perjantai 25. marraskuuta 2011

HS: Turvapaikanhakijat halutaan tyhjiin vuokra-asuntoihin

Helsingin Sanomat: Turvapaikanhakijat halutaan tyhjiin vuokra-asuntoihin 25.11.2011

Sisäministeriö ja maahanmuuttovirasto haluavat ohjata oleskelulupaa odottavia turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksista paikkakunnille, joissa on tyhjiä vuokra-asuntoja.

Taustalla on viraston suunnitelma neljän vastaanottokeskuksen sulkemisesta. Vuokra-asunnot tuovat säästöjä, sillä niiden määrää voi säädellä turvapaikanhakijoiden määrän mukaan. Viraston on säästettävä vastaanottotoiminnasta 20 miljoonaa euroa.

Jo nyt osa hakijoista asuu tavallisissa vuokrataloissa muun muassa Vaasassa, Rovaniemellä, Kajaanissa, Pietarsaaressa ja Kotkassa.

"Säästöjä on pakko löytää, ja vuokrat ovat halpoja pääkaupunkiseudun tasoon verrattuna", perustelee vastaanottoyksiköiden johtaja Jorma Kuuluvainen maahanmuuttovirastosta.

Myös kunnissa on kiinnostusta turvapaikanhakijoiden asuttamiseen.

"Suomussalmella olisi tyhjiä vuokra-asuntoja. Lisäksi vapaana olisi kokonainen ammattiopisto", kertoo Suomussalmen kunnanjohtaja Matti Mentilä.

Kainuussa on Mentilän mukaan jo totuttu turvapaikanhakijoihin. Oleskeluluvan saaneita on asutettu muun muassa Kajaanin Vuolijoen kaivostaajaman tyhjiin kerrostaloihin.

"Suhtaudumme asiaan avoimin mielin. Kahvipöytäkeskusteluissa siitä on puhuttukin."

Sisäministeriön tavoitteena on siirtyä pois laitoksista.

"Näin on jo tehty Ruotsissa", kertoo maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne sisäministeriöstä.

Varmimmin säästöjä syntyisi Pakolaisneuvonta ry:n Kreetta Helanderin mukaan, kun turvapaikkahakemuksen käsittelyä pystyttäisiin nopeuttamaan.

Nyt hakija joutuu odottamaan päätöstä jopa yli vuoden.