tiistai 15. syyskuuta 2015

Iltalehti: Suomi ei ota käyttöön rajatarkastuksia

Iltalehti: Suomi ei ota käyttöön rajatarkastuksia 15.9.2015

Hallitus ei harkitse EU:n sisärajatarkastusten palauttamista, mutta "pitää yllä valmiutta tähän".

Rajaturvallisuusasiantuntija Ilkka Herranen Rajavartiolaitoksesta arvioi aiemmin (IL 1.9.), että turvapaikanhakijoiden liikkumisesta ei muodostu sellaista yleiseen järjestykseen liittyvää uhkaa, jonka perusteella päätös rajatarkastusten palauttamisesta voitaisiin tehdä.

Herrasen mukaan ketään ei voitaisi pysäyttää, vaikka rajatarkastukset palautettaisiinkin. Maahantuloprosessi vain hidastuisi.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) sanoi maanantaina Brysselissä, että rajatarkastusten käyttöönotto olisi mahdollista jo lähiaikoina.

- Suomi ei joudu mihinkään kepin nokkaan, koska Saksa on sen jo aloittanut, Soini totesi.

Hallitus aikoo perustaa Pohjois-Suomeen järjestelykeskuksen, joka lievittää turvapaikanhakijoiden vyörystä syntynyttä painetta. Sijainti johtuu siitä, että tällä hetkellä suurin osa turvapaikanhakijoista tulee Suomeen Ruotsista Tornion kautta.

Ensi vaiheen vastaanottoyksikön perustaminen on hallituksen mukaan tarpeen, koska turvapaikanhakijoiden rekisteröinti poliisiasemilla on ruuhkautunut.

Vastaanottoyksikkö voi olla mikä tahansa tila, jossa ihmiselle voidaan tarjota kunnollinen suoja, ruokahuolto ja riittävät peseytymistilat.