Svenska YLE: Finland vill tackla människorättsproblem 13.10.2011
Finland håller som bäst med att utarbeta sin första nationella handlingsplan för mänskliga rättigheter - planen ska vara klar vid årsskiftet.
- Vi ska se till att göra något åt den kritik vi har fått. I samma veva ska finländarna bli mer medvetna om vad begreppet mänskliga rättigheter betyder, säger Elina Pirjatanniemi, direktör för Institutet för mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi.
I dagsläget finns det i Finland inte en övergripande strategi för hur vi ska åtgärda de människorättsproblem som finns också här hemma. Finland har bland annat fått kritik för våra långa asylprocesser, att vapenvägrare fängslas och det samiska språkets ställning. Men utan konkreta resultat.
Nu har en arbetsgrupp från justitieministeriet tillsammans med olika människorättsorganisationer fått i uppgift att arbeta fram konkreta förslag på hur vi kan förbättra oss. En genomgående tanke är att ta ner människorättsarbetet på en mera vardaglig nivå.
Enligt Morten Kjaerum, direktör för EU:s byrå för grundläggande rättigheter ska det här göras genom att öka kommunernas insats i människorättsarbetet.
Primära ansvaret i kommunerna
Det är i kommunerna som medborgaren möter myndigheterna, säger Kjaerum. Därför är det viktigt att öka medvetenheten bland till exempel tjänstemän och sjukvårdspersonal om att de har det primära ansvaret för att säkra att alla behandlas rätt, säger Kjaerum.
Vårdpersonal bör få konkreta verktyg för hur de till exempel ska bemöta etniska minoriteters behov och hur sexuella minoriteter ska garanteras plats på äldreboenden. Det är frågor som kan verka självklara men som inte alltid tillgodoses.
Annikki Thodén, projektchef på hälsovårdsverket i Helsingfors tycker att man inom vården i dag har blivit bättre på att tillmötesgå etniska minoriteters behov. Men visst händer det ibland att önskemål och vårdarens riktlinjer går isär. Thodén efterlyser mera skolning och verktyg för att öka förståelsen för de olika människor som man möter inom vården.
Arbetsgruppen ska presentera sina förslag vid årsskiftet.