maanantai 28. marraskuuta 2011

YLE: Maahanmuuttajanaiset ovat innokkaita yrittäjiä

YLE Helsinki: Maahanmuuttajanaiset ovat innokkaita yrittäjiä 28.11.2011

Maahanmuuttajat ovat 2000-luvun ajan perustaneet yrityksiä kantaväestöä innokkaammin. Erityisesti maahanmuuttajanaiset ovat pääväestöä kiinnostuneempia yritystoiminnasta. Neljä kymmenestä maahanmuuttajien yrityksestä on vähintään osittain naisten hallinnassa.

Uudenmaan liiton selvityksen mukaan maakunnassa on kolmessa vuodessa perustettu noin 900 uutta ulkomaalaistaustaista yritystä. Nykyisestä noin 4 000 maahanmuuttajayrityksestä yli puolet on syntynyt viimeisen kuuden vuoden aikana.

Uusien suomalaisten yritykset keskittyvät pääkaupunkiseudulle; neljällä viidestä on kotipaikka pääkaupunkiseudulla, yli puolella Helsingissä.

Yrityksistä valtaosa on yhden omistajan toiminimiä. Tavallinen yritysmuoto on myös pieni osakeyhtiö, joka työllistää lähinnä perheen jäsenet. Alle kymmenen prosenttia maahanmuuttajien yrityksistä on sellaisia työnantajayrityksiä, jotka työllistävät vähintään kolmen palkansaajaa.

Ravintola-ala suosituin

Uudenmaan maahanmuuttajayritysten omistajat ovat enimmäkseen aasialaisia, jotka pyörittävät joko ravintolaa tai tuottavat joitain muita palveluita.

Eniten maahanmuuttajien yrityksistä työllistävät kaupanalan, sekä majoitus- ja ravintoalan yritykset, joissa on yhteensä 40 prosenttia etnisten yritysten henkilöstöstä. Viidennes henkilöstöstä on rakennusalalla.

Maahanmuuttajien yrityksissä suurimmat henkilöstön kansallisuusryhmät ovat venäläiset ja virolaiset.