keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Verkkouutiset: Pride-kaasuiskijä netissä: Hitlerin kirja ja skinhead-yhtye saavat kehuja

Verkkouutiset: Pride-kaasuiskijä netissä: Hitlerin kirja ja skinhead-yhtye saavat kehuja 7.7.2010

Helsingin käräjäoikeuteen asteli keskiviikkona totisia nuorukaisia.

Kolme Helsinki Pride -kaasuiskusta epäiltyä marssitettiin pakkokeinoistuntoon yksi kerrallaan poliisien saattamina, ja noin tunnin kuluttua jokainen oli vangittuna. Heitä epäillään todennäköisin syin pahoinpitelystä, kokouksen estämisestä sekä poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta.

Vangitsemiskäsittelyt etenivät samalla kaavalla. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Juvonen vaati salaista käsittelyä tutkinnallisista syistä, ja pian yleisö hätistettiin ulos salista.

Vangituista kaksi on 18-vuotiaita. He ovat kotoisin Espoosta ja Mikkelistä. Kolmas on 20-vuotias ylöjärveläinen.

Siilitukkainen ylöjärveläinen yritti piilottaa saliin astuessaan kasvonsa mustan hupparin huppuun mutta paljasti päänsä kuultuaan, että kuvaaminen oli kielletty. Siilin leikannut ja mustiin pukeutunut espoolainen näytti katselevan toimittajia hieman epäluuloisena.

Kolme miestä yhä haussa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulkueeseen iskettiin kyynelkaasulla ja savusoihduilla lauantaina. Kaasulle altistuminen aiheutti limakalvojen kirvelyä, hengitysvaikeuksia ja huimausta. Uhreja on kymmeniä.

Vangittujen nimillä löytyi keskiviikkona kohtalaisen vähän tietoa netistä. Mikkeliläisen Facebook-profiili oli osin avoin. Epäilty kuuluu mm. maahanmuuttokriittiseen ryhmään ja kertoo pitävänsä Adolf Hitlerin Taisteluni-kirjasta ja tietyistä maihinnousukengistä. Mielimusiikkiin lukeutuu skinhead-yhtye. Hänen ystävissään ei näy merkkejä kahdesta muusta epäillystä.

Epäiltyjen natsisympatioista uutisoi keskiviikon Helsingin Sanomat. Poliisi pitää mahdollisena, että väitteissä voi olla perää.

– Ei ole muuta selvitystä motiivista kuin että tällainen teko on tehty ja siinä samalla on ollut suunsoittoa, homottelua ja muuta. Se kertoo tällä hetkellä eniten meille. Esitutkinta toki etenee ja taustoja pyritään selvittelemään. Sieltä löytyy varmasti lisää näyttöä motiiveista.

Juvonen ei pystynyt vielä kommentoimaan, mistä epäillyt tuntevat toisensa tai mikä heidän yhteytensä on. Miehet ovat olleet melko vaitonaisia.

Osalla epäillyistä on rikostaustaa. Listalta löytyy muun muassa törkeää pahoinpitelyä sekä törkeää rattijuopumusta nuorena henkilönä.

Poliisi kaipaa yhä kolmea miestä iskuun liittyen.

_______________________________________________________


Helsingin Sanomat: Kolme Pride-epäiltyä vangittu - iskun taustalla natsisympatioita

Seksuaalivähemmistöjen Helsinki Pride -kulkuetta vastaan lauantaina tehdystä kaasuiskusta epäillyillä miehillä on Helsingin Sanomien tietojen mukaan natsisympatioita.

Iskusta epäillään kahta 18-vuotiasta ja yhtä 20-vuotiasta miestä. He ovat olleet poliisin suojissa lauantaista lähtien. Poliisi esitti heitä vangittaviksi eilen tiistaina.

Miehet ovat kotoisin eri puolilta Suomea. Yksi epäillystä asuu pääkaupunkiseudulla pientaloalueella, toinen Tampereen lähellä maaseudulla ja kolmas Mikkelin seudulla omakotitaloalueella.

Mikkelin seudulla asuva 18-vuotias on liittynyt Facebookissa ja Irc-galleriassa Adolf Hitleriä, natsismia sekä rotuajattelua ihannoiviin ryhmiin. Hän on mukana myös maahanmuuttajia ja islamia negatiiviseen sävyyn käsittelevissä ryhmissä.

HS:n tietojen mukaan savolaismiehellä ei ole aiempaa rikostaustaa. Tutut kertovat, että mies on viime vuosina ilmaissut vastustavansa maahanmuuttajia ja seksuaalivähemmistöjä.

Pääkaupunkiseudulla asuva 18-vuotias epäilty jäi talvella 2008 kiinni juovuksissa lainatulla mopolla ajamisesta ja tuomittiin nuorena henkilönä törkeästä rattijuopumuksesta, alkoholijuoman hallussapitorikkomuksesta ja liikennerikkomuksesta sakkoihin.

Ystävien mukaan miehen "uusnatsisympatiat" käyvät ilmi muun muassa Facebook-profiilista.

"En ole kuullut, että hänellä olisi homovastaisia mielipiteitä, mutta voin kuvitella, että niitä on", yläasteaikainen ystävä kuvaili.

Pirkanmaalla asuva 20-vuotias ei ole saanut tuomioita rikoksista. Kolmikon vangitsemista päätetään keskiviikkona aamuyhdeksältä Helsingin käräjäoikeudessa.

Miehiä epäillään kymmenistä pahoinpitelyistä, joita poliisi on tutkinut viharikoksina. Viharikoksilla tarkoitetaan tekoja, joiden motiivina ovat ennakkoluulot tai vihamielisyys uhrin edustamaa viiteryhmää kohtaan. Vihamotiivia voidaan käyttää tuomion koventamisperusteena.

Poliisi etsii yhä myös kolmea muuta miestä kaasuiskusta epäiltynä.

__________________________________________________________


Kaleva, pääkirjoitus: Pienen sekopääjoukon tekoa ei pidä yleistää

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors tuomitsivat selkein sanoin viime lauantaina sukupuolisia vähemmistöjä edustanutta Helsinki Pride -kulkuetta vastaan tehdyn iskun, jossa käytettiin kyynelkaasua ja savusoihtuja.

Halonen oli Ylen uutisissa varsin kovasanainen. "Pride-tapahtuma järjestetään monissa maissa, ja Suomella on ollut näissä asioissa hyvä maine. Se saa nyt kovan kolhun", hän sanoi.

Presidentin selväsanaisuus on paikallaan. Suomessa pitää vastakin kenen tahansa voida järjestää laillisia mielenilmaisuja ilman pahoinpitelyn uhkaa. Tapaus on tutkittava ja syyllisiä rangaistava. Viitisenkymmentä ihmistä kärsi kaasusta. Ihan viattomasta pilasta ei ollut kyse, paremminkin ennalta suunnitellusta teosta.

Vaikka yhteiskunnan tulee tuomita moiset teot heti, ei niitä pidä kuitenkaan liikaa dramatisoida.

Tuskin Suomen kuva perusturvallisena ja sallivana maana ulkomailla sen takia täydellisesti muuttuu, että muutama sekopää häiriköi sukupuolisten vähemmistöjen kulkuetta nähdyllä tavalla. Suurimmalle osalle suomalaisista Pride-kulkueet eivät aiheuta intohimoja puoleen tai toiseen. Ei kulkueiden häirintä sentään ole Suomessa sääntönä.

Vasta jos poliisin tutkimuksissa selviää, että lauantaisen iskun taustalla todella on enemmänkin järjestäytymistä, silloin on huolestumisen paikka. Toistaiseksi esiin tulleen perusteella kyse on yksittäistapauksesta. Se ei tietenkään tee tekoa yhtään vähemmän moitittavaksi.

Tärkeää on, että silloin kun muutama yksilö menettää harkintakykynsä, muu yhteiskunta ei menetä suhteellisuudentajuaan.