perjantai 9. heinäkuuta 2010

Savon Sanomat: Tuomio viharikoksille

Savon Sanomat, pääkirjoitus: Tuomio viharikoksille 9.7.2010

Isku seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride -kulkueeseen viime lauantaina oli osoitus, että maaperä viharikoksille Suomessa on entistä hedelmällisempi. Parikymppisten miesten hyökkäys kulkuetta vastaan oli huolestuttava ennen kaikkea siksi, että toiminta oli huolellisesti ennakkoon suunniteltu.

Poliisi otti kiinni kolme epäiltyä. Tuomioistuin on vanginnut heidät. Miehiä epäillään pahoinpitelystä, kokouksen estämisestä ja poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta. Poliisi etsii lisäksi kolmea muuta miestä.

Monet läntiset demokratiat ovat entistä suvaitsevaisempia. Tämä aiheuttaa liikehdintää ääriliikkeissä. Poliisin tutkimuksissa on ilmennyt, että Helsingin iskuun osallistuneilla on natsisympatioita. Ainakin osa heistä on mukana myös maahanmuuttajia ja islamia negatiiviseen sävyyn käsittelevissä ryhmissä.

Ääriainesten toiminta Suomessa ei ole uutta. Niiden tavoitteena on estää ja vahingoittaa erilaisten vähemmistöryhmien elämää ja toimintaa. Kohteena voivat olla esimerkiksi rotunsa, vammansa, uskontonsa tai seksuaalisen suuntautuneisuutensa takia vähemmistössä olevat ryhmät.

Ääriliikkeiden toiminnan taustalla ovat muun muassa työttömyys ja siitä johtuva syrjäytyneisyys. Toisaalta toiminnassa on mukana on hyvin koulutettuja ihmisiä, joiden omaa elämää leimaa suvaitsemattomuus.

Suomalaisen yhteiskunnan tulee seurata erittäin tarkasti ääriaineisten toimintaa ja puuttua mahdollisiin laittomuuksiin heti ja päättäväisesti. Helsinki Pride -kulkueeseen suunnattu isku on tuomittu laajasti aina valtionjohtoa myöten.

Viharikoksia ei saa vähätellä. Ne voivat luoda jännitteitä kansalaisryhmien välille ja levottomuutta yhteiskuntaan. Viharikokset ovat tuomittavia.