perjantai 8. lokakuuta 2010

Suomenmaa: Yritykset hyödyntävät huonosti maahanmuuttajien osaamista

Suomenmaa: Yritykset hyödyntävät huonosti maahanmuuttajien osaamista 8.10.2010
IMC tutkimusraportti (pdf)

Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksella tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaisilla pk-yrityksillä on edelleen haasteita hyödyntää korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien osaamista. Ulkomaalaisia palkataan pk-yrityksiin ikään kuin he olisivat suomalaisia.

Tutkimuksen tekijät Stina Immonen, Tien Phuong Nguyen ja Katja Lahenius löysivät eroavaisuuksia sekä esimiesten näkemyksissä monikulttuurisen henkilöstön johtamisesta että maahanmuuttajatyöntekijöiden kokemuksissa suomalaisesta yrityskulttuurista.

– Usein ulkomaalaisen työntekijän rekrytointi nähdään strategiaa edistävänä toimenpiteenä. Siihen kiinnitetään kuitenkin vain vähän huomiota. Maahanmuuttajaa ei useinkaan perehdytetä, eikä muuta henkilöstöä sitouteta strategian tukemiseen. Ulkomaalaisen työntekijän tulo vaikuttaa koko työyhteisöön, korostaa Stina Immonen.

Ratkaisuksi tutkijat esittävät monikulttuuristen yhteistyötaitojen kehittymisen prosessimallia, jota seuraamalla haasteet voidaan voittaa.

Tavoitteiden asettaminen ja niiden seuranta ovat tärkeitä yhteistyötaitojen kehittymiselle. Prosessin kokoavana voimana toimii yhteinen arviointi ja oppiminen. Pyrkimys vieraan kulttuurin ymmärtämiseen voidaan osoittaa vain toiminnan kautta.

– Tämä merkitsee meille suomalaisille tutuista toimintatavoista tinkimistä ja rohkeutta heittäytyä johonkin uuteen, Immonen kannustaa.

Tutkimuksessa haastateltiin esimiehiä ja maahanmuuttajatyöntekijöitä teknologiayrityksissä pääkaupunkiseudulla.