Helsingin Sanomat: Lainviilaajia ja mölisijärasisteja 4.20.2010
Maahanmuuttokriittiset ryhmät ja yhteisöt (kuva)
Keskustelu maahanmuutosta oli vuosituhannen alussa Suomessa vielä hajanaista debattia verkossa.
Nykyisin aiheesta väitellään jo eduskunnan suuressa salissa, ja puolueet ovat kilvan tarkentaneet kantojaan tai jopa laittaneet ohjelmiaan kokonaan uusiksi.
Teema on kuuma peruna ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Vaalit pidetään huhtikussa.
Muut puolueet ovat huolissaan perussuomalaisista, jonka mielipidekyselyjen nostetta on selitetty maahanmuuttokritiikillä.
Verkon keskustelupalstoilla moni on ilmoittautunut maahanmuuttokriitikoksi, mutta termi on venyvä: puheenvuorot vaihtelevat lakipykälien viilausehdotuksista avoimen rasistiseen mölinään.
Minkälaisia maahanmuuttokriittisiä ryhmiä Suomessa toimii?
Parhaiten perussuomalaisten lisäksi tunnetaan keskustelupalsta Hommaforum.
Sen sijaan melko tuntemattomia ovat esimerkiksi Suomen Sisu -yhdistys ja näinä päivinä puoluestatuksen saava Muutos 2011.
Kentän näennäisestä hajanaisuudesta huolimatta eri ryhmissä vilahtelee samoja nimiä, samaan tapaan kuin takavuosina eläinoikeusaktivistipiireissä.
Oheiseen nelikenttään on hahmoteltu, millaiset ryhmät tai yhteisöt käyvät maahanmuuttokeskustelua ja mitkä ovat niiden keskinäiset suhteet.
Arviot perustuvat yhdistysten julkilausumiin, verkkokeskustelujen seurantaan ja HS:n haastattelemien maahanmuuttoaktivistien näkemyksiin.
Joukkoa on koetettu jäsentää kahden muuttujan avulla.
Ensimmäinen muuttuja mittaa, kuinka merkittävä teema maahanmuuttokysymys ylipäätään on ryhmälle eli onko kyseessä yleispuolue vai yhden asian liike.
Toisella ulottuvuudella on hahmoteltu ryhmän johtajakeskeisyyttä eli sitä, kuinka pitkälle kyseinen ryhmä toimii jonkun tietyn johtohahmon ehdoilla.
Nelikentässä ylävasemmalla on perussuomalaiset.
Maahanmuuttoasiat ovat antaneet puolueen kannatukseen lisäpotkua, vaikka puheenjohtaja Timo Soinia kiinnostavat enemmän EU-kritiikki ja Smp-pohjaisen herrakaunan herättely.
Soini pitää porukkansa tiukasti kasassa ja vaatii eduskuntaehdokkailtaan sitoumusta, jossa ehdokkaan tulee kertoa kaikki mahdolliset menneisyyden luurangot.
Oikealla ylhäällä sijaitsee Hommaforum, joka on helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun Jussi Halla-ahon (perus/sit) blogin vieraskirjan aktiivien perustama yhteisö.
Vaikka palstalla käydään keskustelua maan ja taivaan välillä, aiheet kumpuavat aina maahanmuutosta tai linkittyvät lopulta maahanmuuttoon.
Halla-aho ei osallistu paljonkaan keskusteluun, mutta hänen kirjoituksiinsa viitataan jatkuvasti.
Vasemmalla alhaalla, lähellä yleispuoluetta, sijaitsevat kokoomuksen ja Sdp:n maahanmuuttokriittiset äänitorvet. Kumpikin puolue on tarttunut keskusteluun verrattain myöhään – lukuun ottamatta Ben Zyskowiczia (kok), jonka puheenvuoroja aiheesta on kuultu Arkadianmäellä jo pitkään.
Hajurakoa yhden asian liikkeisiin on ottanut myös Hommaforumin aktiivien perustama Muutos 2011, jonka kärkiteemana on kansanäänestyksiin perustuva suora demokratia.
Suomen Sisu näkyy julkisuudessa harvoin, mutta sen jäseniin törmää useissa ryhmissä.
Bonuksena nelikenttään on sijoitettu Ruotsin parlamenttivaaleissa läpimurron tehnyt ruotsidemokraatit, jonka tärkein valtti on maahanmuuttovastaisuus.
Ruotsalaisen listavaalijärjestelmän vuoksi puheenjohtaja Jimmie Åkesson on näkyvä hahmo.