tiistai 15. marraskuuta 2011

YLE: Monen nuoren maahanmuuttajan kompastuskivenä peruskoulutuksen puute

YLE Pohjanmaa: Monen nuoren maahanmuuttajan kompastuskivenä peruskoulutuksen puute 15.11.2011

Moni nuori maahanmuuttaja on pudonnut yhteiskunnan rattailta, koska peruskoulun päättötodistus puuttuu. Vaasassa on aloitettu kaksivuotinen kokeilu, jossa suomen kieltä jo osaavat nuoret voivat hankkia päättötodistuksen yhden lukuvuoden aikana, he ovat myös oikeutettuja työttömyysturvaan.

Syksyllä aloittaneessa nuorten maahanmuuttajien peruskouluryhmässä on sekalainen joukko nuoria. Osalla peruskoulun todistuksesta uupuu vain muutama kurssi, osalla enemmän. Todistus on voinut jäädä saamatta jo kielimuurin ja tiukan opiskelutahdin takia, kuten kävi nelisen vuotta Suomessa asuneelle, 17-vuotiaalle Ali Rezaille.

- Ei vain riitä niinku kolme vuotta saada peruskoulun päättötodistus - varsinkin, kun tulin Suomeen enkä osannut kieltä. Ensin piti oppia vähän kieltä. Jos osaa kielen, niin sitten voi opiskella suomalaisten kanssa ja pääsee eteenpäin, kertoo vaasalainen Rezai.

Rezain kaltaisia on paljon, ja siksi Vaasan kokeilu on tullut todelliseen tarpeeseen. Tähänkin koulutukseen hakijoita oli reilusti enemmän kuin mukaan voitiin ottaa.

- Kyselyjä tuli vielä hakuajan jälkeenkin eli peruskoulutukselle on selvästi tarvetta, kuvailee tilannetta Anita Sahlström Vaasan TE-toimistosta.

Tahti kova myös maahanmuuttajien ryhmässä

Peruskoulun päättötodistukseen tähtäävään koulutukseen valittiin 12 nuorta. Edellytyksenä on suomen kielen riittävän hyvä taito, koska opiskelutahti on tiukka. Opintoryhmä on kuitenkin pieni.

- Tässä opettaja auttaa aika paljon eli lisäharjotuksia pystyy saamaan kaikki. Mutta (kurssilla) on tosi kiire, että pitää niinku tehä kovasti töitä, että pääsee eteenpäin, Ali Rezai myöntää.

Kokeilussa onkin tarkoitus seurata, onko opiskelutahti liian kova, pitääkö koulutusta pidentää tai muuttaa jotenkin. Motivaation on joka tapauksessa oltava korkealla, jotta päättötodistuksen saa kesäkuussa käteensä. Luokan vastuuopettaja Päivi Saarinen povaa näille nuorille kuitenkin valoisaa tulevaisuutta.

- Näillä opiskelijoilla ja tuolla asenteella on ihme, jos ei pääse eteenpäin. Heillä on hyvin eri tasoisia taitoja, mutta asenne on niin tärkeä, jolla pääsee eteenpäin, että kyllä uskon heihin, että heillä on hyvät mahdollisuudet, Saarinen vakuuttaa.

Haaveita on jokaisella, mutta näillä nuorilla tavoitteet ovat erityisen kirkkaana mielessä. 19-vuotias, kolmisen vuotta Suomessa asunut Daniella Ingabire aikoo hakea merkonomikoulutukseen, sillä hän haaveilee työstä pankissa tai kaupassa. Ali Rezai puolestaan haluaa työskennellä sairaalassa sairaanhoitajana.

Tänä syksynä alkaneessa koulutuksessa on mukana 12 nuorta. Vaasan kokeilu on kaksivuotinen eli ensi syksynä alkaa toinen saman kokoinen nuorten ryhmä.