maanantai 4. lokakuuta 2010

Husein Muhammed: Pyhän loukkaaminen ei oikeuta väkivaltaa

Husein Muhammed: Pyhän loukkaaminen ei oikeuta väkivaltaa 4.10.2010

Suomen islamilaisen neuvoston (Sinen) Isra Lehtinen ja Abdi-Hakim Ararse kirjoittivat vastauksessaan (HS Mielipide 1. 10.) Heidin Hautalan ja allekirjoittaneen kirjoitukseen (HS Mielipide 27. 9.), että muslimit jakoivat monen kristityn ja muiden uskontojen edustajien kanssa huolen heille tärkeiden rajojen ylittämisestä: toiselle pyhää pitää kunnioittaa.

Jos pyhää pitäisi aina kunnioittaa, jouduttaisiin sensuroimaan myös huomattavia osia Koraanista. Ne kritisoivat ja halveksivat muita uskontoja, mitä moni pitänee varmasti pyhää loukkaavana.

Lehtinen ja Ararse totesivat, että "kun islam kukoisti, kukoistivat myös tieteet ja taiteet. Ilmapiiri oli avoin, suvaitseva ja uskonnonvapaus vallitsi." He ovat oikeassa. Samat ajanjaksot tuottivat myös sellaisia muslimimaailman suuria runoilijoita, kuten Abu Nuwasin, al-Ma'arin ja Khaijamin. Nämä eivät suinkaan kavahtaneet kajoamasta myös kaikkein pyhimpänä pidettyihin islamin arvoihin.

Myös minä muslimina koin esimerkiksi tanskalaisessa lehdessä julkaistut profeetta Muhammadia – ja kuvaannollisesti kaikkia muslimeja – esittävät pilakuvat loukkaavina.

Toisin kuin Sinen edustajat antoivat ymmärtää, myös mediassa kritisoitiin pilakuvia ja ymmärrettiin laajastikin muslimien reaktioita.

Pilakuvilla myös yritettiin provosoida meitä muslimeja ja lisätä ennakkoluuloja meitä kohtaan. Kuitenkin paljon suuremman vahingon muslimeille aiheuttivat muslimit itse: vaikka enemmistö pilakuvia vastustaneista mielenosoittajista käyttäytyi rauhallisesti, osa turvautui valitettavasti väkivaltaan. Asiaa pahensi se, että monet muslimijohtajat eivät selvästi tuominneet väkivaltaa.

Muslimien elämää ei hankaloita länsimaissa ensisijaisesti media, jolle Lehtinen ja Ararse näyttävät sälyttävän suurimman vastuun muslimeista.

Edes vihaa lietsova äärioikeisto ei menestyisi muslimivastaisilla kannanotoillaan, ellei osa muslimeista antaisi ainakin osittain aihetta siihen.

Islamin ja muslimien kohtaamista lukuisista ongelmista suurimmat löytyvät muslimien omasta keskuudesta: väkivaltaiset ääri-islamistiset liikkeet ja kuvitteelliseen menneisyyteen takertuneet konservatiiviset muslimit.

Meidän muslimien tulee keskittyä ensisijaisesti uskontomme panttivangiksi ottaneiden, väkivaltaa islamin nimissä harjoittavien ääriliikkeiden sekä tasa-arvoa vieroksuvien konservatiivisten muslimien vastustamiseen.

Pahin ei siis ole se, joka esittää Muhammadin – kuvaannollisesti jokaisen muslimin – pilakuvissa terroristina, vaan se, joka Muhammadin – eli jokaisen muslimin – uskonnon nimissä oikeuttaa terrorismiaan tai estää muslimimaailmaa kehittymästä muun maailman mukana.

Husein Muhammed

oikeustieteen maisteri
Helsinki

Kirjoitus on julkaistu myös Helsingin Sanomien Mielipide-sivuilla 4.10.2010