tiistai 8. joulukuuta 2015

Yle: Turvapaikanhakija: "Ei ole mitään tekemistä, vain nukkumista ja syömistä"

Yle: Turvapaikanhakija: "Ei ole mitään tekemistä, vain nukkumista ja syömistä" 8.12.2015
Yle: Mistä mielekästä tekemistä turvapaikanhakijoille?

Hennalan vastaanottokeskuksessa Lahdessa tapahtuneet järjestyshäiriöt ovat nousseet otsikoihin useasti. Yksikössä asuva turvapaikanhakija kertoo, että vastaanottokeskuksessa ei ole mitään tekemistä. Se saa ihmiset turhautumaan.

Lahdessa Hennalan vastaanottokeskuksessa pari kuukautta asunut irakilainen Hussein Khalid kertoo olevansa tyytyväinen Hennalassa asumiseen, mutta tylsistyminen alkaa viedä voiton parin kuukauden maleksimisen jälkeen.

– Täällä ei ole mitään tekemistä, vain nukkumista ja syömistä, Khalid kertoo.

Khalid uskoo, että Hennalassa esiintyneet levottomuudet johtuvat ainakin osittain asukkaiden tylsistymisestä.

– Jos olisi jotain tekemistä, siihen saisi purettua energiaa, eikä varmasti tulisi niin paljon kahnauksia, Khalid summaa.

Lisää tekemistä luvassa

Myös SPR:n Hennalan vastaanottokeskuksen johtaja Markku Heikkilä on tietoinen siitä, että asukkaille ei ole kyetty järjestämään riittävästi tekemistä.

– Ensimmäiset pari kuukautta ovat menneet niin, ettemme ole saaneet kunnolla työllistettyä asukkaitamme. Varmasti on siis liikaa luppoaikaa.

Liiallinen luppoaika lisää Heikkilän mukaan tylsistymistä.

– Kieltämättä aktiviteettien määrä on suorassa suhteessa siihen, miten tylsistymistä tapahtuu.

SPR:n henkilökunnan aika on mennyt siihen, että vanhasta kasarmialueesta on saatu rakennettua vastaanottokeskus.

– Jatkuvasti olemme pyrkineet lisäämään asukastyöskentelyä. Nyt kun tilat on rakennettu, henkilökunnan resursseja suunnataan enemmän asukastyön suuntaan.

Arabiankielistä hygieniapassikoulutusta

Heikkilän mukaan asukkaat tekevät jo satunnaisia töitä vastaanottokeskuksessa, kuten huolehtivat jonkin verran yleisten tilojen siivoamisista.

Ruoka kuitenkin ostetaan edelleen ulkopuoliselta palveluntarjoajalta. Siihen Heikkilä toivoo muutosta.

– Käymme parhaillaan neuvotteluja operaattorin kanssa siitä, miten saisimme ruokahuollon työpisteet rakennettua.

Heikkilän mukaan asukkaita olisi pystytty jo hyödyntämään muun muassa ruoan valmistuksessa, mutta ilman hygieniapassia suomalaiseen keittiöön ei ole asiaa.

– Valmistelemme parhaillaan arabiankielisen hygieniapassikoulutuksen järjestämistä. Se varmasti avaa ovia myös oikeaan työelämään, kun on edes se hygieniapassi olemassa, Heikkilä summaa.


__________________________________

Yle: Mistä mielekästä tekemistä turvapaikanhakijoille?

Osa vastaanottokeskuksista on lähtenyt kehittämään alusta pitäen toimintaa asukkailleen.Toisissa yksiköissä asukkaat kokevat aikansa käyvän pitkäksi, ja tylsistyminen aiheuttaa levottomuuksia. Millaista tekemistä turvapaikanhakijoille kannattaisi järjestää?

Kun päivä koostuu syömisestä ja nukkumisesta, aika voi käydä pitkäksi. Lahdessa Hennalan hätämajoituksessa toiminnan ensimmäiset kuukaudet ovat kuluneet enimmäkseen siihen, että entisestä kasarmialueesta on rakennettu toimiva yksikkö turvapaikanhakijoille.

Liiallinen luppoaika aiheuttaa tylsistymistä, ja siitä voi seurata levottomuuksia.

Toisaalta pikkuhiljaa asukkaat pääsevät yhä enemmän osallistumaan arjen askareisiin, esimerkiksi yksikön yleisten tilojen siivoamiseen.

Joissakin vastaanottokeskuksissa asukkaat ovat ilmoittautuneet talkoohengessä esimerkiksi kuntalaisten avuksi pihatöihin tai lumihommiin.

Mistä turvapaikanhakijoille löytyisi mielekästä tekemistä? Mitä tekeminen voisi olla?