Tietokone: Nettikeskusteluiden ylläpitäjille harkitaan rikosvastuuta 4.10.2010
Tulevaisuudessa nettikeskustelupalstan ylläpitäjä voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen esimerkiksi rasistisen tai kunniaa loukkaavan viestin vuoksi. Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että nettipalstojen ylläpitäjien kovempaa vastuuta harkitaan.
Eduskunnan käsiteltäväksi on syksyllä menossa hallituksen esitys rikoslakiin rasisista rikoksista. Sen yhteydessä syntyi erillinen muistio, josta pyydettiin lausuntoja.
"Lausuntopalaute oli runsasta. Klassiset sananvapaustahot olivat suorastaan järkyttyneitä, että me edes kysyimme tällaista. Vastaavasti oli paljon tahoja, joiden mielestä tämä on aito ja suuri ongelma", sanoi oikeusministeri Tuija Brax (vihr) Helsingin Sanomille.
Lainsäädäntösihteeri Mirja Salonen oikeusministeriöstä kertoo Tietokone-lehdelle, että jos valmisteluun päätetään lähteä, alkuun voitaisiin päästä perustamalla toimikunta vuoden 2011 alussa, ja siitäkin valmiiseen lakiin voi mennä useita vuosia.
”On havaittu rasistisen ja vihakirjoittelun ilmiö, ja lakimuutoksen tarpeen arviointi on siksi nostettu tässä yhteydessä esiin”, perustelee Salonen.
Uusi laki voisi määrätä, että keskustelupalstan pitäjän on puututtava laittomuuksiin moderoimalla viestejä etu- tai jälkikäteen.
Oikeusministeriö on saanut asiassa lausuntoja sekä puolesta että vastaan. ”Teemme tiivistelmän lausunnoista ja pohdimme sitten, onko syytä jatkovalmisteluun.”
Lausuntoja puolesta ja vastaan
Mirja Salonen ei osannut sanoa, miten kannatus ja vastustus jakautuvat.
Aiempien keskusteluiden yhteydessä isojen keskusteluportaalien ylläpitäjät ovat vastustaneet rikosoikeudellista vastuuta, koska kaikkien kirjoittajien viestejä on hankala valvoa, etenkään etukäteen.
Mirja Salonen toteaa, että kaikki asiassa on auki, esimerkiksi millaisiin keskustelupalstoihin valvonta ulottuisi tai onko rajanveto ylipäätään mahdollista. Hän ei osaa sanoa, ulottuisiko rikosoikeudellinen vastuu esimerkiksi yksityisten blogien ylläpitäjiin, kun blogikommenteissa julkaistaisiin laittomuuksia.
Tiedotusvälineiden verkkojulkaisuilla on jo oltava vastaava toimittaja. Jos keskustelua moderoidaan tai toimitetaan, se voidaan katsoa verkkojulkaisuksi. Tämän vuoksi monet tiedotusvälineet ovat päätyneet hyväksymään kirjoitukset etukäteen. Osa taas valvoo keskusteluita jälkikäteen.