maanantai 21. marraskuuta 2011

YLE: Turvapaikanhakijoiden vastaanotto säilynee Kajaanissa

YLE Kainuu: Turvapaikanhakijoiden vastaanotto säilynee Kajaanissa 21.11.2011

Kajaanin vastaanottokeskuksen taloudellisesti tehokas toimintamalli on vakuuttanut Maahanmuuttoviraston. Vastaanottokeskuksen säilyminen voi vahvistaa myös Kuhmon turvapaikkayksikön säilymistä, vaikka valtio on halunnut keskittää turvapaikkayksiköt Helsinkiin, Turkuun ja Ouluun.

Virasto joutuu sulkemaan säästösyistä vastaanottokeskuksia, mutta suullisen lupauksen mukaan Kajaani ei ole lakkautuslistalla. Kajaanin vastaanottokeskustoiminnan helppo kustannusten säätely oli merkittävä syy lupaukseen toiminnan jatkumisesta, sanoo Kajaanin hallintojohtaja Tuija Aarnio.

- Kajaanin vastaanottokeskuksen toiminta perustuu asuntojen vuokraukseen tarpeen mukaan. Tällöin kiinteitä kuluja voidaan säätää helposti kulloisenkin tilanteen mukaan. Tätä ei voi tehdä niissä keskuksissa, jolla on isoja kiinteistömassoja, sanoo Aarnio.

Maahanmuuttoviraston johtoporras kävi Kajaanissa tarkastuskäynnillä marraskuun alkupuolella. Kajaanin taloudellisesti tehokas toiminta vakuutti sen verran, että suullisesti luvattiin Kajaanin keskuksen säilyvän, sanoo Aarnio. Kajaani onkin parhaillaan hakemassa maahanmuuttopalveluille vakituista johtajaa.

- Kyllä sanaan sen verran luotetaan, että katsottiin voitavan panna virka nyt järjestykseen. Virkaa on hoidettu puolisen vuotta väliaikaisjärjestelyin. Virallinen tieto vastaanottokeskuksista tulee marraskuun lopussa, sanoo Aarnio.

Merkittäviä aluetaloudellisia vaikutuksia

Vastaanottokeskuksen budjetti on hiukan yli miljoona euroa vuodessa. Koko budjetti tulee valtion varoista.

- Keskus työllistää 10 ihmistä. Sen lisäksi vastaanottoraha, joka maksetaan asukkaille, jää aluetalouteen. Lisäksi asukkaille järjestetään muun muassa kielikoulutuksia, joiden työllistävä merkitys on myös otettava huomioon, sanoo Aarnio.

Keskuksen säilymisellä on vaikutuksia myös Kuhmossa sijaitsevaan Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikköön, jossa tehdään pakolaisten turvapaikkapuhutteluja. Tällä hetkellä Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköt sijaitsevat Kuhmossa, Oulussa, Lappeenrannassa ja Helsingissä.

- On paljon helpompi vastustaa yksiköiden keskittämisvaatimuksia, kun meillä on vastaanottotoimintaa tässä lähellä. Valtiohan on ajanut puhutteluyksiköiden keskittämistä Helsinkiin, Turkuun ja Ouluun, sanoo Aarnio.

Kajaanin vastaanottokeskuksen sadasta paikasta on käytössä tällä hetkellä yli 90. Kesällä käyttöaste oli huomattavasti pienempi, jopa 70 paikkaa oli tyhjänä.

Kiintiöpakolaissopimus jatkuu ennallaan

Kajaani vastaanottaa myös kiintiöpakolaisia. Nykyinen sopimus 50 henkilön vastaanottamisesta jatkuu ennallaan.

- Sillä puolella on myös noin 10 ihmistä töissä, eikä sopimusta olla nyt muuttamassa, sanoo Aarnio.