keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Sisäministeriö: Neljä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta lakkautetaan

Sisäministeriö: Neljä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta lakkautetaan 23.11.2011

Turvapaikkaa hakevien määrän arvioivan jäävän kuluvana vuonna noin 3 000 henkilöön. Viime vuoteen verrattuna hakijamäärät ovat alentuneet 30 % ja alaikäisten ilman huoltajaa saapuneiden hakijoiden määrä on alentunut yli 50 % viime vuodesta. Suomeen on tullut 141 alaikäistä hakijaa tähän mennessä.

Sisäasiainministeriö on päättänyt antaa Maahanmuuttovirastolle valtuudet irtisanoa sopimukset ja lakkauttaa seuraavat vastaanottokeskukset:

* Helsingin vastaanottokeskuksen Punavuoren yksikkö (170 paikkaa) 30.6.2012 mennessä
* Kontiolahden vastaanottokeskus (100 paikkaa), Kontiolahden ryhmäkoti Parkki (7 paikkaa) ja tukiasumisyksikkö (19 paikkaa) 30.6.2012 mennessä.
* Kontioniemen vastaanottokeskus (100 paikkaa) 30.6.2012 mennessä.

Lisäksi Turun vastaanottokeskuksen Paimion yksikön (100 paikkaa) määräaikainen sopimus päättyy 31.12.2011 mennessä.

- Sisäasiainministeriön puolesta haluan kiittää hyvästä yhteistyöstä nyt lakkautettavia vastaanottokeskuksia. Henkilöstön kannalta tällaiset päätökset ovat ikäviä, mutta taloudellisesti ylikapasiteetin ylläpitäminen ei ole mahdollista, toteaa sisäasiainministeri Päivi Räsänen.

Vastaanottokeskusten toiminta lakkautetaan vastaanottokapasiteetin sopeuttamiseksi vastaamaan nykyisiä turvapaikanhakijoiden tulijamääriä ja hakijoiden vastaanottoon osoitettavia määrärahoja. Maahanmuuttoviraston tavoitteena on siirtyä laitosten sijaan vuokra-asuntojen käyttöön päätöstä odottavien asuttamisessa. Se on kustannuksiltaan edullisempaa ja mahdollistaa joustavamman majoituskapasiteetin käytön.

___________________________________________

YLE Pohjois-Karjala: Pohjois-Karjalan vastaanottokeskukset lopetusuhan alla

Pohjois-Karjalan molempia vastaanottokeskuksia uhkaa lopettaminen. Sisäasiainministeriö on antanut maahanmuuttovirastolle valtuudet irtisanoa sopimukset Kontiolahden Vastaanottokeskus Oy:n ja Kontioniemen vastaanottokeskuksen kanssa.

Sopimukset ovat purkautumassa kesäkuun lopussa 2012. Ministeriö perustelee päätöstään turvapaikan hakijoiden määrän vähenemisellä.Taustalla on myös valtion säästöpaineet.

Pääosin Paiholassa toimiva Kontiolahden vastaanottokeskus on liki täynnä. Keskuksessa on maahanmuuttoviraston alaisuudessa 126 asiakaspaikkaa. Lisäksi vastaanottokeskuksessa toimii nuorten ryhmäkoti Lukkarila, jonka rahoitus tulee ELY-keskukselta.

Kontiolahden vastaanottokeskus on toiminut 20 vuotta. Keskuksella on kaikkiaan neljä eri yksikköä. Vastaanottokeskuksessa on muun muassa maahan yksin tulleita lapsia ja nuoria.

- Säästötarpeet ja talouden sopeuttamisen ymmärrämme. Mutta koko yksikön lakkauttaminen tuntuu aika rajulta toimenpiteeltä. Meidän työntekijöiden vaihtuvuus on hyvin pieni. Monilla on pitkä ura ja osa on ollut alusta alkaen. Siitä voimme päätellä, että aika järkyttyneitä tunteita, kertoo Kontiolahden vastaanottokeskus Oy:n toimitusjohtaja Harri Sarjanoja.

Vuonna 2009 avatun Kontioniemen vastaanottokeskuksen sadasta paikasta tyhjänä on vain noin kaksikymmentä. Vastaanottokeskusten vetäjille ei ole kerrottu, minne turvapaikan hakijat sijoitettaisiin.

Pohjois-Karjalan keskusten lisäksi lopettamisuhan alla on myös Helsingin Punavuoren toimipiste.

Yhteensä maakunnan vastaanottokodeissa on lähes kuusikymmentä vakituista työntekijää.

____________________________________________

Karjalainen: Kontiolahden vastaanottokeskukset aiotaan sulkea kesällä

Kontiolahden molemmat vastaanottokeskukset aiotaan sulkea ensi kesänä.

Kontiolahden Paiholassa toimiva Kontiolahden vastaanottokeskus Oy sekä SPR:n ylläpitämän Kontioniemen vastaanottokeskus (kuvassa) saivat tiedon tiistaina.

Sekä Paiholan vastaanottokeskuksen toimitusjohtaja Harri Sarjanoja että Kontioniemen vastaanottokeskuksen johtaja Ari Kuronen sanovat, että asia tuli täydellisenä yllätyksenä.

Yksiköt ovat solmineet Maahanmuuttoviraston kanssa sopimuksen turvapaikanhakijoiden vastaanotosta, ja nyt sisäasianministeriö on päättänyt lopettaa sopimukset.

Ministeriö antoi Maahanmuuttovirastolle valtuudet irtisanoa molemmat sopimukset 30. kesäkuuta 2012.

Ministeriö perusteli päätöstään säästösyillä sekä turvapaikanhakijoiden vähenemisellä.

Paiholan vastaanottokeskus on toiminut jo 20 vuotta. Se työllistää 46 vakituista työntekijää sekä kymmenen sijaista tai osa-aikaista. Paiholan vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 145 asukasta. Kolme neljästä yksiköstä on täynnä, Sarjanoja sanoo.

Lakkautuspäätös koskee yhtiön kaikkia yksiköitä Kontiolahdessa.

Sarjanoja kertoo, että Paiholassa majoitusvuorokausien hinnat asukasta kohti ovat olleet valtakunnan keskitasoa.

SPR:n Kontioniemen vastaanottokeskuksessa on 13 työntekijää ja nyt 79 asukasta. Keskus perustettiin vasta alkuvuodesta 2009.

– Jos tulijamäärissä tapahtuu muutoksia, niin sittenhän se voi muuttua. Sopimuksilla on puolen vuoden irtisanomisaika, päätöksestä järkyttynyt Ari Kuronen sanoi.

Kuronen kertoi kuulleensa, että ministeriö haluaisi eroon laitostyyppisestä asumisesta. Turvapaikanhakijoita aiottaisiin majoittaa päätöksen odotteluvaiheessa vuokra-asunnoissa.

Lisäksi ministeriö aikoo lakkauttaa vastaanottokeskuksen Helsingin Punavuoresta (170 paikkaa) sekä Turun vastaanottokeskuksen Paimion yksikön (100 paikkaa). Paimion yksikkö aiotaan lakkauttaa jo vuoden lopussa.

__________________________________

YLE Kainuu: Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus säilyy Kajaanissa

Sisäasiainministeriö on päättänyt lakkauttaa Helsingin vastaanottokeskuksen Punavuoren yksikön, Kontiolahden vastaanottokeskuksen ja Kontioniemen vastaanottokeskuksen. Lisäksi se on päättänyt olla jatkamatta Turun Paimion yksikön määräaikaista sopimusta.

Sisäasiainministeriö antaa Maahanmuuttovirastolle valtuudet irtisanoa sopimukset ja lakkauttaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset 30. kesäkuuta mennessä. Paimion yksikön sopimus päättyy jo tämän vuoden lopussa.

Helsingin vastaanottokeskuksen Punavuoren yksikössä on ollut 170 paikkaa.

Joensuun lähellä Kontiolahden vastaanottokeskuksessa on ollut 100 paikkaa vastaanottokeskuksessa, minkä lisäksi tukiasumisyksikössä on ollut 19 paikkaa ja ryhmäkoti Parkissa 7 paikkaa.

Niinikään Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Kontioniemen vastaanottokeskuksessa on ollut 100 paikkaa.

Turun vastaanottokeskuksen Paimion yksikko on ollut 100-paikkainen.

Kajaanin keskuksen toimintamalli vakuutti

Taloudellisesti tehokas toimintamalli on vakuuttanut Maahanmuuttoviraston ja se saa säilyä.

Kajaanissa vastaanottokeskus on 100-paikkainen. Keskuksen käyttöaste on ollut noin 70-90 prosenttia tänä vuonna. Keskus työllistää 10 ihmistä.

Vastaanottokeskuksen säilyminen voi vahvistaa myös Kuhmon turvapaikkatutkinnan toimipisteen säilymistä, vaikka valtio on halunnut keskittää turvapaikkatutkintaa.