Iltalehti/STT: Mistä syntyvät perussuomalaisten kohuotsikot? 14.5.2012
Iltalehti/STT: Wetterstrand: Ruotsissa Hakkarainen ei olisi selvinnyt varoituksella
Puolueen poliitikot ovat kokemattomia ja toimittajat tulkitsevat kirjaimellisesti, vastaavat tutkijat.
Monet perussuomalaisten kohua herättäneet lausunnot eivät ole kirvoittaneet jyrkkiä tuomioita muista suurista puolueista. Tutkijat arvioivat, että muut eivät halua ryhtyä tyylituomareiksi asioissa, joissa kysymys on poliittisesta kielenkäytöstä.
Poliittisen historian erikoistutkija Ville Pernaa Turun yliopistosta sanoo, että usein kysymys on ollut siitä, millä tavalla asia ilmaistaan.
- Perussuomalaisilta on kuultu lausuntoja, jollaisia ei ole totuttu kuulemaan politiikoilta. Tämä johtuu paljolti siitä, että enemmistö heistä on uusia valtakunnanpolitiikassa. He ovat tottuneet toimimaan samanmielisten kanssa tai politiikan ulkopuolisissa piireissä. Valtakunnanpolitiikan kielenkäytön koodit eivät ole kaikilla hallussa.
Pernaan mukaan konflikti syntyy, kun journalistit tulkitsevat tottumattoman poliitikon latautunutta lausuntoa kirjaimellisesti.
- On vaikea ajatella, että kansanedustaja Jussi Halla-aho olisi ollut lähettämässä konkreettisesti panssarivaunuja Ateenaan, mutta toisaalta voi kysyä, onko asiallista viitata sellaiseen, kun maassa panssarivaunut olivat kaduilla niinkin myöhään kuin 1970-luvulla.
Ilman itsesensuuria, rajat tietäen
Poliittisen historian professori Timo Soikkanen Turun yliopistosta pitää tärkeänä, että poliitikot voivat puhua ilman liioiteltua itsesensuuria, mutta myös sitä, että osoitetaan, missä rajat kulkevat.
Keskustelu maahanmuutosta oli Soikkasen mukaan asia, josta haluttiin vaieta. Ihmiset halusivat kuitenkin puhua siitä ja äänestivät sen vuoksi perussuomalaisia.
Perussuomalaiset alkoivat arvostella maahanmuuttoa ja pakottivat myös muut puolueet mukaan keskusteluun. Tämä johti siihen, että perussuomalaiset menivät keskustelussa vieläkin pidemmälle.
Helppo tie julkisuuteen
Åbo Akademin tutkija Kim Strandberg sanoo, että perussuomalaisten kohuotsikot ovat usein lähtöisin sosiaalisesta mediasta.
Ennen lausunnon piti päästäkseen julkisuuteen selvitä toimitusten neulansilmän läpi. Nyt on valtavan helppoa tuoda esiin näkemyksiään internetissä.
- Netissä omaa tekstiä ei ajatella niin tarkasti kuin silloin, kun laatii mielipidekirjoituksen painettavaan lehteen. Tässä voi tulla ongelmia, jos on tottumaton toimimaan julkisuudessa.
-----
Iltalehti/STT: Wetterstrand: Ruotsissa Hakkarainen ei olisi selvinnyt varoituksella
Vaikuttaa siltä, että rasistiset ja ennakkoluuloiset julkitulot hyväksytään Suomessa helpommin kuin Ruotsissa, sanoo Maria Wetterstrand, Ruotsin ympäristöpuolueen entinen puheenjohtaja.
Wetterstrandin mukaan Ruotsissa kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ei olisi koskaan selvinnyt varoituksella sanottuaan, että suomenruotsalaiset ja homoseksuaalit saisivat muuttaa Ahvenanmaalle.
- Puolueiden johtohenkilöt ovat hyvin tarkkoja siitä, ettei puolueista pääse syntymään ennakkoluuloista tai typerää kuvaa.
Myös maahanmuuttokriittisen ruotsidemokraatit-puolueen johto on ottanut etäisyyttä rasistisia puheita harrastaneisiin ja jopa erottanut heitä.
Näistä syntyi kohu
- Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps) ehdotti Ilta-Sanomissa, että homot, lesbot ja somalit pistetään keskenään asumaan Ahvenanmaalle. Hän sai eduskuntaryhmältään varoituksen. Sitä ennen hän oli saanut huomautuksen neekeriukkopuheistaan.
- Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) kirjoitti Facebookissa, että Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan, ja joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoijat kuriin panssarivaunuilla. Eduskuntaryhmä erotti hänet pariksi viikoksi.
- Perussuomalainen kunnanvaltuutettu Tommi Rautio kirjoitti Facebookissa, että ulkomaalaistaustaisia miehiä oululaisessa pitseriassa ampuneen pitäisi saada mitali. Hänet erotettiin puolueesta.
- Helena Eronen, kansanedustaja James Hirvisaaren (ps) avustaja, ehdotti blogissaan, että ulkomaalaisten, suomenruotsalaisten ja seksuaalivähemmistöjen pitäisi kantaa käsivarsinauhaa. Hirvisaari erotettiin eduskuntaryhmästä viideksi kuukaudeksi, kun hän ei suostunut erottamaan avustajaansa.