perjantai 15. lokakuuta 2010

Muutos 2011 vastustaa tarpeettoman vastaanottopaikkakapasiteetin ylläpitämistä

Muutos 2011 vastustaa tarpeettoman vastaanottopaikkakapasiteetin ylläpitämistä 15.10.2010

Maahanmuuttovirasto esittää 2 000 tyhjän "valmiuspaikan" ylläpitämistä vastaanottokeskuksissa, jotta turvapaikanhakijamäärän noustessa ei tarvitsisi avata uusia keskuksia. Taustalla lienee myös ajatus siitä, että kuntalaiset saattaisivat monessa tapauksessa vastustaa uusien keskusten avaamista, mikäli asiaa heiltä kysyttäisiin.

Muutos 2011 vastustaa tarpeettoman vastaanottopaikkakapasiteetin ylläpitämistä. Tulevien turvapaikanhakijamäärien ennustaminen on tietenkin vaikeaa, mutta 2 000 asiakaspaikan reserviä voidaan verrata vuoteen 2007, jolloin Suomessa oli 13 vastaanottokeskusta ja niissä yhteensä noin 1600 vuodepaikkaa, joista lähes kolmannes oli tyhjillään. Nyt siis pelkkien valmiuspaikkojen määrä on suurempi kuin koko VOK-järjestelmän kapasiteetti muutama vuosi sitten.

Muutos 2011:n mielestä Suomeen ei pidä luoda suurta ja pysyvää turvapaikkabisneksestä riippuvaisten laitosten ja ihmisten järjestelmää, joka suorastaan huutaa lisää asiakkaita. Suomen tavoitteena tulee olla Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrän minimoiminen tiukentamalla säädöksiä vähintään muiden EU-maiden tasolle ja poistamalla vetovoimatekijöitä, kuten turvapaikanhakijoiden paremmat taloudelliset edut ja helpompi mahdollisuus perheenyhdistämiseen. Perusteettomien turvapaikkahakemusten määrää voidaan vähentää myös pikakäännytyksillä, Dublin-palautusten nopealla toimeenpanolla ja hakemusten käsittelyä nopeuttamalla. Globaalisti tavoitteena tulee tietenkin olla turvapaikanhakijoiden määrän laskeminen nollaan, eli että kenenkään ei tarvitsisi lähteä kotimaastaan pakolaiseksi, turvapaikanhakijaksi tai edes elintasopakolaiseksi.

Muutos 2011 katsoo, että ylimääräinen vastaanottopaikkakapasiteetti on purettava lopettamalla kokonaisia vastaanottokeskuksia. Tämä on sitäkin tärkeämpää, koska monet nykyisistä vastaanottokeskuksista on perustettu epädemokraattisesti, kuntalaisten mielipidettä kuulematta tai jopa sen vastaisesti. Joissakin tapauksissa vastaanottokeskus on perustettu kuntaliitoksen yhteydessä, jotta kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet estettäisiin. Monilla VOK-paikkakunnilla on noussut spontaaneja kansanliikkeitä vastustamaan vastaanottokeskuksia.

Ylläpitämällä ylimääräistä kapasiteettia Maahanmuuttovirasto ilmeisesti valmistautuu turvapaikanhakijamäärän huomattavaan kasvuun lähitulevaisuudessa EU:n yhteisen turvapaikkajärjestelmän toimeenpanon takarajan (2012) lähestyessä. Käytännössä EU:n yhteinen turvapaikkajärjestelmä tarkoittaa taakanjakoa, eli sitä, että EU:n eteläisiin jäsenvaltioihin tulvivia laittomia maahantulijoita aletaan siirtää Suomeen "turvapaikanhakijoina", joiden vastaanotosta EU lupaa toki maksaa pienen korvauksen. Tällä tavoin pyritään jakamaan laittomasta siirtolaisuudesta aiheutuvaa taloudellista taakkaa jäsenvaltioiden kesken. Koska Suomi on EU:ssa nettomaksaja, kyseessä on käytännössä valtavien väestönsiirtojen toteuttaminen Afrikasta ja Lähi-idästä Suomeen suomalaisten veronmaksajien kustannuksella.

Muutos 2011 vetoaa muihin puolueisiin, jotta nämä heräisivät huomaamaan EU:n yhteisen turvapaikkapolitiikan riskit ja vastustamaan sitä. Suomi voi toki harmonisoida turvapaikkapolitiikkansa muiden EU-maiden tasolle tiukentamalla säädöksiään, mutta minkäänlaiseen väestönsiirtojen muodossa tapahtuvaan taakanjakoon ei pidä suostua.

Lisätietoja:

Jari Leino
Muutos 2011 rp:n hallituksen jäsen