keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Verkkouutiset: Facebook-ryhmää epäillään rasismista Lieksassa

Verkkouutiset/STT: Facebook-ryhmää epäillään rasismista Lieksassa 16.11.2011
YSLE Areena: Rasismia Euroopassa - ruotsalaistutkija Lisa Bjurwald Elina Päivisen haastattelussa. (audio, 1:00-9:15)

Pohjois-Karjalan poliisi epäilee Facebook-ryhmän jäsenten syyllistyneen törkeään kiihottamiseen kansanryhmää kohtaan.

Lieksalaismiehen viikonvaihteessa avaama keskusteluryhmä viljelee rankkoja ilmaisuja somaleista, joita Lieksassa on noin 240.

–Kommenteissa kehotetaan vakavaan väkivaltaan, mikä tekee teosta törkeän, sanoo apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen.

Törkeimmät viestit viittaavat kaulankatkaisuun, kyydityksiin ja jopa natsihenkisyyteen.

Lieksan kaupungin kirjaamoon tuli keskiviikkona kuntalaiselta ilmoitus avatusta Facebook-ryhmästä. Kaupunginjohtaja Esko Lehto pitää rasistista porukkaa pienenä.

–Eri mieltä saa olla, kun on ihmisiksi. Mielestäni kehitys on menossa asiallisempaan suuntaan Lieksassa, hän kuvaa.

Lehdon suunnitelmissa on kaupungin meno sosiaaliseen mediaan voimakkaammin, kun siellä joka tapauksessa keskustelua käydään vaikeista aiheista.

Lehdon linjoilla on myös Lieksan pakolaistyöntekijä Kari Virtanen. Hänestä kitkaa aiheutti eniten se, että pieneen kuntaan tuli nopeasti suuri määrä pakolaisia. Parissa vuodessa tulijoita on ollut noin 240, kun kaupungin väkiluku on 13000.

Lehto arvelee ongelmien lientyvän, kun pakolaiset muuttavat muualle työn ja koulutuksen perässä.

–Muutenkin kärhämät on laskettavissa yhden käden sormilla, hän suhteuttaa julkista kohua.

Viharikollisuus ei netin suurin ongelma

Nettipoliisina toimiva ylikonstaapeli Marko Forss arvioi netissä liikkuvan viharikollisuuden luultua vähäisemmäksi. Poliisin tietoon tuli viharikoksista viime vuonna 860 ilmoitusta, joista 26 liittyi nettiin.

–Rasistiset viharikokset eivät ole netin suurin ongelma, vaan seksirikokset, hän sanoo.

Poliisia työllistävät myös kunnianloukkaukset, joita ilmoitetaan noin 4000 vuodessa. Niistä netissä tehtyjä on 800.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikosnimikettä muutettiin tänä vuonna. Rikoksesta rangaistus on sakosta kahteen vuoteen vankeutta. Törkeässä tekomuodossa rangaistus on jopa neljä vuotta.

______________________________________

Poliisitiedote: Kiihottaminen kansanryhmää vastaan tutkinnassa Lieksassa

Pohjois-Karjalan poliisin tietoon on tänään tullut linkki Facebook -sivustoon, jossa keskustellaan Lieksan maahanmuuttajatilanteesta ja maahanmuuttajista. Poliisi on tutustunut sivustoon ja sen perusteella on syytä epäillä, että sivustolla julkaistuissa viesteissä on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Asiasta laaditaan ilmoitus, jonka perusteella suoritetaan esitutkinta.

Kiihottamiseen kansanryhmää vastaan syyllistyy se, joka yleisön keskuuteen levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, rodullista, etnistä tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa kansanryhmää. Maksimirangaistus rikoksesta on kaksi vuotta vankeutta.

Rikoksen törkeämpi tekomuoto on törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Rikos täyttyy muun muassa, jos kiihottamisessa kehotetaan tai houkutellaan vakavaan väkivaltaan siten, että teolla selvästi vaarannetaan yleistä järjestystä tai turvallisuutta. Tämän rikoksen minimirangaistus on neljä kuukautta vankeutta ja maksimirangaistus neljä vuotta vankeutta.

Sivustolla olevan aineiston perusteella ja koska Lieksassa on kirjattu tänä vuonna useita rasistisiksi luokiteltuja rikoksia, asiaa tutkitaan törkeänä kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

__________________________________________

YLE Pohjois-Karjala: Poliisi tutkii rasistisen Facebook-ryhmän

Poliisi tutkii Lieksan maahanmuuttajista yhteisöpalvelu Facebookissa käytävän keskustelun. Epäilty rikos on törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Mamu keskustelu ilman sensuuria (Lieksa) -ryhmän kirjoitukset ovat harvinaisen rankkoja. Mustia solvataan, panetellaan ja uhataan jopa ampumisella. Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen kertoo, että viestien sisältö ylittää tutkintakynnyksen.

- Korostan sitä, että kun poliisi ryhtyy toimenpiteisiin, on syytä epäillä. Kyllä tutkintakynnys täyttyy. Tässä on julkisesti ainakin panettelua ja solvausta. Näyttää siltä, että jonkinnäköistä uhkaustakin siellä esiintyy.

Internetissä mielipiteen esittäminen täyttänee tässä tapauksessa julkisen esittämisen kriteerit.

- Kyllä me siitä lähdemme, että tämä on ilmeisestikin tavoittanut jo aika paljon muitakin ihmisiä kuin tähän niin sanottuun ryhmään kuuluvia, koska olemme saaneet siitä jo useita ilmoituksia, sanoo apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen.

Facebookin keskusteluryhmässä oli keskiviikkona iltapäivällä lähes 40 jäsentä. Rikoksen vakavuusasteesta riippuen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voidaan tuomita sakkoja tai kaksi vuotta vankeutta.

__________________________________________


Iltalehti: Facebook-sivuista poliisitutkinta

Poliisi on tutustunut sivustoon ja sen perusteella on syytä epäillä, että sivustolla julkaistuissa viesteissä on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Lieksalaismiehen viikonvaihteessa avaama keskusteluryhmä viljelee rankkoja ilmaisuja somaleista, joita Lieksassa on noin 240.

- Kommenteissa kehotetaan vakavaan väkivaltaan, mikä tekee teosta törkeän, sanoo apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen.

Törkeimmät viestit viittaavat kaulankatkaisuun, kyydityksiin ja jopa natsihenkisyyteen.

Lieksassa on poliisin tietoon tullut kymmenkunta rasistista rikosta tänä vuonna.
- Eri mieltä saa olla, kun on ihmisiksi. Mielestäni kehitys on menossa asiallisempaan suuntaan Lieksassa, toteaa Lieksan kaupunginjohtaja Esko Lehto.


Maksimirangaistus 4 vuotta

Kiihottamiseen kansanryhmää vastaan syyllistyy se, joka levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, rodullista, etnistä tai uskonnollista ryhmää. Maksimirangaistus rikoksesta on kaksi vuotta vankeutta.

Rikoksen törkeämpi tekomuoto on törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Rikos täyttyy muun muassa, jos kiihottamisessa kehotetaan tai houkutellaan vakavaan väkivaltaan. Tämän rikoksen maksimirangaistus neljä vuotta vankeutta.

Sivustolla olevan aineiston perusteella asiaa tutkitaan törkeänä kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

____________________________________

Uusi Suomi: Facebook & Lieksan rasismi: poliisitutkinta

Lieksan maahanmuuttajatilannetta käsitelleestä Facebook-ryhmästä aloitetaan poliisitutkinta.

Pohjois-Karjalan apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen sanoo Uudelle Suomelle, että tutkinta aloitetaan, sillä Lieksan kantaväestön ja maahanmuuttajaväestön välille syntynyt jännite kytkeytyy selvästi Facebook-ryhmään.

- Lieksassa on ollut hyökkäyksiä maahanmuuttaji vastaan ja täällä ryhmässä viittauksia väkivaltaan, Nurminen sanoo.

Julkiseen ryhmään kuului keskiviikkona iltapäivällä 116 jäsentä. Poliisi tutkii ainoastaan ryhmässä julkaistuja rasistisia ja väkivaltaan viittaavia kommentteja.

Ryhmän jäsenyys ei itsessään ole rikollista, vain kansanryhmää vastaan suunnattujen ja väkivaltaan kehottavien kommenttien julkaiseminen on netissä kielletty.

Nurminen sanoo, ettei rikoksesta epäiltyjen tarkkaa määrää ole vielä laskettu. Epäiltyjä on kuitenkin useita.

- Selvitämme myös se, mikä on ylläpitäjän vastuu, Nurminen sanoo.

Tämänhetkinen laintulkinta on, että Facebookissa ryhmää tai sivua ylläpitävän henkilön vastuulla on sillä julkaistun materiaalin laillisuus.

Ylläpitäjän on siis poistettava esimerkiksi rasistiset kommentit ylläpitämiltään sivuilta ja ryhmistä. Velvoite koskee myös esimerkiksi oman käyttäjäprofiilin seinää.

Lieksassa on ollut viimeaikoina erityisen paljon maahanmuuttajia ja maahanmuuttajataustaisia henkilöitä vastaan tehtyjä rasistisia hyökkäyksiä.

Poliisi arvioi, että Facebookissa julkaistu materiaali täyttää yhdessä hyökkäysten kanssa kiihotusrikoksen törkeän muodon.

Toimitus tutustui ryhmään ja sen toimintaan keskiviikkona. Viimeisin kommentti ryhmään oli jätetty maanantaina.