tiistai 8. joulukuuta 2015

Yle: Maajoukkuekapteeni yltyvän rasismin kohteena - "Herättää kysymyksen, haluanko enää edustaa teitä"

Yle: Maajoukkuekapteeni yltyvän rasismin kohteena - "Herättää kysymyksen, haluanko enää edustaa teitä" 8.12.2015

Pikkuhuuhkajien kapteeni Mostagh Yaghoubi on joutunut viime aikoina lukuisia kertoja rasismin kohteeksi. Se on laittanut afganistanilais-suomalaisen miettimään, mitä maajoukkuetta hän haluaa edustaa aikuisten tasolla.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen kapteeni Mostagh Yaghoubi pelasi Rovaniemen Palloseurassa alkuvaikeuksien jälkeen hienon kauden. Yaghoubi iski Veikkausliiga-kauden komeettajoukkueessa neljä maalia ja jakoi viisi maalisyöttöä. Keskikenttäpelaajan syksy päättyi RoPSin hopeajuhliin.

Afganistanista vuonna 2006 Suomeen muuttaneen 'Mosan' seuraava tähtäin on ulkomaisilla viheriöillä.

21-vuotias Yaghoubi oli Pikkuhuuhkajien kantavia pelaajia syksyn EM-karsinnoissa. Taitava pelaaja ei ole pelillisesti enää kaukana aikuisten maajoukkueesta. Afganistanin ja Suomen kaksoiskansalaisella on kuitenkin vielä mahdollisuus valita, mitä maata edustaa aikuisten tasolla.

Suomen valitseminen ei Yaghoubin mukaan ole itsestäänselvyys. Suomeen hyvin kotoutunut maajoukkuepelaaja on joutunut viime aikoina useita kertoja rasismin kohteeksi.

- Jos miettii viimeistä kymmentä vuotta, niin en ole kohdannut sitä juuri lainkaan. Mutta nyt parissa kuukaudessa olen joutunut useita kertoja rasismin kohteeksi. Sitä on ollut paljon, Yaghoubi kertoi Yle Puheen Urheiluillassa.

- Mihin ollaan oikeasti menossa?

Muutos ilmapiirissä on saanut Yaghoubin miettimään asioita uudelleen.

- Se loukkaa todella suuresti. Olen asunut kymmenen vuotta täällä, olen suomalainen ja isolla kunnialla edustan Suomea. Sitten kun kohtaa näitä rasisteja niin herää kysymys, että haluanko enää edustaa teitä.

- Painan todella kovaa duunia tuolla kentällä, hikoilen ja taistelen teidän ja meidän maan puolesta - ja te kohtelette näin, Yaghoubi viittaa kohtaamiinsa rasisteihin.

- Siinä ajattelee että haluaako enää edustaa, kun nämä eivät hyväksy minua vieläkään. Olen tehnyt paljon työtä ja kaikkea hyvää, mutta silti tulee tällaista.