perjantai 4. joulukuuta 2015

Iltalehti: Vastaanottokeskuskeikat huolestuttavat poliisia: "Riskit ovat suuret, koska vastassa voi olla joukkovoima"

Iltalehti: Vastaanottokeskuskeikat huolestuttavat poliisia: "Riskit ovat suuret, koska vastassa voi olla joukkovoima" 4.12.2015

Poliisit ovat huolissaan hälytystehtävistä vastaanottokeskuksissa, Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja kertoo.

Maahanmuuttoviraston ja poliisin tekemissä turvapaikkatutkinnoissa on selvinnyt, että syksyn aikana Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden joukossa on huomattavan paljon poliisi- ja sotilastaustaisia henkilöitä. Pääosa heistä on tullut Irakista.

- Meillä on hyvät tiedot tästä, myöntää Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

- Suojelupoliisi arvioi kokonaistilannetta. Pelkkä koulutustausta ei ole riittävä peruste käännytykseen. Siellä voi olla henkilöitä, jotka ovat joutuneet pakenemaan juuri ammattinsa vuoksi, voi toki olla myös heitä, jotka ovat olleet taistelijoina jonkun äärijärjestön riveissä, sanoo poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta.

Paikallispoliisit ovat jo ilmaisseet huolensa liittyen hälytystehtäviin vastaanottokeskuksissa. Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen kertoo, että hälytystehtävissä olleille poliiseille on tehty vastaanottokeskuksissa selväksi, ettei vastassa ole vain tavallisia tallaajia, vaan kovissa oloissa kouliintuneita poliiseja ja sotilaita.

- Poliisimiehet ovat eri puolilta maata viestineet meille, että kokevat olonsa vastaanottokeskuskeikoilla uhatuksi ja turvattomaksi. On ilmennyt vastustamista ja provosointia, sanoo Suhonen.

Suhonen vaatii kokonaistilanteen pikaista kartoitusta ja pelisääntöjä tilanteisiin, joissa poliisit joutuvat turvapaikanhakijoiden vastustamiksi.

- Asialla on kiire. Työnantajan on taattava poliisikunnan koskemattomuus. Poliisit voivat myös kieltäytyä virkatehtävien hoidosta, mikäli omaa tai kollegan turvallisuutta ei kyetä takaamaan. Poliisilaki antaa tähän mahdollisuuden.

Suhonen muistuttaa, että virkamiehen vastustaminen on Suomessa rikos ja siitä seuraa rangaistus. Liitto kehottaa jo nyt poliisimiehiä tekemään jokaisesta uhittelusta rikosilmoituksen.

- Vastaanottokeskuksiin on ahdettu pieniin tiloihin liian paljon ihmisiä. Riskit ovat suuret, koska vastassa voi olla joukkovoima. Pitää varautua myös aseelliseen vastustukseen. He tulevat kovista olosuhteista, sekin täytyy ottaa huomioon.

Aina riskejä

Poliisihallituksesta muistutetaan, että poliisin työssä on runsaasti epävarmuustekijöitä. Niitä on sekä vastaanottokeskuksissa että vastaanottokeskusten ulkopuolella.

- Poliisin tehtävä on pitää järjestystä yllä ja vastata kansalaisten turvallisuudesta. Ymmärrän nämä epävarmuustekijät, mutta poliisityö ei ole koskaan riskitöntä, selvittää poliisitarkastaja Marko Savolainen.

Savolaisen mukaan Poliisihallitus pyrkii toimimaan tiiviissä yhteistyössä Maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskusten kanssa.

- On tärkeää, että saamme ensikäden tietoa vastaanottokeskusten henkilökunnalta turvapaikanhakijoiden tunnelmista. Esimerkiksi siitä, mikäli joku ryhmä suunnittelee poliisin kimppuun käymistä.

Maahanmuuttoviraston mukaan yli 60 prosenttia tänä vuonna tehdyistä kielteisistä turvapaikkapäätöksistä on välittömästi täytäntöön pantavissa.

- Käännytys on poliisin tehtävä. Olemme tehneet tänä vuonna 5 900 turvapaikkapäätöstä. Niistä myönteisiä on ollut 26,7 prosenttia. Noin 40 prosenttia päätösvaiheen hakijoista on poistunut järjestelmästä vapaaehtoisesti. Oletamme, että he ovat paitsi luopuneet hakemuksestaan, myös poistuneet maasta, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Jonossa, prosessin eri vaiheissa, päätöstä odottelee yhä noin 27 000 turvapaikanhakijaa. Kaiken kaikkiaan tänä vuonna turvapaikkaa on hakenut Suomesta lähes 31 000 henkilöä.