maanantai 12. lokakuuta 2015

Ilta-Sanomat: Suomeen salakuljetettiin lyhyessä ajassa jopa satoja pakolaisia – näin ammattimaisesti rikolliset toimivat

Ilta-Sanomat: Suomeen salakuljetettiin lyhyessä ajassa jopa satoja pakolaisia – näin ammattimaisesti rikolliset toimivat 12.10.2015

Suomeen on salakuljetettu satoja pakolaisia tämän vuoden aikana. Toiminnasta on vastannut järjestäytynyt rikollisorganisaatio.

Eurooppaan suuntautuva pakolaisaalto on saanut myös ammattimaiset rikollisjärjestöt liikkeelle. Ne ovat salakuljettaneet pakolaisia kiihtyvään tahtiin esimerkiksi Suomeen.

– Tämän vuoden ja viime kuukausien osalta tilanne on räjähtänyt käsiin. Epäillään, että Suomeen on salakuljetettu satoja pakolaisia, Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön varapäällikkö Jukka Tekokoski kertoo Ilta-Sanomille.

Suomenlahden merivartiosto tutkii noin 75 prosenttia Suomeen kohdistuneista laittomista maahantulojen järjestämisistä. Kädet ovat olleet täynnä töitä.

– Laittomia maahantulojen järjestämisiä on paljastunut huomattavasti enemmän kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta. Tutkittavien juttujen määrä on siis kaksinkertaistunut, Tekokoski sanoo.

Tänä vuonna Suomenlahden merivartiosto on tutkinut noin 90 laitonta maahantulon järjestämistä. Näistä 20 on ollut törkeitä tapauksia. Rikoksista epäiltyjä henkilöitä on ollut noin 60, joista toistakymmentä on yhä tutkintavankeudessa.

– Meillä on esimerkiksi yksi todella iso juttu tutkinnassa, jossa useita kymmeniä pakolaisia on salakuljetettu Suomeen. Toiminta on ollut ammattimaisesti johdettua, roolitettua ja organisoitua. Nämä ihmiset eivät ole hyvää hyvyyttään auttaneet pakolaisia, vaan tehneet bisnestä isolla hinnalla, Suomenlahden merivartiostossa työskentelevä luutnantti Jyri Siitari raottaa varovaisesti yhtä tutkittavaa rikosjuttua.

Tämänhetkisten tietojen mukaan rikollisorganisaatio on saanut toiminnastaan ainakin satojatuhansia euroja.

Ammattimaista toimintaa

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön tutkimissa jutuissa rikollisorganisaatioiden toiminta on ollut hyvin ammattimaista.

Tekokoski ja Siitari kertovat, että jokaisella rikollisorganisaatioon kuuluvalla henkilöllä on oma tärkeä tehtävänsä.

– Rekrytoijat ovat näiden tulevien asiakkaiden kanssa tekemisissä lähtömaissa. Rekrytoijilla on puolestaan kontakteja, jotka väärentävät asiakirjoja matkustamista varten. On myös palkattuja kuriireja, jotka hoitavat kuljettamisen. On siis paljon eri rooleissa olevia henkilöitä, jotka toimivat yksissä tuumin ja yhdessä, Tekokoski selvittää.

Tekokoski kertoo, että Turkki ja erityisesti Istanbul on salakuljetusbisneksen ”keskuspaikka”. Rikolliseen toimintaan on osallistunut erityisesti irakilaisia ja turkkilaisia miehiä.

10 000 euron reissu

Salakuljetusmatkoihin lähteminen ei ole halpaa lystiä.

Suomenlahden merivartioston tutkimissa jutuissa salakuljetusmatkan keskihinta on ollut 10 000 euroa. Reissu maksaa sitä enemmän, mitä enemmän lennetään ja mitä monimutkaisempi järjestely on.

Myös väännettävien asiakirjojen määrä voi vaikuttaa nousevasti hintaan. Reissun maksaminen voi tapahtua hyvin monella tapaa.

– Helpoimmissa tapauksissa homma on mennyt niin, että summa on maksettu heti lähtiessä. Toisaalta on tapauksia, joissa maksu suoritetaan myöhemmin. Eli jää velkasuhde, jonka perusteella voidaan pakottamalla kiristää tekemään toista, mitä ei muuten tekisi, Tekokoski sanoo.

Lue aiheesta lisää päivän lehdestä tai digilehdestä.