keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Savonmaa: Lieksa-ilmiö ei saa levitä

Savonmaa, pääkirjoitus: Lieksa-ilmiö ei saa levitä 9.11.2011

Pohjois-Karjalan kunnailla sijaitseva Lieksan kaupunki on nyt noussut valtakunnalliseen julkisuuteen maahanmuuttajiin kohdistuvan laajan vieroksunnan takia. Tavallisten lieksalaisten ihmisten syyllistäminen on kuitenkin turhaa, sillä kysymyksessä ei ole lähtökohtainen pahansuopaisuus, vaikka sellaistakin toki esiintyy. Sen sijaan kyseessä on täydellinen hölmöys, kun pienelle alle 13 000 asukkaan paikkakunnalle rahdataan lyhyellä varoitusajalla ja ilman minkäänlaista kansalaiskeskustelua satoja maahanmuuttajia.

Erityisen paha tilanne on tietenkin lähes vihamieliseen mielipideilmastoon joutuneiden maahanmuuttajien kannalta. He ovat luulleet päässeensä turvaan sotia ja köyhyyttä, mutta joutuneetkin säälin, sympatian ja myötäelämisen lisäksi kokemaan myös antipatiaa ja jopa vihaa.

Samanaikaisesti moni lieksalainen on tuntenut joutuneensa oman kaupunkinsa syrjimäksi. Kunnan asuntoa vuosia odottaneen on ollut vaikea ymmärtää, miksi ulkomaalainen ajaa jonossa hänen ohitseen, ja vain puolen vuoden sosiaaliavustuspäätöksen saaneen on ollut mahdotonta hyväksyä, että ulkomailta tulleelle on oitis annettu jopa useamman vuoden myönteinen päätös.
Tällaiset esimerkit aiheuttavat muukalaisvihaa, ja salailemalla tilanne vain pahenee. Jokaiselle ihmiselle omat tai läheisten ongelmat ovat tietenkin muiden vastaavia lähempänä, joten ihmisiä ei pitäisi näissäkään asioissa asettaa vastakkain. Pelin on oltava kaikille sama, mikäli suinkin mahdollista.
Lieksan poliittinen ja virkamiesjohto näyttää siis epäonnistuneen maahanmuuttoasiassa. Sikäläiset päättäjät eivät liene ajatelleet, että rasismi on vastenmielinen ilmiö, jota epätasapuolisuus ruokkii. Kaikkien poliittisten päättäjien – muuallakin kuin Lieksassa - pitäisikin varoa, etteivät tulisi antaneeksi enää yhtään asetta muukalaisvihalle. Historia osoittaa, että ennemmin tai myöhemmin se tie johtaa Auschwitziin.