keskiviikko 23. marraskuuta 2011

YLE: Turvapaikkatutkintaa ei keskitetä

YLE Kainuu: Turvapaikkatutkintaa ei keskitetä 23.11.2011

Suunnitelmat ovat toistaiseksi kariutuneet poliisin haluttomuuteen sijoittaa turvapaikanhakijoiden alkukuulusteluja vain tietyille poliisiasemille. Turvapaikkahakemuksen voi edelleen jättää poliisille kaikkialla Suomessa.

Myös poliisin tai rajaviranomaisen suorittama alkukuulustelu voidaan tehdä eri puolilla Suomea. Varsinainen turvapaikkatutkinta tehdään edelleen nykyisissä yksiköissä Kuhmossa, Lappeenrannassa, Oulussa ja Helsingissä, kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

- Poliisi ei ole antanut virallista päätöstä siitä, että heidän osuutensa turvapaikan hakijan tutkinnasta keskitettäisiin vain tietyille paikkakunnille, kuten oli suunnitelmissa. Siinä mielessä asiassa palattiin ikään kuin alkuasetelmiin, sanoo Repo

Viranomaiset kuitenkin ovat tehostaneet keskinäistä yhteistyötään turvapaikanhakijoiden sijoittelussa, sanoo Repo.

- Turvapaikan hakijat pyritään alkukuulustelun jälkeen sijoittamaan siten, että maahan tultuaan he olisivat mahdollisimman lähellä sitä kuulemisyksikköä, jossa kuuleminen tehdään. Sen jälkeen turvapaikanhakija odottaa päätöstä jossain vastaanottokeskuksessa sen mukaan, missä tilaa on, kertoo Repo.

Maahanmuuttoviraston 98 virkamiestä pystyvät ensi vuonna tekemään noin 4000 turvapaikkapäätöstä. Lisäresursseilla pystytään vastaamaan hallitusohjelman vaatimukseen turvapaikkapäätöksenteon tehostamisesta, uskoo Repo.

- Meillä on 48 ylitarkastajaa, siis heitä, jotka henkilökohtaisesti tapaavat turvapaikan hakijat ja tekevät päätöksen mahdollisesta turvapaikasta. Noin 700 ihmistä odottaa parhaillaan puhuttelua, noin 500 ihmistä on käynyt puhuttelussa ja odottavat päätöstä paraikaa. Joka kuukausi tulee lisäksi 200 - 300 uutta hakijaa. Puramme vieläkin vuosina 2008 - 2009 syntyneitä jonoja, selvittää Repo.

Ylitarkastajista viisi on sijoitettu Kuhmoon, yhdeksän Ouluun, 10 Lappeenrantaan ja loput Helsinkiin.