keskiviikko 9. marraskuuta 2011

YLE: Biaudet ei asettaisi ruotsia ja venäjää vastakkain

YLE Savo: Biaudet ei asettaisi ruotsia ja venäjää vastakkain 9.11.2011

Ruotsalaisen kansanpuolueen presidenttiehdokas Eva Biaudet nostaa vaalikampanjassaan etusijalle suvaitsevaisuuden. Tällä viikolla Itä-Suomessa kampanjoinut vähemmistövaltuutettu ja entinen ministeri haluaa muun muassa lopun vihapuheille. Kaksikielinen helsinkiläispoliitikko ei pidä vastakkainasettelusta ruotsin ja venäjän kielten kouluopetuksen välillä.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet´n lokakuinen valinta puolueensa presidenttiehdokkaaksi oli käytännössä pelkkä ilmoitusasia. Selvästi vaikeampi tehtävä ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokkaalle on haalia äänestäjiä Itä-Suomesta.

Vaalien toisen kierroksen tavoitteekseen asettanut entinen kansanedustaja ja ministeri vieraili tiistaina Lieksassa ja Joensuussa, keskiviikkona kahvia kansalle tarjoiltiin Kuopiossa. Biaudet kokee, että hänen pienpuoluetaustansa auttaa ymmärtämään monenlaisia ihmisiä eri puolilla Suomea.

- Pienessä puolueessa on tottunut tekemään yhteistyötä yli rajojen. Sitä hakee mahdollisuuksia, on sillanrakentaja ja näkee niitä myönteisiä puolia. Potentiaalisia äänestäjiä on Itä-Suomessa paljon.


"Ennakkoluulot karisevat, kun ne kohtaa"

Kampanjassaan vähemmistövaltuutettu on nostanut etusijalle suvaitsevaisuuden. Biaudet sanoo, että esimerkiksi vihapuheita on hillittävä.

Asia on ajankohtainen myös Itä-Suomessa, kyseenalaista mainetta maahanmuuttajien ja kantaväestön ristiriidoista on saanut viime aikoina muun muassa Lieksa. Kaupungissa vieraillessaan Biaudet huomasi asiasta toisenkin puolen.

- Eivät suinkaan kaikki kantaväestön jäsenet ja maahanmuuttajat ole ristiidassa keskenään. Varmaan monet ennakkoluulot ja pelot johtuvat ennemminkin siitä, että suurin osa suomalaisista ei ole kanssakäymisissä muualta tulleen henkilön kanssa. Ennakkoluulot ovat vaan sellaisia, että ne karisevat vasta sitten kun ne kohtaa, Biaudet pohtii.

Ei vastakkainasettelua ruotsin ja venäjän välille

Toinen alueellisesti paljon puhuttanut asia on peruskoulujen pakkoruotsi. Muutama itäsuomalaiskunta on hakenut opetusministeriöltä poikkeuslupaa opettaa yläasteella pakollisen ruotsin sijasta venäjää. Kaksikielisessä perheessä kasvaneen helsinkiläisen kanta tuntuu olevan selvä, mutta vastaus sitäkin ympäripyöreämpi.

- Kaikki kielten opiskelu on tärkeää. Toivoisinkin, että useammat lapset opettelisivat myös venäjää. Mielestäni ruotsin ja venäjän kieli eivät kuitenkaan ole toisiansa vastakkain. Tarvitaan enemmän kielten opiskelua, ei vähemmän, Biaudet sanoo.