tiistai 13. lokakuuta 2015

Ilta-Sanomat: Poliisi: Tänä vuonna Suomessa jo 10 000 laitonta pakolaista – ”Eihän tällainen ole hallittua maahanmuuttoa”

Ilta-Sanomat: Poliisi: Tänä vuonna Suomessa jo 10 000 laitonta pakolaista – ”Eihän tällainen ole hallittua maahanmuuttoa” 13.10.2015

Poliisi arvioi, että laittomasti Suomessa olevien määrä kasvaa rajusti.

Rajusti kasvanut pakolaismäärä nostaa poliisin arvion mukaan merkittävästi Suomessa laittomasti oleskelevien joukkoa.

– Kyllä heitä tulee täällä olemaan varmaan toistakymmentätuhatta. Se ei ole mikään rohkea arvaus, ylikomisario Kaj Wahlman Helsingin ulkomaalaispoliisista sanoo Ilta-Sanomille.

Kymmenentuhannen Suomessa laittomasti oleskelevan määrä voi mennä Wahlmanin mukaan rikki jo tänä vuonna.

– Tuskin luku sen alle jää.

Monet Suomeen laittomasti jääneet ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Suuri määrä laittomasti maassa olevia, voi olla uhka yleiselle turvallisuudelle, Wahlman arvioi.

– Eihän tällainen ole hallittua maahanmuuttoa, että täällä on tuhansia ja tuhansia henkilöitä, jotka eivät kuuluisi tänne.

Poliisihallituksen mukaan viime vuonna tavattiin Suomessa 3 000 ihmistä, jotka oleskelivat maassa laittomasti. Kaikkia viranomaiset eivät tavoita koskaan.

– Viime vuosina heidän määränsä on korreloinut pitkälle turvapaikanhakijoiden lukumäärän kanssa. Nyt tilanne on eskaloitunut ihan eri mittoihin, Wahlman sanoo.

Suomeen on saapunut tämän vuoden aikana jo yli 21 000 turvapaikanhakijaa. Koko viime vuoden aikana turvapaikanhakijoita tuli Suomeen reilut 3 600.

Wahlman muistuttaa, ettei kukaan ole laittomasti maassa silloin, kun hän hakee turvapaikkaa.

Jos saa kielteisen päätöksen turvapaikasta, annetaan yleensä samassa yhteydessä käännytyspäätös. Samalla voidaan määrätä 30 päivän aika, jonka kuluessa voi poistua maasta vapaaehtoisesti.

Käännytystä ei voida panna täytäntöön ennen kuin päätös käännyttämisestä on lainvoimainen.

Laittomasti maassa oleskelevilla ulkomaalaisilla on suuri riski syrjäytyä. Koska he eivät ole yhteiskunnan palvelujen parissa, he eivät voi kouluttautua tai tehdä laillisia töitä.

– Heillä on iso riski ajautua tekemään rikoksia ja toisaalta joutua rikollisten hyväksikäyttämiksi, poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta sanoo.

Ruotsissa uutisoitiin viime viikonloppuna, että valtava määrä maahan saapuvia pakolaisia katoaisi viranomaisilta.

Ruotsista turvapaikkaa on syyskuun alusta lähtien hakenut 40 000 henkilöä. Ruotsin poliisi arvioi, että maahan on saapunut jopa yhtä paljon ihmisiä, jotka eivät ole hakeneet turvapaikkaa Ruotsista, eikä poliisi tiedä heidän olinpaikkaansa.

Poliisin mukaan osa pakolaisista on epäilemättä siirtynyt muihin maihin, mutta osan arvellaan pysyttelevän salaa Ruotsissa.

Suomeen on tullut tänä syksynä turvapaikanhakijoita erityisesti Ruotsin kautta.

Ruotsin rajapoliisin osastopäällikkö Patrik Engström pitää tilannetta monella tapaa harmillisena.

– Osa tulijoista on sellaisia, joiden todella tulisi hakea turvapaikkaa, mutta syystä tai toisesta he eivät tee niin. On myös mahdollista, että he oleskelevat täällä laittomasti, emmekä tiedä, keitä he ovat ja mitä he tekevät.