lauantai 6. helmikuuta 2016

Keskisuomalainen: RKP kritisoi presidentti Niinistön valtiopäiväpuhetta

Keskisuomalainen/STT: RKP kritisoi presidentti Niinistön valtiopäiväpuhetta 6.2.2016
MTV: Rinne presidentin puheesta: Siitä jäi hämmentynyt olo
Iltalehti: Niinistön puhe innosti - Kansanedustaja: "Olisiko aika luopua turvapaikanhakuoikeudesta?
Iltalehti: Niinistön puhe saa Rajat kiinni -mielenosoittajilta kiitosta: "Vihdoinkin joku sanoo jotain järkevää!"

Maahanmuuttoa käsitellyt presidentti Sauli Niinistön valtiopäiväpuhe sai kovaa kritiikkiä oppositiopuolue RKP:n puoluevaltuustossa. Valtuutettujen puheenjohtajan Mats Nylundin (r.) mukaan katupartioita järjestävät saivat puheesta vettä myllyynsä.

– Ollaan vaarallisella tiellä, kun keskustellaan siitä, että Suomi voisi poiketa kansainvälisistä sopimuksista, Nylund sanoi Kokkolassa, jossa RKP:n puoluevaltuusto oli koolla.

Puoluejohtaja Carl Haglund sanoi, että monet katsovat saaneensa puheesta oikeutuksen "epäilyttävälle toiminnalleen".

Presidentti Niinistö avasi keskiviikkona valtiopäivät puheella, jonka vastaanotto jakautui tuoreeltaan vuolaista kehuista hämmennykseen. Perjantaina Niinistö kiisti Ylelle tarkoittaneensa puheessaan, että Suomi jollakin tavalla rikkoisi kansainvälisiä pakolaissopimuksia. Presidentti kertoi Ylelle halunneensa puheellaan sanoa, että Dublinin ja Schengenin sopimukset on tehty olosuhteissa, joissa nykyisen kaltaista pakolaiskriisiä ei osattu kuvitella.


_________________________________


MTV: Rinne presidentin puheesta: Siitä jäi hämmentynyt olo


Tasavallan presidentin Sauli Niinistön puhe pakolaiskriisistä valtiopäivien avajaisissa ei saa kehuja SDP:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun tasavallan presidentin puheesta tuli hämmentynyt olo. On tärkeää, että hän jälkikäteen tarkensi kohtaa kansainvälisten sopimusten noudattamisesta, Rinne sanoo MTV:n Uutisextrassa.

Rinne haluaa myös muistuttaa mittasuhteista ja luvuista. Viime vuonna tulleista turvapaikanhakijoista on jäämässä Suomeen arviolta reilu 10 000 ihmistä. Työttömiä Suomessa on jo lähes 400 000, hän vertaa.

– Tärkeintä on saada nyt talous kasvamaan ja työpaikkoja, Rinne arvioi Suomen suurimmaksi haasteeksi.

Rinteen mukaan SDP:n maahanmuuttopolitiikan linja on selkeä, vaikka puolueen kannattajissa on myös kipuilua solidaarisuuden ja tiukemman linjan välillä. SDP auttaa hänen mukaansa aina hädänalaisia, mutta esimerkiksi työperäisessä maahanmuutossa pidetään kiinni tarveharkinnasta.

– Kaikilla suomalaisilla on näissä asioissa harjoittelemista tällä hetkellä, Rinne kuvailee ilmapiiriä.

Rinnettä huolestuttaa, jos rikolliset ihmissalakuljettajat ryhtyvät avaamaan uusia reittejä kriisimaista Eurooppaan. SDP:n puheenjohtaja patistaa EU:ta huolehtimaan, että kaikki Turkin rajat pitävät, myös pohjoisessa.

– On olemassa viitteitä, että Venäjän kautta pyrkii Suomeen turvapaikanhakijoita suoraan kriisialueilta. Tämä huolestuttaa, sillä meillä on valvottavana pitkä EU:n ulkoraja, Rinne sanoo.

_________________________________


Iltalehti: Niinistön puhe innosti - Kansanedustaja: "Olisiko aika luopua turvapaikanhakuoikeudesta?

Tasavallan presidentin puhe valtiopäivien avajaisissa on saanut kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps) jättämään kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, voisiko Suomi luopua turvapaikanhakuoikeudesta.

Nykyisten maahanmuuttolinjausten tiukennuksen lisäksi pitäisi päättää, kuinka monta pakolaista aiomme vuosittain ottaa vastaan, kirjoittaa kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) eduskunnan puhemiehelle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Huhtasaari on saanut innostuksen kysymyksen esittämiseen tasavallan presidentin Sauli Niinistön valtiopäivien avajaisissa pitämästä puheesta.

Niinistö puhui muun muassa siitä, ettei kansainvälisten sopimusten allekirjoittamisen aikaan osattu aavistaa, että Eurooppaa kohtaisi nykyisen kaltainen turvapaikanhakijoiden määrä.

- Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita, Niinistö sanoi puheessaan.

Huhtasaari kysyy, pitäisikö turvapaikanhakuoikeudesta luopua tyystin.

- Olisiko Suomen jo aika luopua turvapaikanhakuoikeudesta, koska sitä ei ole tarkoitettu kymmeniin- tai satoihintuhansiin maahantulijoihin sovellettavaksi, Huhtasaari kysyy jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Kysymyksestä kertoi ensimmäisenä Yle.

Myös kansanedustaja Rami Lehto (ps) on jättänyt kirjallisen kysymyksen turvapaikanhakijoiden vastaanottorahan takaisinperinnästä. Koska Kela perii kantasuomalaiselle maksetut tuet, mikäli niitä on maksettu liikaa tai aiheettomasti, olisi Lehdon mielestä myös reilua periä perusteettomasti maksettu vastaanottoraha.

- Aiotaanko liikaa tai perusteettomasti maksetut vastaanottorahat periä turvapaikanhakijoilta takaisin, jotta yhdenvertainen ja tasa-arvoinen etuuksien maksatus ja takaisinperintä toteutuu, Lehto kysyy.

_________________________________


Iltalehti: Niinistön puhe saa Rajat kiinni -mielenosoittajilta kiitosta: "Vihdoinkin joku sanoo jotain järkevää!"

Presidentti Sauli Niinistön puhetta pidettiin Rajat kiinni! -mielenilmauksessa realistisena.
Poliisi meni väliin mielenosoituksessa ja yksi henkilö otettii kiinni.

- Tämä on realismia, ei rasismia, kuvailee Rajat kiinni! -mielenilmauksessa lavalle kivunnut Paula Marttinen mielenilmaukseen osallistuvien ajatuksia.

Marttisen mukaan myös presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaisissa keskiviikkona pitämä puhe oli realistinen, ei rasistinen. Niinistö otti puheessaan kantaa maahanmuuttoon liittyviin ongelmiin.

Nimettömänä pysyttelevä, mielenilmaukseen osallistunut helsinkiläisnainen kertoi olleensa iloinen Niinistön puheesta.

- Puhe oli todella hyvä. Vihdoinkin joku sanoo jotain järkevää!

Myös helsinkiläinen Fred Koroleff oli sitä mieltä, että Niinistön puhe oli tervetullut.

- Se, mitä presidentti ja esimerkiksi Teemu Selänne ovat viime aikoina sanoneet, edustaa sellaista ajatusta, jonka 80 prosenttia suomalaisista jakaa, Koroleff toteaa.

Selänne otti viikko sitten Twitterissä ja blogissaan kantaa Suomessa annettavien raiskaustuomioiden pituuteen. Hän kirjoitti myös, että tuomio on otettava huomioon turvapaikkapäätöstä tehtäessä.

Saksalaismediaa odotettiin turhaan

Fred Koroleff kantoi mielenilmauksessa saksankielistä kylttiä, jossa hän toivoi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin väistyvän. Merkel on saanut Saksassa runsaasti kritiikkiä maahanmuuttomyönteisestä politiikastaan.

Koroleffin mukaan pääministeri Juha Sipilän syksyllä antama ilmoitus pakolaisten ottamisesta omaan kotiinsa on samanlaista politiikkaa kuin mitä Merkel on harjoittanut.

- Merkel on koko tämän sotkun äiti, Koroleff sanoo.

Hän kertoo toivoneensa, että Narinkkatorille olisi saapunut myös saksalaista mediaa.

- Me olemme osa kansainvälistä liikettä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Euroopassa järjestetään maahanmuuttokriittinen mielenosoitus aina Tsekistä Suomeen, Koroleff sanoo.

Vastaavia mielenosoituksia on järjestetty tänään Suomen, Tsekin ja Saksan lisäksi muuallakin Euroopassa, esimerkiksi Virossa ja Sveitsissä.