torstai 8. heinäkuuta 2010

Keskisuomalainen: Linnanmäen joukkotappelu ei ollut etninen konflikti

Keskisuomalainen/STT: Linnanmäen joukkotappelu ei ollut etninen konflikti 8.7.2010

Linnanmäen kesäkuisesta joukkotappelusta epäillään yhdeksää ihmistä. Kuusi heistä on naisia ja kolme miehiä. Epäillyt ovat 16-27-vuotiaita.

Joukkotappelu alkoi, kun kaksi naista oli etuillut laitejonossa.

- Siinä tunteet kiihtyivät ja alettiin tapella. Seurauksena oli repimistä, tönimistä, huutelua ja potkimistakin, selvittää ylikomisario Tuomo Lotta.

Tapahtuman jälkeen poliisi epäili tappeluun osallistuneen jopa 150 nuorta. Lisäksi tappelun epäiltiin olevan etninen konflikti, sillä tappeluun osallistuneet olivat kurdi- ja somalitaustaisia suomalaisia.

- Ei kysymys ole syvemmästä etnisestä konfliktista. Paikalla oli sattumalta paljon molempien etnisten ryhmien edustajia, Lotta sanoo.

Syyttäjä tekee lähiviikkona ratkaisun siitä, jatketaanko tappelun selvittelyä raastuvassa vai selviävätkö osapuolet sakoilla.

______________________________________________

Iltalehti: Linnanmäen joukkotappelusta epäiltynä 6 naista

Linnanmäen joukkotappelun tutkinta on viimeistä kuulustelua vaille valmis.

Epäiltyjen joukossa on kuusi naista, joista yhtä epäillään pahoinpitelystä. Loput epäilyt ovat lieviä pahoinpitelyjä.

Naisten lisäksi epäiltynä on kolme miestä, joista yhtä epäillään pahoinpitelystä ja muita lievistä pahoinpitelyistä.

- Vammat ovat olleet niin lieviä, että suurin osa epäilyistä katsotaan lieviksi pahoinpitelyiksi. Pahoinpitelystä epäillyt ovat potkineet toista esimerkiksi vatsaan, kertoo tutkintayksikön johtaja, ylikomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisista IS:lle.

Epäillyt ovat 16-27-vuotiaita.

Motiivi on selvinnyt

Joukkotappelun motiivi on poliisille selvä. Kyse ei ollut kahden etnisen ryhmän välisestä laajemmasta kiistasta, vaan yksittäisestä jonossa etuilusta, joka kiihtyi tappeluksi.

- Se oli tällainen joukkomyllerrys. Yksi löi useaa ja samalla vastaanotti iskuja, ja siten pahoinpitelyjen määrä kertautui, Lotta sanoo.

- Kävi kuin Aku Ankassa. Pölypilvi pyöri, ja näkyi kättä ja jalkaa.

Joukkotappelu tapahtui kesäkuun alussa. Tilanne sai alkunsa Kieputin-laitteen jonossa, jossa kahden eri maahanmuuttajataustaisen ryhmän nuoret alkoivat nujakoida. Ketään ei otettu kiinni tappelun vuoksi.

Lotta vertaa Linnanmäen jonotustappelua Porvoon tapahtumiin, jossa kolme ihmistä ammuttiin jonotuskiistan seurauksena.

- On noussut keskustelua siitä, että jonotuksessa on tapahtunut vakavampiakin asioita. Jonotustilanteet ovat kiistapesäkkeitä, Lotta sanoo.