maanantai 4. lokakuuta 2010

YLE: Romanileirin kohtalo taas päättäjien käsittelyssä

YLE Helsinki: Romanileirin kohtalo taas päättäjien käsittelyssä 4.10.2010

Helsingin kaupunginhallituksen kokouksessa keskustellaan tänään Kalasataman romanileirin tilanteesta. Romanien häätö Kyläsaaren kiinteistön pihalta näyttää yhä todennäköisemmältä.

Kaupunginhallituksen kokoomusryhmä vaatii yhä sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimuksen purkua ja romanien häätöä. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok.) toteaa, että kaupungin mielipide ei ole muuttunut asiassa, romanit halutaan häätää.

Samoilla linjoilla on kaupungin kerjäläistyöryhmän puheenjohtaja, sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä. Räihä vetoaa muun muassa asumusten turvallisuuteen. Räihän mukaan onnettomuusriski kasvaa, kun ilmat kylmenevät ja leirin pihalla on erilaisia sähkö- ja lämmitysvirityksiä.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Arto Bryggare (sd.) kertoo, etteivät demarit ole vielä ehtineet käsitellä asiaa, mutta hän itse kannattaa vuokrasopimuksen purkua ja romanien häätämistä.

Vihreät taas syyttävät kaupunkia vastuunpakoilusta ja toivovat, että kaupunki osoittaisi Kalasataman romaneille vaihtoehtoisen majoituspaikan häädön sijasta.

Helsingin nuorisolautakunta puolsi sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimuksen jatkamista Helsingin Kyläsaarentien kiinteistössä viime torstaina. Kaupunginhallitus päättää tänään, ottaako se asian vielä käsittelyynsä.

__________________________________________________

Verkkouutiset: Helsingin kaupunginhallitus siunasi Kalasataman romanileirin

Helsingin kaupunginhallitus ei alista nuorisolautakunnan päätöstä käsiteltäväkseen.

Nuorisolautakunta päätti viime torstaina äänestyksen jälkeen, että se jatkaa Vapaa katto ry:n kanssa vuokrasopimusta sosiaalikeskus Satamasta. Yhdistys salli romanileirin pidon keskuksen piha-alueella.

Asian ottamista kaupunginhallituksen käsittelyyn kannattivat kokoomuslaiset ja RKP:n edustaja.

- Tällä päätöksellä kaupunginhallitus käytännössä siunaa sen, että kaupungin nuorisotoimen tiloissa majoitetaan romanikerjäläisiä puutteellisissa olosuhteista. Olosuhteet eivät missään nimessä ole turvalliset, eikä kaupunki voi ottaa vastatakseen, jos jotakin sattuu, sanoo kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Laura Räty.

- Ei myöskään ole kohtuullista Arabianrannan ja Hermannin alueen asukkaita tai yrittäjiä kohtaan, että romanikerjäläisleiri jatkaa olemassaoloaan heidän takapihallaan, Räty jatkaa.

Kokoomuslaiset toivovat, että valtio pystyisi vielä puuttumaan asiaan.

- Jäljelle jää toive, että valtioneuvosto vie kerjäämiskiellosta tehdyn lakialoitteen päätökseen ja näin vähennetään kerjäläisten halukkuutta tulla Suomeen ilman työtä, Räty toteaa.