maanantai 21. marraskuuta 2011

Aamulehti: Arhinmäki syyttää: ”Ostareilla syötetään väärää tietoa ja rasistista propagandaa”

Aamulehti: Arhinmäki syyttää: ”Ostareilla syötetään väärää tietoa ja rasistista propagandaa” 21.11.2011

Kolme Paavoa, kaksi menneisyydestä ja yksi tulevaisuudesta. Varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekosen pelkistys presidentinvaaleista kuultiin monesta suusta, kun vasemmistoliiton puoluevaltuusto nosti puheenjohtajansa Paavo Arhinmäen ehdokkaaksi.

Puheessaan Arhinmäki kuritti perussuomalaisia, vaikkei kohdetta suoraan sanonutkaan.

Arhinmäki julisti puolueensa olevan työväenpuolue ilman rasismia. Soini on määritellyt perussuomalaiset työväenpuolueeksi ilman sosialismia.

– Kierrän paljon lähiöitä ja ostareita. Siellä näkyy, miten syötetään väärää tietoa ja rasistista propagandaa, Arhinmäki kertoi.

Ilmapiiri on Arhinmäen mielestä muuttunut.

– Olen erittäin huolestunut, kun jopa eduskuntatasolla käytetään vitsin varjolla puheenvuoroja, joissa halvennetaan vähemmistöjä.

Arhinmäki katsoo puolustavansa suvaitsevaisuutta rohkeammin kuin Lipponen, Eva Biaudet (r) tai Pekka Haavisto (vihr).

– En väitä ollenkaan, etteivät nämä asiat olisi heille tärkeitä, mutta kukaan ei ole lähtenyt sanomaan sitä niin voimakkaasti.

Lue Arhinmäen ehdokkuudesta lisää maanantain Aamulehdestä.

_________________________________________


Kansan Uutiset: Arhinmäki puhuu erilaisuuden kunnioittamisesta: Vasemmisto on työväenpuolue ilman rasismia

– Pitää olla rohkea, vasemmiston presidenttiehdokas Paavo Arhinmäki sanoo taistelusta rasismia vastaan.

Vasemmisto on työväenpuolue ilman rasismia. Näin tölväisi vasemmistoliiton tuore presidenttiehdokas Paavo Arhinmäki yhteiskunnan henkistä ilmapiiriä.

– Kyse on siitä, että suomalaisessa politiikassa on voimia, jotka ovat valmiita kiistämään toisten ihmisarvon, Arhinmäki sanoi puheessaan puoluevaltuuston kokouksessa sunnuntaina sen jälkeen, kun hänet oli asetettu ehdokkaaksi.

Muukalaisvihan vastustaja

Arhinmäki totesi, että suomalaisessa politiikassa esitetään maahanmuuttajista, seksuaalivähemmistöistä, pohjoismaisesta sosialidemokratiasta ja journalisteista sellaisia kannanottoja, jotka menevät kaiken sopivuuden rajojen yli.

– Erilaisuuden kunnioittaminen ja vähemmistöjen puolustaminen ovat vasemmiston keskeisiä arvoja. Muukalaisviha on vasemmiston strateginen ja ideologinen vastustaja, Arhinmäki sanoi.

Pitää olla rohkea

Tiedotustilaisuudessa hän sanoi, että on tietoinen linja puhua yleisellä tasolla, kun puhui rasismista.

– Tarkoituksella en maininnut ketään tai mitään puoluetta nimeltä, koska me haluamme tehdä kampanjan, jossa puhutaan arvoista ja tuodaan esille sitä, miten suomalaisen yhteiskunnan pitää muuttua.

– Se tarkoittaa sitä, että kun kierrän lähiöitä ja ostareita ja keskustelen ihmisten kanssa, siellä näkyy, että syötetään väärää tietoa ja rasistista propagandaa, hän sanoi.

– Sitä pitää olla rohkeasti vastustamassa ja kertoa ihmisille, miten asiat todella ovat.

Hän totesi olevansa huolestunut siitä, että jopa eduskuntatasolla käytetään vitsin varjolla puheenvuoroja, joissa halvennetaan erilaisia vähemmistöjä ja erilaisuutta.

Hänestä poliittisten päättäjien pitäisi olla erityisen tarkkana puheissaan nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä.

– Omissa puheenvuorissa ei pitäisi antaa sille lisää potkua, hän sanoi.


_____________________________________

Jämsän Seutu: ”Perussuomalaisten ryhmästä eniten rasistisia puheenvuoroja”

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki kertoi maanantai-iltana Jämsässä nostavansa rasismin vastustamisen tärkeäksi vaaliteemaksi tulevassa presidentinvaalikampanjassaan.

Vasemmistoliiton iltatilaisuudessa puhunut Arhinmäki kertoi pitävänsä tähänastisia vaalikeskusteluja tylsinä ja ehdokkaiden yksityiselämään keskittyvinä. Hän lupasi ottaa jatkossa asioihin suoraan kantaa ja haastaa muut ehdokkaat tekemään samoin.

– Rasismin vastustaminen on meille hyvin tärkeä vaaliteema. Jonkun pitää sanoa ääneen, että näin ei voi puhua!

Arhinmäki vastasi melko suoraan, kun häneltä kysyttiin, missä eduskuntapuolueessa on tällä hetkellä eniten rasisteja.

– Perussuomalaisesta ryhmästä esitetään eniten rasistisia ja vähemmistöjä halveksivia puheenvuoroja.

Lue varsinainen juttu keskiviikon Jämsän Seudusta.

______________________________________


Arhinmäki puhe presidenttiehdokkaaksi nimittämisen jälkeen

Hyvät ystävät ja toverit!

Kiitän kannustavista puheenvuoroista ja siitä luottamuksesta, jota olette tänään osoittaneet valitsemalla minut Vasemmiston presidenttiehdokkaaksi.

Vasemmistolaisia arvoja ovat vapaus, tasa-arvo ja kestävä kehitys. Vasemmistolainen yhteiskunta on avoin ja hyväksyvä. Meidän maailmankäsityksemme mukaan kansojen pitää elää rauhassa ja toisiaan auttaen.


Maailman ihmisten keskinäinen solidaarisuus on ainoa keino selvitä maapallonlaajuisista ongelmista, kuten ilmaston lämpeneminen, aavikoituminen, sodat tai köyhyys. Vasemmistolaisuus on ihanne siitä, että emme erittele ihmisiä meihin ja muihin, parempiin ja huonompiin, autettaviin ja oman onnensa nojaan jätettäviin.

Lähden presidenttiehdokkaaksi, jotta suomalaisilla olisi mahdollisuus valita vaaleissa vasemmistolaisia arvoja kannattava presidentti.

Valitettavasti moniarvoinen ja avoin Suomi ovat uhattuina. Suomalaisessa yhteiskunnassa tuntuu yhä vahvemmin nousevan viha erilaisia vähemmistöjä kohtaan. Tämä kehitys tarvitsee vastavoiman. Haluan, että kun vaalikeskusteluissa puhutaan Suomen ja maailman tulevaisuudesta, puhutaan myös meidän vasemmistolaisista ihanteistamme.

[...]

Hyvät ystävät,

presidentinvaaleissa keskustellaan myös suomalaisen yhteiskunnan arvoista ja siitä, millainen arvojohtaja presidentin pitäisi olla.

Presidentin pitää näyttää suuntaa sellaisille arvoille, jossa arvostetaan ihmisten erilaisuutta ja moninaisuutta. Presidentin pitää puolustaa voimakkaasti tasa-arvoa. Jokaisen pitää olla tasa-arvoinen sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, uskonnosta tai etnisestä taustasta riippumatta. Vasemmiston Suomessa jokaisella on oikeus olla oma itsensä.

Suomalainen yhteiskunta on menossa arvoiltaan väärään suuntaan. Viha, syrjiminen ja erilaisuuden halveksunta nostavat päätään.

Viikko sitten julkistettiin mielipidetutkimus, joka kertoi millaisia piirteitä suomalaisesta yhteiskunnasta nyt nousee esiin. Tutkimuksen mukaan 14 prosenttia suomalaisista tunnistaa itsessään rasistisia piirteitä. Lisäksi miltei kolmasosa suomalaisista uskoo, että "joihinkin rotuihin kuuluvat ihmiset eivät kerta kaikkiaan sovi asumaan modernissa yhteiskunnassa".

Suomalaisessa politiikassa esitetään maahanmuuttajista, seksuaalivähemmistöistä, taiteesta, pohjoismaisesta sosialidemokratiasta ja journalisteista sellaisia kannanottoja, jotka menevät kaiken sopivaisuuden rajojen yli. Kyse on siitä, että suomalaisessa politiikassa on voimia, jotka ovat valmiita kiistämään toisten ihmisarvon.

Tätä ilmiötä pitää kohdella syvemmältä tasolta kuin ulkomaalaisuuden ja vierauden suvaitsemisen kannalta. Vihaan kiihottamista esiintyy yhteiskunnassa aina, mutta laman aikana ihmisten mielentila on sille otollisempi. Politiikassa ja julkisuudessa toimivilla on erityinen vastuu siitä, että ihmisten toisiaan vastaan laittamiselle ei anneta yhtään tilaa.

Epäluulo päättäjiä kohtaan lisääntyy, jos nämä eivät erityisen uskottavasti ponnistele lieventääkseen ihmisten taloudellista ahdinkoa ja pelkoa. Nyt suunnalle, joka torjuu inhimillistä, myötäelävää eettisyyttä ja asiallista julkista keskustelua, pitää löytää vastavoima. Me tarvitsemme avoimeen yhteiskuntaan kuuluvaa keskustelun ilmapiiriä. Tämä on yksi presidentin ja presidenttiehdokkaiden tehtävistä.

Demokraattiseen yhteiskuntaan pitää mahtua useita rinnakkaisia totuuksia ja käsityksiä. Tätä vapautta ei vihapuhe saa kahlita, kuten ei kenenkään ilmaisunvapautta.

Erilaisuuden kunnioittaminen ja vähemmistöjen puolustaminen ovat Vasemmiston keskeisiä arvoja. Muukalaisviha on Vasemmiston strateginen ja ideologinen vastustaja. Vasemmisto on työväenpuolue ilman rasismia. Tarvitaan voimakkaasti rasismia vastustava työväenpresidentti.