perjantai 18. marraskuuta 2011

HS: Halonen: Kutsu Linnan juhliin ei ole käsky

Helsingin Sanomat: Halonen: Kutsu Linnan juhliin ei ole käsky 18.11.2011
Keskisuomalainen: Marko Ahonen: Pahojen ihmisten ongelma ratkaistu (blogi)
Suomen Kuvalehti: Salla Tuomivaara: Mitä kotimaalleni tapahtuu? - Suomen muuttuneen suunnan ihmettelyä (blogi)
Vesa Hack: Rasismista on tullut muodikasta (blogi)

Presidentti Tarja Halonen uskoo, että ihmiset ottavat kutsun Presidentinlinnan itsenäisyysjuhliin mahdollisuutena eikä käskynä.

"En tiedä, mistä syystä kulloinkin joku ihminen jää pois itsenäisyyspäivän vastaanotolta, mutta poisjääntiprosentti on hyvin alhainen. Tässä mielessä se lienee hyvin arvostettu tilaisuus."

Halonen kommentoi yksittäisten perussuomalaisten kansanedustajien Linnan juhlien boikotointiaikeita, kun hän oli vierailemassa Lapinjärven koulutuskeskuksessa.

Halonen on joutunut perussuomalaisten kansanedustajien hampaisiin sen jälkeen, kun hän kommentoi Helsingin Sanomien teettämää kyselyä suomalaisten asenteista rasismiin.

"Ihmiset, jotka tunnistavat itsessään rasismia, ovat päätyneet äänestämään perussuomalaisia", Halonen totesi HS:lle sunnuntaina.

Halonen valotti Lapinjärvellä kutsukäytäntöään.

"Osa [kutsuista] on minun puoleltani kunnioitusta demokratiassa valittuja instituutteja kohtaan, kuten eduskunta, hallitus, osittain oikeuslaitos ja eräät muut yhteiskunnan sektorit. Oli näissä tehtävissä kuka tahansa, kunnioitan kansan päätöstä ja kutsun tämän mukaisesti."

"Jos joku ei tahdo tulla, se on varmasti kannanotto."

Linnan juhlista on ilmoittanut jäävänsä pois ainakin perussuomalaiset kansanedustajat Teuvo Hakkarainen ja Pentti Oinonen.

Oinonen on perustellut poisjääntiään muun muassa sillä, että homot tanssivat linnan juhlissa. "Itsenäisyyspäivän tanssit on setalaisten piiritanssit", sanoi Oinonen HS:ssa torstaina.

Halonen oli Setan puheenjohtaja vuosina 1980–81.

Torstaina Halonen muistutti, että hän ei ole nimennyt mitään poliittista ryhmää rasistiseksi, vaan että "ihmiset, jotka tuntevat itsessään rasistisia piirteitä, tuntuvat äänestävän tietyllä tavalla".

"Minusta tämä on kaksinkertainen haaste niille, jotka huomaavat, että heidän piirissään on tavallista enemmän näitä ihmisiä", Halonen sanoi osoittaen sanansa poliittisten puolueiden ja ryhmien johtohahmoille.

Rasismin vastustamisesta Halonen toisti vanhan kantansa:

"Olen vakaasti sitä mieltä, että meidän pitää keskustella rasismista, eriarvoisuudesta ja syrjimisestä."

________________________________________


Demari: Perussuomalaiset nyreinä Haloselle - SDP:n Kantola kuittaa: "Logiikan alkeisiin kuuluu tämän tajuaminen"

Presidentti Tarja Halonen muistuttaa perjantain Helsingin Sanomissa, että hän ei ole nimennyt mitään poliittista ryhmää rasistiseksi, vaan että "ihmiset, jotka tuntevat itsessään rasistisia piirteitä, tuntuvat äänestävän tietyllä tavalla".

– Minusta tämä on kaksinkertainen haaste niille, jotka huomaavat, että heidän piirissään on tavallista enemmän näitä ihmisiä, hän sanoi lehdessä.

Perussuomalaiset närkästyivät hiljattain Halosen kommentista, jonka mukaan rasismia itsessään tunnistavat ovat päätyneet äänestämään perussuomalaisia.

SDP:n varapuheenjohtaja Ilkka Kantola puolustaa demari.fi:blogissaan presidentti Halosta. HS:n kyselytutkimuksen mukaan rasistiset asenteet ovat tavallisempia niiden joukossa, jotka kertovat äänestävänsä perussuomalaisia. Kyselyssä perussuomalaisten kannattajista yli neljännes tunnisti itsestään rasistisia piirteitä.

- Halosen kommentti liittynee tähän havaintoon. Halonen ei väitä, että kaikki perussuomalaisten kannattajat olisivat asenteiltaan rasistisia. Perussuomalaisuus ei tee kansalaisesta rasistia.

- Logiikan alkeisiin kuuluu sen tajuaminen, että väitteestä, että rasistisesti asennoituva äänestää perussuomalaisia ei voi johtaa väitettä, että perussuomalaisia äänestävä olisi asenteiltaan rasistinen. Ei kukaan ole tällaista väittänyt, Kantola huomauttaa.


Useimmat kutsutut saapuvat Linnaan

Halonen kertoi perjantaina myös, että itsenäisyyspäivän vastaanoton poisjääntiprosentti on hyvin pieni.

– Jos joku ei tahdo tulla, se on varmasti kannanotto, Halonen sanoi lehdessä.

Linnan juhlista on ilmoittanut jäävänsä pois kaksi perussuomalaisten kansanedustajaa, Teuvo Hakkarainen ja Pentti Oinonen. Molemmat ovat perustelleen poisjääntiään muun muassa sillä, että juhliin pitäisi kutsua enemmän sotaveteraaneja.