keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Vartti: Romanileirejä häädetään yhä päivittäin

Vartti: Romanileirejä häädetään yhä päivittäin 6.7.2011

Helsingin poliisi antoi jälleen keskiviikkoaamuna lähtökäskyn Itä-Euroopan romanien pystyttämälle leirille. Finlandia-talon taakse Töölönlahden kupeeseen oli asettunut viiden autollisen verran ihmisiä.

Tapaus oli poliisille silkka rutiinitehtävä. Ylikomisario Juha Hakolan mukaan Romanian ja Bulgarian romanien pystyttämiä leirejä häädetään Helsingistä päivittäin.

- Suosituimpia majoittumispaikkoja ovat keskustan puistojen reuna-alueet, kuten Kaisaniemenranta ja Töölönlahden ympäristö. Kalasataman seutu on edelleen suosiossa, ja Itä-Helsingissäkin törmätään usein luvattomiin leireihin.

Autoissaan yöpyvät romanit ovat nykyään tavallinen näky aivan ydinkeskustassakin. Esimerkiksi Postitalon parkkipaikalla Hakola sanoo joskus nähneensä kerralla jopa kolmetoista "asuntoautoa".

- Joku voi kysyä, että lasketaanko pakettiautossa asuminen leiriytymiseksi. Mutta jos auton vieressä on pyykit kuivumassa ja retkikeitin asfaltilla, niin kyllä se leiriytymisen tunnusmerkit täyttää.

Hakolan mukaan leirien häädöt sujuvat lähes aina rauhallisesti.

- Eivät romanit yleensä vastusta saamiaan lähtökäskyjä, vaan pakkaavat kiltisti tavaransa ja siirtyvät muualle.

Luvatonta leiriytymistä harrastavat Itä-Euroopan romanien lisäksi myös muut ulkomaalaisryhmät. Äskettäin joukko irlantilaisia karavaanareita majoittui Pukinmäkeen.

- Tämä tuntuu olevan eräänlainen trendi, mitä jotkut käyttävät myös hyväkseen. Kun romanialaiset ja bulgarialaiset ovat ottaneet tavakseen leiriytyä sinne sun tänne, se madaltaa muidenkin EU-maiden kansalaisten kynnystä tehdä vastaavaa, Hakola sanoo.

_______________________________________________

Helsingin Sanomat: Poliisi hajotti irlantilaisjoukon leirin Pukinmäessä


Poliisi hääti keskiviikkona Pukinmäestä joukon leiriytyjiä. Poliisin mukaan leiriytyjien autot olivat Irlannin rekisterikilvissä.

Joukko pystytti leirin Pukinmäkeen jo tiistaina. Keskiviikkona poliisi hääti heidät, koska leiriytyminen ei ole sallittua Helsingissä alueilla, joita ei ole osoitettu leiriytymiskäyttöön.

Irlantilaiset olivat saapuneet paikalle kymmenillä isoilla matkailuvaunuilla vetoautoineen. Useissa autoissa oli katoilla tikasrakennelmat ja autoissa oli irlantilaisen kattofirman mainoksia.

Joukko ei poistunut Vantaanjoen ranta-alueelle pystyttämästään leiristä vapaaehtoisesti, ja poliisi antoi heille sakot niskoittelusta. Tämän jälkeen joukko poistui poliisin mukaan paikalta.

Poliisin mukaan joukko saattaa olla sama, joka on liikkunut tänä vuonna ainakin Tampereen ja Lappeenrannan seuduilla.