torstai 24. marraskuuta 2011

YLE: Turvapaikanhakijat hädissään keskuksissa

YLE Kainuu: Turvapaikanhakijat hädissään keskuksissa 24.11.2011

Turvapaikanhakijat ovat järkyttyneitä sisäasiainministeriön päätöksestä lakkauttaa vastaanottokeskukset Kontiolahdella. Päätös on niin maahanmuuttajien kuin henkilökunnankin mielestä epäinhimillinen.

Ministeriö on antanut maahanmuuttovirastolle valtuudet irtisanoa sopimukset Kontiolahden ja Kontioniemen vastaanottokeskusten kanssa kesäkuun lopusta 2012. Pohjois-Karjalan keskusten lisäksi lakkautetaan Punavuoren yksikkö Helsingissä.

Kontiolahden Paiholassa sijaitsevassa 126-paikkaisessa vastaanottokeskuksessa tunnelma on surullinen. Keskuksessa ohjaanana yli 15 vuotta työskennelleen Osman Hassanin mukaan sekä lapset että aikuiset ovat olleet huolissaan tulevasta. Turvapaikanhakijat pelkäävät jopa joutuvansa takaisin sodan tai nälänhädän keskelle.

- Turvapaikanhakijat ovat kyselleet minulta, että minne he menevät ja mitä heidän pitää tehdä. Lapset ovat yrittäneet kysellä asiasta vanhemmiltaan. Me olemme olleet ihan sanattomia. Toivomme, että sisäasiainministeriön päätös kumotaan.

Erityisen kipeäksi keskuksissa koetaan lasten tilanne. Paiholassa sijaitsevasta vastaanottokeskuksesta käy koulua Kontiolahdella nelisenkymmentä lasta ja nuorta. Osa heistä on tullut maahan yksin. Tulevista sijoituspaikoista ei ole tietoa.

Turvapaikanhakijoiden pärjääminen vuokra-asunnoissa epäilyttää

Hassan olisi toivonut vastaanttokeskusten lakkautuksista avointa keskustelua ennen päätöksiä. Säästöt mies ymmärtää, mutta koko yksikön sulkemista hän ei hyväksy.

- Olemme ammattilaisia Kontiolahden vastaanottokeskuksessa. Kapasiteettia on koko ajan pystytty supistamaan ja olisimme olleet valmiita tiivistämään vieläkin. Ministerikin olisi voinut käydä meillä tutustumassa.

Turvapaikkaa hakevien määrän ennustetaan jäävän kuluvana vuonna noin 3 000 henkilöön. Viime vuodesta hakijamäärä laskee 30 prosenttia. Turvapaikanhakijat halutaan jatkossa asuttaa laitosten sijaan vuokra-asuntoihin.

- Ensinnäkin Kontiolahden vastaanottokeskus ei ole laitos. Turvapaikanhakijat ovat ihan pihalla maasta, kulttuurista, uskonnosta ja kaikesta. Minä en usko, että he pärjäävät vuokra-asunnoissa. Mistä ensinnäkin löytyy asuntoja, kun meidänkin on niitä vaikea saada, kysyy Osman Hassan.

Pohjois-Karjalan vastaanottokeskuksissa työskentelee noin 60 vakituista työntekijää. Turvapaikanhakijoille on paikkoja yhteensä yli 200.