lauantai 9. lokakuuta 2010

YLE: Kiinalaishoitajien koulutus osoittautui laittomaksi

YLE Keski-Phjanmaa: Kiinalaishoitajien koulutus osoittautui laittomaksi 9.10.2010

Kiinalaisten sairaanhoitajien tilauskoulutus loppuu Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa heti ensimmäisen ryhmän valmistumisen jälkeen. Koulun pilottikokeilu kaatui lain tulkintaan, jonka mukaan opiskelun on oltava opiskelijoille ilmaista.

Tammikuussa saapuneessa ryhmässä on kahdeksan kiinalaishoitajaa, joiden vuoden mittainen pätevöitymiskoulutus Suomessa päättyy ennen vuodenvaihdetta. He ovat opiskelleet myös suomen kieltä, ja osalla on tarkoitus jäädä Suomeen töihin. Hoitajilla oli ennen Suomeen tuloa takanaan kolmen vuoden kiinalainen sairaanhoitajakoulutus sekä puolen vuoden suomalaiskoulutukseen liittyvä perehdyttämisjakso.

- Olemme sopineet opetusministeriön kanssa, että tämä ryhmä koulutetaan valmiiksi. Uutta ryhmää kiinalaisopiskelijoita ei Kokkolaan oteta ennen kuin lakia on muutettu, sanoo Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun rehtori Marja-Liisa Tenhunen.

- Toisaalta vastaavaa koulutusta ei ole aloitettu missään muuallakaan Suomessa suunnitelmista huolimatta, sanoo Tenhunen.

Syynä koulutuksen loppumiseen on ammattikorkeakouluja koskeva lain tulkinta, jonka mukaan opiskelijoille itselleen ei saa aiheutua opiskelusta kustannuksia, vaan kulut maksaa kiinalainen tilaajaoppilaitos. Yhteistyöoppilaitos Kiinassa oli kuitenkin laskuttanut maksut opiskelijoiden perheiltä. Asiasta kirjelmöi opetusministeriölle jo keväällä ammattikorkeakouluopiskelijoiden etujärjestö SAMOK.

- Lain mukaan opiskelijoille ei saa aiheutua opiskelusta kustannuksia, vaan tilaaja maksaa sen, sanoo johtaja Hannu Siren opetusministeriöstä.

- Tämän viesti on se, että tilauskoulutuslaki, siinä mielessä kun se säädettiin vuoden 2007 lopussa, ei toimi käytännössä. Se on nyt testattu, sanoo Tenhunen.

- Suomessa puhutaan tilauskoulutuksesta, mutta sitä ei pystytä nyt toteuttamaan järkevällä tavalla.

Lain tulkinta tiukkeni

- Kun suunnittelimme koulutusta, tulkitsimme lakia niin, että tarvitaan tilaaja, joka tilaa koulutuksen ja maksaa sen. Näin tapahtuikin. Tilaaja Shanghaissa oli sitten perinyt opiskelijoilta näitä maksuja, minkä myös kyllä tiesimme. Käsitimme kuitenkin, että tarvitaan vain tilaaja, kertoo Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun rehtori Marja-Liisa Tenhunen.

- Opetusministeriössä kevättalvella, kun koulutus oli jo alkanut, tulkittiin asiaa niin, että opiskelija ei voi koskaan Suomessa maksaa tutkintoon johtavassa koulutuksessa opetuksen osalta, kulkipa se raha mitä kautta tahansa.

Tenhusen mukaan kahdeksan kiinalaisopiskelijan sairaanhoitajakoulutus jatkuu nyt muuhun koulutukseen integroituna. Ammattikorkeakoulu sai opiskelijamaksut Shanghaista, mutta on nyt palauttanut ne. Ammattikorkeakoulu voi Tenhusen mukaan pitää vain suomen kielen opetukseen ja asumisjärjestelyihin liittyvät korvaukset. Sen itsensä maksettavaksi jää kiinalaisopiskelijoiden koulutuksesta arvion mukaan alle 50 000 euroa.

- Olemme tehneet aloitteita lain muuttamiseksi, sillä nykyinen laki ei toimi.