torstai 6. lokakuuta 2011

Verkkouutiset: Maahanmuuttaja saa huonoimmat vuorot ja vähiten vastuuta

Verkkouutiset: Maahanmuuttaja saa huonoimmat vuorot ja vähiten vastuuta 6.10.2011

Kun hoitajaparina on maahanmuuttaja ja kantasuomalainen, maahanmuuttajasta tulee helposti työparinsa apulainen. Kantasuomalainen puolestaan rupeaa epäviralliseksi työnjohtajaksi, vaikka molempien pitäisi olla samassa asemassa.

Tällaisiin esimerkkeihin on törmännyt sosiologian dosentti Sirpa Wrede tutkimusprojekteissaan. Nyt hän selvittää maahanmuuttajahoitajien asemaa Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa.

Suomea uhkaavaa hoitajapulaa on paikattu maahanmuuttajilla erityisesti pääkaupunkiseudulla. Eniten on palkattu Suomessa asuvia ulkomaalaisia, mutta muutamia hoitajia on rekrytoitu myös muista maista, esimerkiksi Filippiineiltä.

Suomen väestön ikääntyessä ja muuttuessa monikulttuurisemmaksi on Wreden mielestä luontevaa paikata hoitajavajetta maahanmuuttajilla. Heille ei kuitenkaan voi asettaa erilaisia työehtoja kuin kantaväestölle, tutkija huomauttaa.

Wreden aiemmissa tutkimuksissa kävi ilmi, että usein maahanmuuttajahoitajat jäävät ilman vastuullisia tehtäviä ja heiltä vaaditaan joustamista esimerkiksi työvuoroissa. Niinpä maahanmuuttajien on vaikea päästä kehittymään työssään.


Arkeen rakentunutta rasismia

Tutkija painottaa, että maahanmuuttajat eivät joudu työpaikoilla huonoon asemaan kantasuomalaisten ilkeyden vuoksi. Syy on institutionaalisessa rasismissa, jota on vaikea havaita. Termi viittaa arkeen punoutuneisiin tottumuksiin. Esimerkiksi hoitajien työkäytännöt ovat muotoutuneet niin, että ne olettavat hoitajan suomalaiseksi.

– Suomalaisen työkulttuurin niukka kommunikaatiotyyli ei tue monietnistymistä, Wrede sanoo.

Siksi tarvitaan uusia käytäntöjä ja poliittista kaukonäköisyyttä. Wreden mukaan on mietittävä, miten poliittisilla päätöksillä voidaan tukea työvoimapulassa kamppailevaa hoitoalaa.

Wrede huomauttaa, että vanhustenhoito oli vielä 1980-luvulla houkuttelevaa, mutta pätkätyökulttuuri ja määrärahojen jatkuva supistaminen ovat vieneet hommasta hohdon. Wrede toivoo, että Suomessa ei käy kuten Norjassa, missä alimman hierarkian työt ovat muuttuneet maahanmuuttajatöiksi. Niihin palkataan maahanmuuttajia, joilla on vaikeuksia saada muita töitä.

– Olisi kauheaa olla apua tarvitseva vanhus, joka kohtaa vain hoitajia, joiden on pakko tehdä sitä työtä, Wrede huokaisee.