torstai 8. heinäkuuta 2010

YLE: Turvapaikan saaneet eivät kelpaa kunnille

YLE: Turvapaikan saaneet eivät kelpaa kunnille 8.7.2010

Kunnat ottavat nihkeästi vastaan turvapaikan saaneita. Esimerkiksi Ruoveden vastaanottokeskuksessa asuu tällä hetkellä kolmisenkymmentä jo turvapaikan ja oleskeluluvan saanutta ihmistä, koska muuta paikkaa ei ole.

Ruuhkan syynä on se, ettei kuntapaikkojen määrä ole kasvanut samaa tahtia kuin turvapaikkapäätösten määrä. Yhä useampi muuttaakin pois itsenäisesti, sanoo Ruoveden ja Lammin vastaanottokeskusten johtaja Rajkumar Sabanadesan.

- Oleskeluluvan saaneiden ihmisten asuminen vastaanottokeskuksissa ei ole suotavaa kenellekään. Se on kallista sekä vastaanottokeskukselle että yhteiskunnalle. Ne ihmiset, jotka ovat saaneet oleskeluluvan, tulevat asumaan tässä maassa pysyvästi tai pidemmän aikaa. Siinä mielessä on erittäin tärkeää, että ihmiset muuttavat pois vastaanottokeskuksista mahdollisimman nopeasti oleskeluluvan saamisen jälkeen.

- Me kannustamme ihmisiä muuttamaan asumaan itsenäisesti entistä enemmän. Olemme myös saaneet ohjeistusta ministeriöltä, että niin pitäisi tehdä. Mielestäni on hyvä asia, jos ihmiset etsivät itsenäisesti itselleen asuinpaikkaa ja muuttavat pois omatoimisesti, Sabanadesan pohtii.