todella huolissani siitä.

Kontulan mukaan se, että poliitikot tuomitsevat väkivallan puheissaan, on jo menettänyt merkityksensä. Nyt tarvittaisiin toisenlaisia toimia.

– Jos olisin Suomen diktaattori, alkaisin pikapikaa järjestää ympäri maata sellaisia keskustelupaikkoja, jossa erilaiset ihmiset pystyisivät turvallisessa ympäristössä tapaamaan toisiaan ja keskustelemaan keskenään. Aika monet heistä, jotka lähettävät minulle rasistisia viestejä, eivät ole koskaan tavanneet kasvokkain yhtäkään turvapaikanhakijaa.

Kontula uskoo, että vastuu yleisestä keskusteluilmapiiristä lepää jokaisen harteilla.

– Vetoan suomalaisiin, että täällä ei hyväksyttäisi sellaisia puheenvuoroja, joissa hurrataan väkivallalle. Noissa puheenvuoroissa lähdetään siitä, että toisen ihmisen vahingoittaminen – tai jopa murhaaminen silloin kun on kyse tuhopoltoista – on sallittua.