perjantai 1. heinäkuuta 2011

Maaseudun Tulevaisuus: Hallitusohjelma torjuu harmaata taloutta ja tukee maahanmuuttoa

Maaseudun Tulevaisuus/STT: Hallitusohjelma torjuu harmaata taloutta ja tukee maahanmuuttoa 1.7.2011

Kansliapäällikkö Ritva Viljanen toteaa sisäasiainministeriölle olevan tärkeää, että harmaan talouden torjuntaan on kirjattu vahvat linjaukset.

Talousrikollisuuden ja harmaan talouden aiheuttamat vahingot ovat vuositasolla useita miljardeja euroja. Viime vuosina tilanne on mennyt huonompaan suuntaan erityisesti työvoimavaltaisilla rakennus-, ravintola-, siivous- ja logistiikka-aloilla.

”Järjestäytynyt rikollisuus käyttää laillista ja laitonta liiketoimintaa rahanpesuun ja siirtyy yhä enemmän normaalin elinkeinotoiminnan piiriin. Se on myös hyvin organisoitunutta.”

Viljanen pitää myös hyvänä, että hallitus päätti kolmannen sisäisen turvallisuuden ohjelman laatimisesta laajan turvallisuuskäsitteen pohjalta. Keskeisimpiä kotimaisia haasteita ovat hallitusohjelman mukaan syrjäytymisen ja yhteiskunnan jakautumisen ennalta estäminen.

Maahanmuutolle ja eri väestöryhmien kotoutumiselle hallitusohjelma sisältää Viljasen mukaan monia nykytilannetta parantavia asioita.

Nyt hallitusohjelmassa taataan kaikille lapsille mukaanlukien turvapaikanhakijoiden lapset oikeuden koulutukseen.

_____________________________________________

Kansliapäällikkö Ritva Viljanen: Uusi hallituskausi käynnistyy - turvallisuudelle ja maahanmuutolle lisää painoarvoa

Uusi hallituskausi käynnistyy ja itse asiassa hallitusohjelma vastaa jo työn tässä vaiheessa moneen kysymykseen. Hallitusohjelma on poikkeuksellisenkin konkreettinen ja linjaa hyvin pitkälle jo alkavan hallituskauden toimia. Se sisältää 86 sivua tiivistä asiaa.

[...]

Keskeisimpiä kotimaisia haasteita ovat hallitusohjelman mukaan syrjäytymisen ennalta esto ja yhteiskunnan jakautumisen estäminen. Syrjäytymisestä on tullut ylisukupolvista ja toisaalta ihminen syrjäytyy samanaikaisesti monella eri perusteella. Syrjäytyneissä kodeissa saattaa olla yhtäaikaisesti alkoholiongelmaa, väkivaltaa, köyhyyttä. Hallitusohjelmassa monia toimia edellyttävät linjaukset siitä, että naisten, vanhusten, maahanmuuttajanaisten, lasten tai vammaisten kokemaa väkivaltaa ennalta ehkäistään sekä ehkäistään väkivaltaisen radikalisoitumisen kaltaisia ilmiöiden syntymistä Suomessa.

[...]

Viharikokset ovat hyökkäys yksilöä, hänen edustamaa väestöryhmää sekä oikeusvaltiota kohtaan. Syrjimättömyys on perustuslaillinen perusoikeus, jota viranomaisten tulee turvata. Viharikokset ovat rikoksia ja niiden tekijät rikollisia. Esimerkiksi vihapuhe netissä ei ole asiallista maahanmuuttokeskustelua tai yhteiskunnallista keskustelua, vaan rasismia, joka täyttää usein rikoksen tunnusmerkistön. Onkin tärkeätä, että hallitus selkeästi ohjelmassaan sanoutuu irti rasismista ja edistää yhdenvertaista yhteiskuntaa jokaiselle.

Maahanmuutolle ja eri väestöryhmien kotoutumiselle hallitusohjelma sisältää monia nykytilannetta parantavia asioita. Eri kriisitilanteissa lapset menettävät eniten, heillä ei ole ollut mahdollista elää turvallista, rauhallista lapsuutta ja mahdollisuudet koulutukseen ovat puutteelliset. Nyt hallitusohjelmassa taataan kaikille lapsille, myös turvapaikanhakijoiden lapsille oikeus koulutukseen.

Kotouttamisyksikkö siirtyy TEMiin

Kotouttamisyksikkömme on hienosti kehittänyt paitsi tehtäväalaansa myös meitä. Se on avartanut ajatteluamme ja haastanut meidät ajattelemaan maahanmuuton kokonaisuutta, aina tänne muuttavien kotouttamiseen saakka. Tuntuu rankalta luopua näitä tehtäviä hoitaneista lahjakkaista, mukavista kollegoista, jotka nyt siirtyvät työ- ja elinkeinoministeriöön. Mutta nyt lisätään yhteistyötä. TEMin uusi kotouttamisen väki on tervetullut työryhmiimme. Viime hallituskauden aikana opimme tuntemaan toisemme eikä kaveria nyt jätetä.

[...]

Poliisitalojen vuokrankorotukset vievät poliisin palkoista seuraavan neljän vuoden aikana pois 20 miljoonaa euroa.

Kaiken kaikkiaan, päällimmäiseksi kuitenkin parhaat. Hallitusohjelma sisältää meille vahvan ja hyvän tuen, jonka pohjalta suunnittelemme toimintamme

Menneille päiville kiitos, tulevat päivät tulkaa!