sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Kouvolan Sanomat: Maahanmuuttajanaapuri tarvitsee tukea ja neuvoja

Kouvolan Sanomat, pääkirjoitus: Maahanmuuttajanaapuri tarvitsee tukea ja neuvoja 20.11.2011

Tuore kyselytutkimus antaa karun kuvan suomalaisten suhtautumisesta vähemmistöihin. Helsingin Sanomien teettämän kyselyn mukaan peräti kaksi kolmasosaa kansasta näkee maassamme paljon tai melko paljon rasismia.

Rasisteja eivät kuitenkaan ole vastaajat itse, vaan muut suomalaiset. Vain joka seitsemäs myöntää tunnistaneensa itsessään rasistisia piirteitä. Selvästi useampi ilmoittaa kuitenkin suhtautuvansa esimerkiksi romaneihin, somaleihin tai muslimeihin melko tai erittäin kielteisesti.

Maamme muutos kohti monikulttuurisuutta käy hitaasti ja aiheuttaa kitkaa. Siitä lienee kysymys myös Kouvolassa nyt, kun maahanmuuttajiin liittyvät valitukset kaupungin vuokrataloissa ovat lisääntyneet.

On mahdollista, että valitusten takana on ainakin osittain silkkaa ennakkoluuloisuutta. Muualta tulleen naapurin tekemisiä voidaan katsoa kriittisemmin kuin kantaväestöön kuuluvan.

Kaupungin maahanmuuttopalvelut ja Korttelikotiyhdistys ovat joka tapauksessa reagoineet tilanteeseen oikein. Asiaa on lähdetty selvittämään, ja asumisneuvontaa ja tukea maahanmuuttajille on lisätty. Ei voidakaan odottaa, että maahanmuuttajat omaksuisivat lennosta sekä asuintalonsa järjestyssäännöt että monet kirjoittamattomat ”näin tässä talossa on aina tehty” -pelisäännöt.

On myös hyvä muistaa, että taloyhtiöissä on aina osattu riidellä esimerkiksi pyykkivuoroista, jätteiden lajittelusta ja metelinpidosta myös kantaväestön kesken.