torstai 12. huhtikuuta 2012

Turun Sanomat: Mies oleskeli ennätyspitkään laittomasti Schengen-alueella – jäi kiinni Helsingissä

Turun Sanomat: Mies oleskeli ennätyspitkään laittomasti Schengen-alueella – jäi kiinni Helsingissä 12.4.2012

Ennätyspitkään laittomasti Schengen-alueella oleskellut ulkomaalainen mies jäi kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla viime viikon perjantaina. Rajavartiolaitos otti miehen tarkempaan tarkisteluun, koska hänellä ei ollut esittää maassa oleskeluun vaadittavia asiakirjoja.

Rajavartiolaitoksen mukaan puhuttelussa selvisi, että 58-vuotias mies oli saapunut turistiviisumilla Hollantiin vuoden 1994 elokuussa. Mies teki 15 vuoden ajan ravintola-alan töitä Hollannissa ja matkusti sen jälkeen Portugaliin. Portugalissa ei ollut töitä tarjolla, joten hän päätti palata takaisin kotimaahansa.

Kaikkiaan mies ehti oleskella luvatta Schengen-alueella yhteensä 6 429 vuorokautta eli lähes 18 vuotta. Normaalitapauksessa viisumivelvollinen saa oleskella Schengen-alueella korkeintaan 90 vuorokautta kuuden kuukauden aikana.

Maahanmuuttovirasto määräsi miehen käännytettäväksi kotimaahansa ja määräsi hänelle samalla viiden vuoden maahantulokiellon Schengen-alueelle. Helsingin rajatarkastusosasto antoi miehelle rangaistusvaatimuksen ulkomaalaisrikkomuksesta sekä toimeenpani käännytyksen 10.4.2012, jolloin mies poistui maasta lennolla kotimaahansa.

Helsingin rajatarkastusosasto on vuoden 2012 aikana havainnut Helsinki-Vantaan lentoasemalla 15 henkilöä, jotka ovat oleskelleet useita vuosia luvattomasti Schengen-alueella. Kaikki tapaukset ovat johtaneet henkilöiden käännytykseen kotimaahansa, maahantulokieltoon ja rangaistusvaatimukseen ulkomaalaisrikkomuksesta.