perjantai 25. marraskuuta 2011

HS: Lahdessa Suomen laajin ihmiskauppaepäily

Helsingin Sanomat: Lahdessa Suomen laajin ihmiskauppaepäily 25.11.2011

Lahdessa on paljastunut uhrien määrällä mitattuna Suomen laajin ihmiskauppatapaus, jos poliisin epäilyt osoittautuvat todeksi.

Poliisi epäilee enimmillään jopa kymmenen naisen joutuneen ihmiskaupan uhriksi lahtelaisissa thaihierontapaikoissa ja asunnoissa.

Rikoksista epäillään yrittäjäpariskuntaa. Poliisi esittää 47-vuotiaan suomalaismiehen ja 42-vuotiaan thaimaalaisnaisen vangitsemista törkeästä parituksesta ja ihmiskaupasta epäiltyinä.

Vangitsemisoikeudenkäynti pidetään perjantaiaamuna.

Pariskunta omistaa Lahdessa 11 thaihierontapaikkaa ja kaksi asuntoa. Niissä on poliisin käsityksen mukaan myyty seksiä kahtena viime vuotena.

Mittava poliisijoukko iski yhtä aikaa näihin 13 paikkaan tiistaina. Kotietsintöihin ja kiinniottoihin osallistui noin 30 poliisia.

Thaimaalaisnaisen nimissä olevan yrityksen thaihierontapaikat sijaitsevat pääosin kaupungin keskustassa. Nettisivujen mukaan niissä on ollut tarjolla hierontaa, stripteasea ja infrapunasauna.

Osa paikoista on ollut auki päivittäin aamuseitsemästä tai -kahdeksasta puoleenyöhön.

Poliisi ei osaa vielä sanoa mahdollisten ihmiskaupan uhrien tarkkaa määrää.

Rikoskomisario Ville Hahlin mukaan heitä on viidestä kymmeneen. Mahdolliset uhrit ovat ulkomaalaisia.

Poliisi kertoo hankkineensa tietoa "pidemmän aikaa" ennen tiistaista iskua.

Suomalaismiehen asianajaja Kimmo Karvinen kertoi torstaina Helsingin Sanomille, että hänen päämiehensä kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Thaimaalaisnaisen asianajaja Mikko Kytöniemi ei ottanut kantaa, kiistääkö myös nainen rikosepäilyt.

Poliisitutkinta kestää todennäköisesti vielä kuukausia.

Kumpikin epäilty on viime vuonna tuomittu väkivaltarikoksista ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Suomalaismies sai tuomion pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Hän löi miestä nyrkillä päähän ja uhkasi toista painamalla aitoa ampuma-asetta muistuttavan starttipistoolin tämän niskaan.

Vuonna 2003 mies sai lähestymiskiellon entisen naisystävänsä piinaamisen vuoksi.

Thaimaalaisnainen tappeli puolestaan miesepäilyn toisen entisen naisystävän kanssa viime vuonna. Molemmat naiset tuomittiin pahoinpitelystä.