tiistai 5. heinäkuuta 2011

YLE: Sisäministeri Päivi Räsänen: Joutsenon vastaanottokeskukselle useita vaihtoehtoja

YLE Etelä-Karjala: Sisäministeri Päivi Räsänen: Joutsenon vastaanottokeskukselle useita vaihtoehtoja 5.7.2011

Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan Konnunsuo on yksi viidestä sijoituspaikkavaihtoehdosta. Maahanmuuttovirasto sanoo selvittäneensä ainoastaan Konnunsuon sopivuuden vastaanottokeskukseksi.

Joutsenon vastaanottokeskuksen uudeksi sijoituspaikaksi on yhä useita eri vaihtoehtoja. Paikkavaihtoehtoja on tällä hetkellä viisi ja osa niistä ei ole ollut aiemmin julkisuudessa. Sisäministeri Päivi Räsänen ei kerro vaihtoehdoista muuta kuin sen, että ainakin osa niistä on Etelä-Karjalassa.

Räsäsen mukaan raha ratkaisee vastaanottokeskuksen tulevan paikan:

- Tässä taloudellisessa tilanteessa suurin kysymys liittyy rahaa eli minkä hintaiset remontit sinne tarvitaan, jotta tilat pystytään ottamaan käyttöön. Korostan, että tässä on muitakin vaihtoehtoja kuin Konnunsuo. Eli edelleen pöydällä on myös muita vaihtoehtoja. Tässä joudutaan nyt tekemään kokonaisarvio siitä, mikä on sopivin ja kustannuksiltaan edullisin paikka tälle keskukselle.

Maahanmuuttovirasto on hiljattain tehnyt oman esityksensä ja selvityksensä. Selvitysten pohjalta ratkaisut tehdään sisäministeriössä elokuussa.

Konnunsuolla etuja

Konnunsuohon liittyy myönteisiä seikkoja.

- Majoituskapasiteetti on siellä varsin sopiva, riittävä. Siellä on myös mahdollisuus tarvittaessa nostaa majoituskapasiteettia. Välimatka on sopiva Lappeenrantaan, jossa on sijaitsee Maahanmuuttoviraston toimipiste.

Konnunsuo tietysti vaatii tiettyjä korjauksia, jotta vankilaympäristö ei näytä vankilalta. Siellähän on paljon rakennuksia, jotka ovat henkilökunnan entisiä asuntoja. Varsinaiseen sellirakennukseen ei ole tarkoitus majoittaa asiakkaita, mutta massiivinen vankilarakennus leimaa koko tuota ympäristöä.

- Korostan sitä, että päätöstä ei ole tehty. Varmasti ne kokonaiskustannukset ovat tässä taloudellisessa tilanteessa aika ratkaisevat, kun määräraharaamit ministeriössäkin ovat erittäin tiukat.

Konnunsuon maisemat ovat sisäministeri Päivi Räsäselle tuttuja omasta lapsuudesta.

- Konnunsuolla nämä henkilökunnan tilat ovat minulle myös henkilökohtaisesti tuttuja, olen yhdessä näistä rakennuksista lapsuudessani asunut. Pystyn siten aika hyvin hahmottamaan, minkälaisista tiloista on kysymys, sanoo Räsänen.

Maahanmuuttovirasto Konnunsuon takana

Maahanmuuttovirasto esittää sisäministeriölle, että turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus siirretään Joutsenosta Konnunsuolle.

Ylitarkastaja Pia Salmela Maahanmuuttovirastosta kertoo, että Konnunsuon sopivuutta on virastossa selvitetty tarkkaan ja myös kustannukset vankilan muuttamisesta vastaanottokeskukseksi on arvioitu. Muita sijoituspaikkavaihtoehtoja ei ole tutkittu.

Salmelan mukaan Maahanmuuttovirasto esittää Konnunsuota vastaanottokeskuksen paikaksi, mutta ministeriön niin halutessa myös muiden sijoituspaikkojen soveltuvuus selvitetään.