sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Savon Sanomat: Rasismi on uhka kaikille

Savon Sanomat, mielipide: Enrique Tessieri, Alain Minguet: Rasismi on uhka kaikille 27.11.2011

Miksi meidän tulisi olla huolestuneita rasismin noususta Iisalmessa, Lieksassa ja muualla? Mitä se kertoo Suomen yhteiskunnasta ja sen pahoinvoinnista?

Suomessa rasismi on noussut ihmisten tietoisuuteen yhä voimakkaammin erityisesti viimeisten kahden vuoden aikana. Siitä vaikeneminen ei ole oikea tie.

Ilmiötä ei voi selittää syyttämällä maahanmuuttajia. Lausahdus "meidän kotiseudulla ei ollut rasismia, ennen kuin tänne muuttivat maahanmuuttajat", ei tunnu selittävän perimmäistä syytä.

Miten on mahdollista, että niin pieni joukko, reilu kaksi sataa, maahanmuuttajaa voi saada Lieksassa niin paljon vastustusta, vihaa ja pahaa aikaan?

Yhdysvaltalainen vapaustaistelija Martin Luther King Jr. (1928 - 1968) edesauttoi elämässään merkittävästi mustien oikeuksia 1950- ja 1960-luvuilla. Hänen neuvonsa kantautuvat myös tämän päivän keskusteluun. Hän sanoi: "Vihaa ei voi poistaa vihalla, vain rakkaus pystyy siihen." Strategiamme rasismia ja vihaa vastaan tulee olla sama kuin Kingin.

Taistelu rasismia vastaan on myös askel meidän lastemme ja lastenlastemme paremman tulevaisuuden puolesta. He voivat elää maassa, jossa rasismi ja viha toisia kohtaan ovat poikkeus ja harvinaisuus.

Suomeen mahtuu paljon erilaisia ihmisiä. Voimme olla hyvinkin erilaisia, mutta olemme kaikki tämän maan asukkaita. Pohjana on kunnioitus ja hyväksyntä puolin ja toisin. Tämä ei ole uutta suomalaisille, vaan se on tapa, joka on ollut aina läsnä.

Rasismi on uhka kaikille, myös niille, jotka levittävät sitä tietoisesti tai tiedostamattaan. Jos annamme rasismin ja eriarvoisuuden voittaa, seurauksista tulee kohtalokkaat. Köyhdymme yhteiskunnallisesti, poliittisesti ja ennen kaikkea taloudellisesti.

Mitä tapahtuu kylälle, maakunnalle tai maalle, jos saamme rasistisen leiman? Kuinka monta osaava ihmistä tai maahanmuuttajaa haluaa pysyä täällä ja muuttaa tänne? Kuinka monta yritystä haluaa sijoittaa rahaa ja luoda työpaikkoja? Uskomme, että hyvin harva. Ne, jotka pystyvät, muuttavat muualle etsimään parempaa työtä ja valoisampaa tulevaisuutta.

Voimme olla ylpeitä monista hienoista saavutuksistamme Suomessa, mutta rasismi ei kuulu tähän listaan. Suomessa on paljon valveutuneita esimerkillisiä kansalaisia, jotka eivät hyväksy nyt yhteiskunnassa vellovaa keskustelua. Näiden ihmisten tuleekin puhua ja kuulua entistä äänekkäämmin.

He ovat ymmärtäneet, että toimivaa ja pysyvää yhteiskuntaa ei voi rakentaa vihan perustukselle.

Enrique Tessieri Puheenjohtaja Kansainvälinen Mikkeli ry
Alain Minguet Puheenjohtaja Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys ry