lauantai 9. lokakuuta 2010

Länsiväylä: Kaksitoista syytteessä varkaussarjasta

Länsiväylä: Kaksitoista syytteessä varkaussarjasta 9.10.2010

Espoon käräjäoikeudessa alkoi torstaina laajan varkaussarjan käsittely. Syytettynä on kaksitoista romanialaista ja yksi Bosnia-Hertzegovinan kansalainen.

Kaksi joukkoon kuuluvaa henkilöä jäi kesäkuussa kiinni Länsisatamassa. Heidän autonsa tavaratilassa oli varastettua tavaraa 8000 euron arvosta. Kotietsinnässä poliisi löysi Espoon keskuksessa sijaitsevasta yksiöstä lisää varastettua tavaraa noin 47000 euron arvosta.

Syytekirjelmässä on 75 syytekohtaa. Espoon kihlakunnansyyttäjä Markku Ahonen vaatii varkauksista ja törkeistä kätkemisrikoksista syytetyille henkilöille yli vuoden pituisia ehdottomia vankeustuomioita.

–Kyse ei ole ollut näpistyksistä, vaan laajamittaisesta ja erittäin suunnitelmallisesta toiminnasta. Asunnossa on säilytetty varastettuja tavaroita myöhemmin Romaniaan vietäväksi.

Varkaudet on tehty eri liikkeissä Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla. Tekijät ovat vieneet muu muun muassa työkaluja, kosmetiikkaa, vaatteita, aurinkolaseja ja jalkineita. Tuotteista on varkauden yhteydessä irrotettu hälyttimet.

Espoon keskuksessa sijaitsevan yksiön vuokrasi bosniahertzegovinalainen mies Espoon kaupungilta. Hän vuokrasi asunnon edelleen romanialaisille ja asui itse muualla.

Esitutkinnassa syytetyt myönsivät varkaudet, mutta kiistivät törkeän kätkemisrikoksen.

–Erikoinen tapaus. Kaikki syytetyt eivät ole edes huonosti koulutettua porukkaa. Joukossa on kokkikin, Ahonen sanoo.

Yksiössä oli kolmetoista henkeä, kun poliisi teki ratsian asuntoon. Anastettuja tavaroita oli lajiteltu kunkin henkilön omiin kasseihin.

Ahosen mukaan varkaudet oli tehty taitavasti. Syytettyjen joukossa on nuoriakin, 90-luvulla syntyneitä henkilöitä. Kaikki ovat olleet kesästä asti vangittuina.

Juttua käsitellään Espoon käräjäoikeudessa useaan otteeseen lokakuussa.