maanantai 14. syyskuuta 2015

Yle: Ylen toimittaja Luulajassa: Turvapaikanhakijoille jaetaan arabiankielisiä ohjeita Suomessa toimimiseen

Yle: Ylen toimittaja Luulajassa: Turvapaikanhakijoille jaetaan arabiankielisiä ohjeita Suomessa toimimiseen 14.9.2015

Suomeen on tullut Ruotsin kautta viime viikon aikana satoja turvapaikanhakijoita. Ylen toimittaja Tom Kankkonen on Luulajassa odottamassa Tukholmasta yöjunilla saapuvia pakolaisia. Ensimmäinen juna saapuu Luulajaan kello 10.13 paikallista aikaa.

– Luulaja on se paikka, mistä kaikki Suomeen tulevat turvapaikanhakijat tällä hetkellä kulkevat. Tämä on rautatieliikenteen päätekohta ja tästä menee busseja Tornioon. Tämä on se reitti, jota kautta Suomeen tullaan, toimittaja Tom Kankkonen sanoi Ylen Radio1:n Ykkösaamussa.

Kummankin maanantaiaamupäivänä Luulajaan saapuvan junan istumapaikat on myyty loppuun. Kankkonen kertoo, että turvapaikanhakijoita on Luulajassa vastassa paikallisia vapaaehtoisia, muun muassa kirkosta ja puolueista.

– Mitään ihmissalakuljetusverkostoja täällä Luulajassa ei ainakaan ole. Auttajat ovat ihan tavallisia ruotsalaisia, Kankkonen huomauttaa.

– Täällä on jaettu arabiankielisiä tekstejä, joissa kerrotaan, miten Suomen puolella kannattaa toimia. Siinä todetaan muun muassa, että Tornioon ei kannata jäädä, vaan turvapaikkaa pitää mennä hakemaan ainakin Kemiin asti.

Vapaaehtoiset myös opastavat turvapaikanhakijoita Luulajan rautatieasemalta linja-autoasemalle ja tarjoavat heille juotavaa ja voileipiä. Kankkonen arvelee, että turvapaikanhakijoilla on parikin syytä suunnata Suomeen.

– Yle Uutiset kertoi jo viime viikolla, että irakilaisten keskuudessa on sellainen mielikuva ja tilastotieto, että Suomesta saa turvapaikan hiukan helpommin kuin Ruotsissa. Lisäksi Ruotsin järjestelmä on aika tulossa. Tänne on tullut paljon syyrialaisia, jotka ajavat tavallaan muiden ohi, vaikka Irakissakin on aikamoinen kriisi käynnissä, toimittaja Tom Kankkonen sanoi Ylen Radio1:n Ykkösaamussa.

Kankkosen tarkoituksena on seurata turvapaikanhakijoiden matkaa Luulajasta linja-autolla Tornioon.