sunnuntai 13. marraskuuta 2011

HS: Presidentti Halonen vaatii HS-haastattelussa arkirohkeutta rasismia vastaan

Helsingin Sanomat: Presidentti Halonen vaatii HS-haastattelussa arkirohkeutta rasismia vastaan 13.11.2011

Presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Jyrki Katainen ovat hätkähtäneet yhteiskunnallista ilmapiiriä, joka ilmeni HS:n rasismiaiheisessa galluptutkimuksessa lauantaina.

Presidentti toivoo HS:n haastattelussa kansalaisilta ja puoluejohtajilta rasismin vastaisia toimia. "Ratkaisevaa on meidän oma arkikäytös ja arkirohkeus. Se on usein rasismin kohteena olevien ihmisten ensimmäinen tuki."

HS-gallupissa kaksi kolmasosaa kansasta kertoi näkevänsä rasismia Suomessa. Suomalaiset ilmaisivat epäluuloa toisia rotuja, uskontoja ja kulttuureita kohtaan. Yli kolmannes piti islamia uhkana länsimaisille arvoille ja demokratialle.

Halonen sanoo pelänneensä ennalta, että romanikerjäläisten paljon julkisuutta aiheuttanut tilanne alkaisi vaikuttaa suomalaisten suhtautumiseen kaikkiin romaneihin. Kyselyssä 37 prosenttia kertoi suhtautuvansa romaneihin kielteisesti.

Katainen suhtautuu tutkimuksen tuloksiin lähes suuttuneesti. "Mitä ihmettä me suomalaiset pelkäämme?"

Kyselyssä perussuomalaisten kannattajista yli neljännes tunnisti itsestään rasistisia piirteitä.

"Ihmiset jotka tunnistavat itsessään rasismia, ovat päätyneet äänestämään perussuomalaisia", Halonen sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puolestaan mollaa HS-gallupia tarkoitushakuiseksi, eikä näe tuloksissa mitään uutisia tai huolenaiheita.

Hän ei halunnut vastata Helsingin Sanomien haastattelupyyntöön, vaan ilmoitti kommentoivansa asiaa "Ploki"-kirjoituksessaan.

Lisää aiheesta sunnuntain Helsingin Sanomissa

__________________________________________________

Uusi Suomi: Katainen HS:lle: ”Tolkun Suomi katosi”

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Suomessa on tapahtunut jotain hyvin epäsuomalaista ja jokin on mennyt pois raiteiltaan jo puolitoista vuotta sitten. Tavallinen "tolkun Suomi" on nyt kadoksissa, Katainen sanoo Helsingin Sanomille.

Pääministerin on vaikea ymmärtää HS:n eilen julkaiseman rasismikyselyn tuloksia.

- Mitä ihmettä me suomalaiset pelkäämme? Tämmöisiä tuntemuksia kun on, se kyllä vaatii hyvinvointiyhteiskuntaa pysähtymään ja miettimään, että olemmeko me ymmärtäneet kaikki asiat ihan oikein?" Katainen hämmästelee.

Presidentti Tarja Halonen kertoo "yllättyneensä hiukan". Halosen mukaan suorasukaisuuteen kannustava puhekulttuuri on johtanut sellaisen "vihakäyttäytymisen" hyväksymiseen, jollaista aiemmin ei olisi pidetty sopivana.

Pääministeri Katainen toivoo, että presidentinvaali ja "korkeasti arvostettujen ehdokkaiden" keskustelut tuulettaisivat ilmapiiriä. Presidentti Halonen puolestaan painottaa tavallisten ihmisten arkirohkeutta.

______________________________________

Suomenmaa: Halla-aho tulkitsee Halosen tulkintaa

Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) on lähes sanaton tasavallan presidentti Tarja Halosen tänään Helsingin Sanomien haastattelussa esittämästä rasismigallupin tulkinnasta.

Halosen mukaan ihmiset, jotka tunnistavat itsessään rasismia, ovat päätyneet äänestämään perussuomalaisia.

HS:n kyselyssä kävi ilmi, että viime eduskuntavaaleissa itsensä läpilyöneiden perussuomalaisten kannattajajoukot tunnistavat itsessään rasismia kaksinkertaisesti koko väestöön verrattuna.

Halla-aho ei keksi heti mitään sanottavaa, mutta hetken pähkäiltyään toteaa, että Haloselta on totuttu kuulemaan tämänkaltaisia lausuntoja ennenkin.

– Voidaan kysyä, että ne jotka tunnistavat itsessään vanhaa DDR:n ystävää, ovat varmaan äänestäneet Tarja Halosta. En pysty ottamaan tuollaiseen mitään muuta kantaa. Halosen kommentti on täysin arvoton, ei se ansaitse enempää kommentointia, Halla-aho totesi isänpäivänä Suomenmaalle.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei suostunut kommentoimaan Helsingin Sanomille lehdessä lauantaina julkaistuja galluplukuja.

Soini ei halunnut vastata Helsingin Sanomien haastattelupyyntöön, vaan tyytyi kommentoimaan asiaa omassa blogissaan.

Soinin mielestä perussuomalaisten kannatus teettää galluptutkimuksia, jotka ovat tarkoitushakuisia. Niihin ei voi sanoa hänen mielestään järkevää mitään.

____________________________________________


Ilta-Sanomat/STT: Perussuomalaiset närkästyivät Halosen rasismikommentista

Presidentti Tarja Halosen kommentti perussuomalaisten äänestämisestä ja rasismista närkästyttää perussuomalaisia.
Halonen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa sunnuntaina, että "ihmiset, jotka tunnistavat itsessään rasismia, ovat päätyneet äänestämään perussuomalaisia".

–Olen sanonut, että kysymykset ja ongelmat voivat eräiltä osin olla oikeita, mutta vastaukset ovat vääriä.

Presidentin kommentti liittyi HS:n teettämään rasismikyselyyn, jonka mukaan perussuomalaisia eduskuntavaaleissa äänestäneet tunnistivat itsessään rasismia kaksi kertaa useammin kuin suomalaiset keskimäärin.

Puolueen puheenjohtaja Timo Soini kuittasi verkkosivuillaan jo lauantaina kyselyn tarkoitushakuiseksi. Kansanedustaja Jussi Halla-aho sanoi sunnuntaina Suomenmaalle, että Haloselta on totuttu kuulemaan tämänkaltaisia lausuntoja ennenkin.

–Voidaan kysyä, että ne jotka tunnistavat itsessään vanhaa DDR:n ystävää, ovat varmaan äänestäneet Tarja Halosta. En pysty ottamaan tuollaiseen mitään muuta kantaa. Halosen kommentti on täysin arvoton, ei se ansaitse enempää kommentointia, Halla-aho sanoo.

Toinen perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainen kirjoitti blogissaan Halosen ja Helsingin Sanomien pilanneen hänen isänpäivänsä ja syntymäpäivänsä.

–Kysyn, että voiko juuri leimaavampaa ilmaisua käyttää. Mielestäni tuollainen arvio tasavallan presidentiltä on erittäin sopimaton, Tossavainen paheksui.

Kansalaisrohkeutta tarvitaan

Presidentti Halonen toivoi haastattelussa kansalaisilta rohkeutta puolustaa rasismin uhreja. Hän muistutti että tavallisten kansalaisten käytös on usein rasismin uhreiksi joutuneiden ensimmäinen tuki.

–En kuitenkaan tarkoita, että joka riitaan tarvitsee mennä väliin, koska se voi olla hyvin vaarallista. Mutta se, että ei sellaista kaikupohjaa tulisi yleisöstä, että rasismi olisi oikein, presidentti muistutti.

______________________________________________

Helsingin Sanomat: "Ratkaisevaa on oma arkikäytös"

Presidentti Tarja Halonen toivoo suomalaisten puoluejohtajien, virkamiesten ja tavallisten kansalaisten tarttuvan maassa "kuplivaan" rasismiin toden teolla.

Halonen toteaa "yllättyneensä hiukan" HS:n lauantaina julkaiseman gallup-kyselyn tuloksista, joiden mukaan suomalaisista kaksi kolmasosaa arvioi maassa ilmenevän paljon tai melko paljon rasismia. Itsessään rasismia tunnisti tai tunnusti joka seitsemäs.

Myönteisenä hän havainnoi sitä, että kansalaiset näyttävät valpastuneen pitämään rasismia ongelmana. "On tietenkin ikävää, että Suomessa on rasismia. Mutta hyvä asia on se, että ihmiset tunnistavat sen, eikä olla enää kotisokeita."

Kyselyssä kävi ilmi, että viime eduskuntavaaleissa itsensä läpilyöneiden perussuomalaisten kannattajajoukot tunnistavat itsessään rasismia kaksinkertaisesti koko väestöön verrattuna.

"Ihmiset, jotka tunnistavat itsessään rasismia, ovat päätyneet äänestämään perussuomalaisia. Perussuomalaiset ovat näkyneet heidän vastauksenaan joihinkin ongelmiin, joita he pitävät todella polttavina. Olen sanonut, että kysymykset ja ongelmat voivat eräiltä osin olla oikeita, mutta vastaukset ovat vääriä", Halonen sanoo.

Presidentin mukaan nykyilmapiirissä tarvitaan arkirohkeutta ja rasismin uhriksi joutuvien puolustamista.

"Ratkaisevaa on meidän oma arkikäytös ja arkirohkeus. Se on usein rasismin kohteena olevien ihmisten ensimmäinen tuki. En kuitenkaan tarkoita, että joka riitaan tarvitsee mennä väliin, koska se voi olla hyvin vaarallista. Mutta se, että ei sellaista kaikupohjaa tulisi yleisöstä, että rasismi olisi oikein."

Halonen kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa pitävänsä huolestuttavana esimerkiksi pohjoiskarjalaisen Lieksan kaupungin kantaväestön ja parinsadan hengen somalialaisyhteisön suhteiden tulehtumista.

"Kysymykseen, että onko rasismi meillä ongelma sanoisin, että tämä tilanne kuplii ja silloin tällöin tulee sellaisia purskahduksia pintaan ja niissä pitää reagoida nopeasti. Mutta on myös tärkeää nähdä, mistä se paine syntyy ja pyrkiä siihen vaikuttamaan."

Halosta huolestuttaa, että suorasukaisuuteen kannustava puhekulttuuri on johtanut kielenkäytön koventumiseen ja raaistumiseen. "Sitä kautta on hyväksytty vihakäyttäytymistä, jollaista ei aiemmin olisi pidetty sopivana."

Hänestä on pohdinnan arvoista, tulisiko ihmisille jakaa oppaita, joissa esimerkiksi neuvotaan olemaan nauramatta rasistisille vitseille.

"Keinot eivät ole yksinkertaisia. Ne vievät aikaa ja vaativat laajaa yhteistä toimintakulttuuria. Esimerkiksi nettikirjoitteluissa jotka ovat mukana voisivat aktiivisesti tuoda esille, että rasistiset kannat ovat tuomittavia, ne eivät johda mihinkään hyvään ja ne eivät ole oikeita vastauksia."

Halonen kertoi pelänneensä etukäteen, että suhtautuminen romaneihin olisi kärjistynyt romanikerjäläisten saaman laajan negatiivisen julkisuuden myötä. Pelko osoittautui aiheelliseksi. HS-gallupissa 37 prosenttia kansasta suhtautuu romaneihin kielteisesti.

"Näin on tapahtunut sekä meillä että muualla Euroopassa. Tästä on vedettävissä johtopäätös, että toimenpiteet, joilla romaneiden asemaa lähtömaissa olisi nopeasti ja voimakkaasti parannettu, ovat epäonnistuneet."

Presidentti pohtii romanikysymystä pitkään ja turhautuneena. Hän myöntää itse epäonnistuneensa, kun on yrittänyt vaikuttaa Romanian ja Bulgarian presidentteihin eli romanikerjäläisten lähtömaiden johtajiin.

"Ne vastaukset, mitä meillä on enää täällä tulomaassa antaa, ovat kaikki enemmän tai vähemmän huonoja. Mutta ei riitä, että kiellämme tämän ongelman, vaan on pyrittävä edelleen löytämään edes kohtuullisia ratkaisuja."

Ensi vuoden alkupuolella Halonen aikoo ennen presidenttikautensa päätöstä nostaa monia maita puhuttavan asian pöydälle, kun joukko eurooppalaisia presidenttejä kokoontuu Suomessa.

"Meidän pitää suhtautua yksilöihin inhimillisesti, mutta se ei tarkoita, että meidän pitäisi hyväksyä ammattimainen kerjääminen."

--------

Helsingin Sanomat: "Ihmisarvo on jakamaton"

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) vaikuttaa lähes suuttuneelta ja kiihtyneelta, kun hän on päässyt lukemasta Helsingin Sanomien lauantaina julkaiseman rasismigallupin tuloksia.

Hänen mielestään Suomessa on jokin mennyt puolentoista vuoden ajan raiteiltaan, jotain epäsuomalaista on tapahtunut ja tavallinen "tolkun Suomi" on joutunut kadoksiin.

"Mitä ihmettä me suomalaiset pelkäämme? Tämmöisiä tuntemuksia kun on, se kyllä vaatii hyvinvointiyhteiskuntaa pysähtymään ja miettimään, että olemmeko me ymmärtäneet kaikki asiat ihan oikein?"

HS-gallupissa kaksi kolmasosaa kansasta ilmaisi näkevänsä rasismia Suomessa. Vastaajista 29 prosenttia ajatteli, että joihinkin rotuihin kuuluvat ihmiset eivät sovi asumaan modernissa yhteiskunnassa. Kokoomuslaisista neljännes allekirjoitti ainakin osittain tämän väitteen.

"Olemme tekemisissä kokemuksen kanssa, jossa kyseenalaistetaan perusarvot, ihmisarvon kunnioittaminen ja humanismi."

Kataisen mukaan rasismia synnyttävät pelko, ylemmyydentuntoisuus ja epäoikeudenmukaisuuden kokemukset. "Vaikka kuinka epäoikeudenmukaiseksi tuntee elämänsä, se ei oikeuta toisen ihmisyyden kyseenalaistamista."

Kataisen mielestä suomalaisessa keskustelussa perusarvot ja vaikkapa maahanmuuttokysymys ovat menneet sekaisin. Hänen mukaansa maahanmuuttopolitiikka on tavallista yhteiskuntapolitiikkaa, jonka tekemisestä saa väitellä mielin määrin. "Mutta toisen ihmisarvon kiistäminen on aivan jotain toista kuin maahanmuuttopolitiikka. Ihmisarvo on jakamaton."

Pääministeri toivoo, että tulehtunutta ilmapiiriä tuuletettaisiin presidentinvaaleissa, joissa on "korkeasti arvostettuja ehdokkaita". Kataisen mielestä suomalaisten kyselyssä osoittama islamin pelko ja rasismi "eivät ole suomalaisuutta".

Hänen mukaansa maailmassa on niin paljon uskontoja, että jos niitä alkaa pelätä, mitään muuta ei tarvitse enää tehdäkään. "Vaaleaihoinen luterilainen on harvinaisuus tässä maailmassa."

"Meillä on kovat haasteet kansakuntana edessämme, ja jos alamme pelkäämään tai kokemaan ylemmyydentuntoa, surkastutamme toimintamahdollisuutemme."