perjantai 4. kesäkuuta 2010

Uusi Suomi: Listalla 5000 nimeä – Suomeen uusi puolue

Uusi Suomi: Listalla 5000 nimeä – Suomeen uusi puolue 4.6.2010

Perussuomalaisten maahanmuuttokriittisemmäksi versioksi lokeroitu Muutos 2011 -ryhmä on muuttumaisillaan viralliseksi puolueeksi. Puolue on saanut kasaan tarvittavat 5000 kannattajakorttia, jotka lähetetään piakkoin oikeusministeriöön tarkistettavaksi.

–Osa korteista hylätään puutteellisen täyttämisen ja vastaavien takia, joten järjestämme vielä muutamia kannattajakorttien keräystapahtumia. Hyvältä näyttää, nou hätä, sanoo puheenjohtaja Juha Mäki-Ketelä, tamperelainen kasvatustieteen maisteri ja opettaja Uudelle Suomelle.

Näin ollen ryhmä saavuttanee tavoitteensa kevään 2011 eduskuntavaaleihin osallistumisesta. Mäki-Ketelän tavoite vaaleissa on kunnianhimoinen, ”pari kolme kansanedustajaa”.

Tulevan puolueen puheenjohtajaa ärsyttää se, että Muutoksesta puhuttaessa esiin nousee aina maahanmuuttokriittisyys. Puolueen ajama suuri muutos on kuitenkin kansanvallan lisääminen kansanäänestyksien ja kansalaisaloitteiden merkityksen kasvattamisella.

–Se on median puolella lipsahtanut maahanmuuttokriittisyyden korostamiseksi, mutta meille se on vain yksi teema. Suomen tämänhetkinen kehno maahanmuuttopolitiikka on kuitenkin lähinnä oire kansanvallan päättymisestä, Mäki-Ketelä asettelee.

Toisin sanoen Mäki-Ketelä uskoo maahanmuuttopolitiikan kiristyvän automaattisesti, jos kansa pääsee valtaan. Kansanäänestysten muuttaminen neuvoa-antavista päättäviksi elimiksi pakottaisi Mäki-Ketelän mielestä myös eduskunnan tekemään työnsä nykyistä paremmin.

Median asennoitumista lienee avittanut se, että Muutos 2011 on saanut alkunsa maahanmuuttokriittisellä Homma-foorumilla. Eikä Mäki-Ketelääkään ole vaikea saada kritisoimaan – nyt tarkkana: ei maahanmuuttoa, vaan – maahanmuuttopolitiikkaa.

–Nyt täällä yritetään olla maailmanparantajia, olla jättimäinen sosiaalitoimisto. Me haluamme kiinnittää huomiota siihen, keitä otetaan Suomeen. Pitäisi ottaa sellaisia maahanmuuttajia, jotka hyödyttävät Suomea, ja jättää päästämättä sellaiset, joilla ei ole annettavaa.

–Hommassa maahanmuuttokritiikki on huomattavasti suuremmassa osassa kuin Muutoksessa, hän kuitenkin linjaa.

Mäki-Ketelä ei kysyttäessä löydä suuria eroja Muutoksen ja Perussuomalaisten poliittisista linjauksista, vaan sanoo suurimmaksi eroksi sen, että Muutos toimii vain itsenäisten ehdokkaiden kattojärjestönä, ei perinteisen puolueen tavoin ehdokkaitaan kahliten.

Kuten Perussuomalaiset, myös Muutos 2011 karsisi EU:n valtaa.

–En vaadi eroa EU:sta, mutta sen valtaa pitää vähentää. Jäsenvaltioilla pitäisi olla esimerkiksi oikeus päättää maahanmuuttopolitiikastaan, Mäki-Ketelä sanoo.

–Mutta emme ole varsinaisesti EU-kriittisiä. Meidät on leimattu, että olemme kaikkea vastaan, mutta se ei pidä paikkaansa. Me tarjoamme vaihtoehtoja.

Puolueen mahdollisia ehdokkaita Mäki-Ketelä ei vielä paljasta.