perjantai 25. toukokuuta 2012

Verkkouutiset: Perussuomalaisten kansanedustajalta lakialoite ympärileikkausten kriminalisoimiseksi

Verkkouutiset: Perussuomalaisten kansanedustajalta lakialoite ympärileikkausten kriminalisoimiseksi 25.5.2012

Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala on jättämässä lakialoitetta, jonka seurauksena myös poikalasten ympärileikkauksesta tehtäisiin Suomessa rangaistavaa.

Saarakkala toteaa, että poikalasten uskonnollisin perustein suoritetun ympärileikkauksen laillisuus on ollut juridisen pohdinnan alaisena jo vuosia, mutta korkeimman oikeuden (KKO) ennakkopäätöksessä vuodelta 2008 se päätyi kuitenkin pitämään poikien ympärileikkauksen taustalla olleita uskonnollisia, kulttuurisia ja sosiaalisia syitä sellaisina perusteina, jotka oikeuttivat syytteessä olleen henkilön menettelyn, vaikka ympärileikkaus lähtökohtaisesti täyttikin pahoinpitelyn tunnusmerkistön.

Lisäksi KKO päätyi pitämään lapsen vanhempien uskonnollisia intressejä painavampana perusteena kuin lapsen koskemattomuutta.

Saarakkala huomauttaa, että Suomen perustuslaki takaa jokaiselle henkilölle oikeuden henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.

- Tämä perustuslain kohta on universaalin jakamattoman ihmisarvoisen elämän perusta eikä sitä voida sivuuttaa vetoamalla uskonnollisiin traditioihin tai normeihin ja näin sallia ympärileikkauksen kaltaisten rituaalien suorittamista pienelle lapselle, hän toteaa.

Suomen lääkäriliiton mukaan muista kuin lääketieteellisistä syistä tehtävä ympärileikkaus ei ole sairaudenhoitoa eikä terveyden edistämistä, eikä se kuulu suomalaiseen terveydenhoitojärjestelmään. Saarakkalan lakialoitteessa rangaistukseksi ympärileikkauksen järjestämisestä tai osallistumisesta sen suorittamiseen määrättäisiin sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.