keskiviikko 16. marraskuuta 2011

YLE: Kanta-Hämeen kansanedustajat: Rasismi on lisääntynyt

YLE Häme: Kanta-Hämeen kansanedustajat: Rasismi on lisääntynyt 16.11.2011
YLE Areena: YLE Häme: Politiikan puhemylly (audio, 22 min)

Kantahämäläiset kansanedustajat ovat huolestuneita rasistisen ilmapiirin lisääntymisestä Suomessa. Radio Hämeen tiistaisessa Politiikan puhemyllyssä maakunnan seitsemän kansanedustajaa miettivät muun muassa syitä siihen, miksi arkipäivän rasistinen käyttäytyminen on lisääntynyt viime vuosina.

Esimerkiksi netissä vellovalle vihakeskustelulle on tehtävä jotain, sanoi sosialidemokraattien kansanedustaja Johannes Koskinen. Samoilla linjoilla on myös saman puolueen Tarja Filatov.

- Nyt meillä hyväksytään se, että saat lyödä maahanmuuttajia esimerkiksi nettikeskustelussa. Sanotaan vaikka, että minä sanoin niinkin yksinkertaisen asian tämmöisessä afgaaniyhteisössä, kun että maahanmuuttajanaisten pitäisi Suomessa käydä töissä, koska se on osa integraatiota yhteiskuntaan. Minä sain sellaisen imperiumin vastaiskun, että mun oli pakko pitää puhelinta viikko kiinni, koska siitä rupesi tulemaan palautetta ja se oli ihan silkkaa sontaa, sanoo Tarja Filatov.

- Ja tämä on yksi syy miksi meidän niin kun esimerkiksi maahanmuuttotutkivat ihmiset ei enää uskalla tulla julkisuuteen tai keskustella julkisuudessa näistä asioista, koska ne saa sellaisia vyöryjä niskaansa.

Perussuomalaisten Ismo Soukola muistutti kuitenkin, että kaikki varauksellinen suhtautuminen uuteen tai outoon ei ole rasismia. Rasismin kitkemiseksi tarvitaan Soukolankin mukaan tiukempaa valvontaa ja tiukempia sanktioita.

Kokoomuksen Timo Heinosen mukaan Suomeen tarvitaan suvaitsevaisuutta sietää toisen ihmisen myös suomalaisen erilaisuutta. Myös toisista ihmisistä välittämistä pitäisi olla nykyistä enemmän, pohti Heinonen.

Tänään vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä suvaitsevaisuuden päivää.