tiistai 6. heinäkuuta 2010

YLE: Thors tuomitsee Pride-iskun

YLE Uutiset: Thors tuomitsee Pride-iskun 5.7.2010

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.) tuomitsee Helsinki Pride -kulkuetta vastaan tehdyn kaasuiskun. Hänen mukaansa tapaus on esimerkki siitä, miten viha motivoi rikoksiin.

- Viha rikoksen motiivina voi toimia rangaistuksen koventamisperusteena ja koska hyökkäys oli selvästi suunniteltu, on tärkeää, että viha teon motiivina tutkitaan tarkkaan, Thors sanoo tiedotteessaan.

Thors pitää tärkeänä, että poliisi rekisteröi rasististen rikosten lisäksi rikokset, joiden motiivina on muu viha, kuten viha seksuaalisia vähemmistöjä kohtaan.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen (sd.) pitää hyökkäystä surullisena tapauksena. Haatainen kertoo blogissaan, että isku analysoidaan tapahtuman järjestäjän ja viranomaisten kanssa perusteellisesti, jotta siitä voidaan oppia.

- Helsingissä on voitava ilmaista itseään ilman pelkoa ja ylimitoitettuja turvajärjestelyjä, Haatainen sanoo.

Niin ikään SDP:n varapuheenjohtaja Ilkka Kantola tuomitsee iskun törkeänä sananvapaus- ja ihmisoikeusloukkauksena. Viranomaisten tulee hänen mukaansa saattaa tekijät vastuuseen.

- Jos sanavapautta ei päättäväisesti puolusteta, sen ja mielipiteenvapauden loukkaaminen kasvaa ja syvenee, Kantola huomauttaa.

__________________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Ministeri Thors tuomitsee hyökkäyksen Pride-kulkuetta vastaan

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors tuomitsee viikonloppuna Helsingissä Pride-kulkueeseen suunnatun hyökkäyksen. - Teko on erittäin tuomittava, ministeri Thors toteaa.

Ministeri Thorsin mukaan tapaus on esimerkki siitä, miten viha motivoi rikoksiin. - Siksi on tärkeää, että poliisi rekisteröi rasististen rikosten lisäksi rikokset, joiden motiivina on muu viha, kuten viha seksuaalivähemmistöjä kohtaan, ministeri toteaa. Tätä rekisteröintiä poliisi on tehnyt vuodesta 2009 alkaen.

- Viha rikoksen motiivina voi toimia rangaistuksen koventamisperusteena ja koska hyökkäys selvästi oli suunniteltu, on tärkeää, että viha teon motiivina tutkitaan tarkkaan, ministeri Thors sanoo.

- Viha seksuaali- ja muita vähemmistöjä kohtaan on yhtä tuomittavaa kuin rasismi. Siksi kehotan muitakin poliitikkoja tuomitsemaan Pride-kulkueeseen kohdistuneen hyökkäyksen. Me poliitikot olemme vastuussa vihanlietsonnan hillitsemisestä. Vihapuhe johtaa vihatekoihin, ministeri Thors painottaa.

_________________________________________________________

Halonen: Pride-isku kova kolhu Suomen maineelle

Tasavallan presidentti Tarja Halonen tuomitsee jyrkästi Pride-kulkuetta vastaan tehdyn iskun. Halosen mukaan Suomen hyvä kansainvälinen maine sai kovan kolhun.

- Tämä on erittäin ikävä asia sekä paraatin osallistujille että muille suomalaisille. Me olemme tottuneet arvostamaan ihmisten erilaisuutta, sekä moraalin että tietenkin lainsäädännön edellyttäminä, presidentti Halonen toteaa.

Hän muistuttaa, että Suomen maine kärsii iskun kaltaisista tapahtumista.

- Pride-tapahtuma järjestetään monissa maissa, ja Suomella on ollut näissä asioissa hyvä maine. Se saa nyt kovan kolhun. Kansainvälinen maine, jota tämä tapaus tuo, on kyllä sellaista brändäystä, jota ei toivoisi tulevan.

Suunniteltu isku on vakavampi isku

Presidentti Halonen kertoo olevansa huolissaan paraatin osallistujista.

- On vaatinut vuosikymmenten työtä, että heidät itsensä on saatu uskomaan, että me todella olemme ihmisoikeuksien puolella ja arvostamme ihmisten omaa henkilökohtaista oikeutta vapaasti valita oma seksuaalinen suuntautumisensa.

Halonen vaatii, että syylliset ja asia on tutkittava asiaan kuuluvalla vakavuudella.

- Toivottavasti asiaan saadaan vahva vastaus yhteiskunnalta. Se, että isku oli etukäteen suunniteltu, tekee asiasta vielä vakavamman. Se osoittaa, että ihmiset eivät tee tällaisia asioita hetken mielenailahduksesta.

________________________________________________

MTV3: Poliisiylijohtaja tiukentaisi viharikoslainsäädäntöä

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kannattaa viharikoslainsäädännön tiukentamista.

Nykyinen rikoslaki luonnehtii viharikoksen melko löyhästi, ja viharikosepäilyt kaatuvat usein oikeudessa todistusaineistosta huolimatta. Hallitus aikookin esittää ensi syksynä, että rikoslain viharikosmääritelmää tarkennettaisiin.

Viikonloppuna seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride-kulkueeseen kohdistunutta kaasuiskua tutkitaan muun muassa yli viitenä kymmenenä pahoinpitelynä. Jo yhdestä pahoinpitelystä voidaan määrätä sakkoihin tai enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

- Rikoslaki ei tunne varsinaisia viharikoksia. Tunnetaan pahoinpitely, ja sitten sen koventamisperusteena voidaan pitää teon vihamotiivia, Paatero kertoo.

- Uskon kovemmalla lailla olevan myös ennaltaehkäisevää vaikutusta. Viharikosten määrä on kohtuullisen vähäinen, mutta ulkomaiden esimerkki toimii uhkakuvana myös Suomessa.

Paateron mukaan yksittäistapauksia varten ei rakentaa täydellistä suojaa, mutta viikonlopun Pride-kulkueeseen kohdistuneesta kaasuiskusta pyritään ottamaan opiksi.

Iskun ovat tuominneet muun muassa presidentti Tarja Halonen ja maahanmuuttoministeri Astrid Thors.

Kolme ihmistä on yhä karussa kaasuiskun jäljiltä. Poliisi ei kuitenkaan paljasta, onko kolmikon henkilöllisyys virkavallan tiedossa.

Poliisi otti jo viikonloppuna kiinni kolme miestä epäiltyinä lauantaisesta pippuri- ja kyynelkaasuiskusta. Vuonna 1991 ja 1989 syntyneet epäillyt ovat vaitonaisia.

__________________________________________________________

Uusi Suomi: Pienet homofobiset ryhmät – syy Pride-iskuun?

Viikonloppuna Helsinki Pride -kulkueeseen tehty kaasuisku yllätti ja järkytti. Sukupuolta ja seksuaalisuutta tutkinut Annamari Vänskä arvioi, että samalla kun yhteiskunta on muuttunut sallivammaksi, pienet rasistisiksi, homofobisiksi ja uskonnollisiksi määriteltävät ryhmät ovat tulleet kovaäänisemmiksi.

-Isku viestii vihaa ja pyrkimystä osoittaa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät ole yhtä arvokkaita ihmisiä kuin muut, tulkitsee Seksuaalisen tasavertaisuuden Setan puheenjohtaja Outi Hannula.

Myös presidentti Tarja Halonen tuomitsee Ylen mukaan iskun jyrkästi. Halosen mukaan Suomen hyvä kansainvälinen maine sai kovan kolhun. Erityisen vakavan iskusta tekee Halosen mielestä sen suunnitelmallisuus.

Pippuri- ja kyynelkaasulle altistui lauantaina useita kymmeniä ihmisiä. Vastaavaa iskua ei ole ennen tehty Suomessa.

Aiemmin häiriköinti on jäänyt lähinnä huutelun tasolle. Sen sijaan muualla Euroopassa erilaisia hyökkäyksiä kulkueisiin on tehty.

Arkielämässään homot ja lesbot eivät ole Suomessakaan välttyneet täysin väkivaltaisilta hyökkäyksiltä. Miesparin kimppuun on saatettu hyökätä nakkikioskilla ja miehekäs nainen on voitu töniä ulos wc:stä.

-Helsingissä näkee harvoin miehiä kävelemässä käsi kädessä. Se kertoo siitä, miten samaa sukupuolta olevat parit mieltävät riskin esiintyä katukuvassa, Hannula sanoo.

STT:n haastateltavat arvelevat, että iskun taustalla saattaa olla homofobian lisäksi muun muassa yleisempää yhteiskunnallista turhautumista.