tiistai 22. marraskuuta 2011

Satakunnan Kansa: Halla-aho: Kreikka ei täytä Schengen-kriteereitä

Satakunnan Kansa: Halla-aho: Kreikka ei täytä Schengen-kriteereitä 23.11.2011

Romanian ja Bulgarian jäsenyys Schengen-alueessa on perustellumpaa kuin Kreikan, arvioi eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps).

– Kreikka on ulkorajojen valvonnan suhteen hyvin ongelmallinen paikka puhumattakaan yhteiskunnan korruptiosta, Halla-aho sanoo.

Halla-aho myöntää sen, että Schengen-kriteereihin on vaikea puuttua jälkikäteen. Hän näkee Kreikan kohdalla tehdyn saman virheen kuin silloin, kun maa otettiin euroalueeseen. Hallintovaliokunta antaa tänään tiistaina lausunnon siitä, millä ehdoilla Romania ja Bulgaria tulisi päästää mukaan Schengeniin.

Halla-ahon mielestä Suomen ei ollut järkevää ryhtyä vastustamaan Bulgarian ja Romanian liittymistä, koska ulkorajojen valvonta on maissa kunnossa. Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) kritiikki onkin kohdistunut korruptioon.

– Se ei tiukkaan ottaen liity Schengen-kysymykseen. Ymmärrän bulgarialaisten ja romanialaisten näkökantaa, että EU:ssa ei noudateta yhtenäistä kriteeristöä Schengenin vanhojen jäsenmaiden ja siihen pyrkivien maiden välillä, Halla-aho sanoo.

Hallitus on lieventänyt kantaansa siten, että Romanian ja Bulgarian lentokentät ja satamat tulisivat ensin sopimukseen maaliskuussa. Heinäkuussa tehtäisiin päätös maarajojen mukaan ottamisesta. Halla-aho pitää lievennystä takinkäännöksenä.

– Se ei ole sellaista uskottavaa ja johdonmukaista politiikkaa, jota hallituksessa on muuten kovasti peräänkuulutettu.

Maahanmuutossa tiukemman linjan ottanut sisäministeri Räsänen miellyttää Halla-ahoa muutoin enemmän kuin ex-maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r).

– Asioista vastaavalla ministerillä on molemmat jalat maassa. Ei ole sellaista sinisilmäistä ja täysin idealistista liihottelua.

Halla-ahon kuntakanta

Ulkomaalaisasioiden ohella myös kiistelty kuntauudistus kuuluu hallintovaliokunnan tehtäviin. Halla-aholta ei ole juuri kuntakantoja kuultu.

Hän myöntää, että kaupunki- ja maaseutuperussuomalaisten ajatukset eroavat toisistaan. Halla-aho on uudistuksessa kuntaministeri Henna Virkkusen (kok) linjoilla: kuntarakenteita on pakko uudistaa.

– Ymmärrän hallituksen pointin siinä, että jos koko maa halutaan pitää asumiskelpoisena ja säilyttää jonkinlainen tarjonta myös syrjäseuduilla, silloin rakenteita on varmasti mietittävä uusiksi, jotta pystyttäisiin tuottamaan palveluita.

Kiistelty perussuomalainen muistuttaa, että väestön vanhetessa palveluiden tarvitsijoita on entistä enemmän ja niiden rahoittajia koko ajan vähemmän.

Ymmärtämystä Oinoselle

Halla-aho aikoo osallistua presidentinlinnan itsenäisyysjuhliin toisin kuin puoluetoverinsa Teuvo Hakkarainen ja Pentti Oinonen, jotka ilmoittivat boikotoivansa kekkereitä.

– Se, että menenkö sinne joka vuosi, jää nähtäväksi. Mutta tuleepahan sekin nähtyä.

Kansanedustaja Oinonen aiheutti kohun ilmoittaessaan boikotin syyksi sen, että häntä ”ärsyttää homojen tanssi”. Halla-aho ymmärtää puoluetoveriaan. Halla-ahon mielestä Oinosen arvostelijat, poliitikot ja mediaväki, elävät ”liberaalissa kuplassa”.

– Ihmiset kadottavat tuntumansa siihen, miten niin sanotuissa kansan syvissä riveissä ajatellaan. Totta kai sielläkin on monenlaisia mielipiteitä, mutta hyvin suuri osa kansasta on tällaistenkin kysymysten suhteen hyvin konservatiivisia.

– Olen aivan varma, että Suomessa on paljon ihmisiä, joilla on intuitiivisesti hyvin samanlaisia näkemyksiä tästä asiasta kuin Pentti Oinosella. Heillä on täysin oikeus siihen.