keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Vartti: Kerjäläiseksi pukeutunut taiteilija sai yli 50 euroa

Vartti: Kerjäläiseksi pukeutunut taiteilija sai yli 50 euroa 9.5.2012

Mannerheimin patsaan edusta kukitettiin keskiviikkona. Installaation takana oli aiempina kesinä Eduskuntatalon portaat ja Rautatientorin kukittanut taiteilija Kaisa Salmi.

Salmen oli alun perin tarkoitus kukittaa itse ratsastajapatsas. Lupa patsaan kukitukseen oli saatu muun muassa Mannerheimin perinnesäätiöltä ja sotaveteraaneilta. Helsingin Taidemuseo kuitenkin perui luvan kaksi viikkoa sitten.

- Ilmeisesti he pelkäsivät, että patsaan pinta voisi vahingoittua, Salmi kertoo.

Salmelle tarjottiin mahdollisuutta kukittaa Kolmen sepän patsas.

- Luparumba olisi pitänyt aloittaa uudestaan alusta, eikä siihen ollut aikaa, Salmi kertoo.

Salmi haluaa ottaa kantaa ajankohtaiseen romanikerjäläisten kysymykseen, johon pitäisi hänen mielestään jollain tavalla puuttua. Keskiviikkona hän istui neljä tuntia kerjäläiseksi pukeutuneena patsaan viereisellä jalkakäytävällä ja jakoi samalla kukkia.

- Ihmiset antoivat yli 50 euroa. Osa ilmeisesti luuli minua oikeaksi kerjäläiseksi. Ihmiset eivät oikein uskaltanet ottaa kukkia. Lapset ottivat mielellään, ja ulkomaalaiset, Salmi kertoo.

Huomenna torstaina Salmi istuu Kolmen sepän patsaalla kerjäämässä ja neljä romanikerjäläistä jakaa kukkia. Salmi aikoo olla paikalla puolestapäivästä eteenpäin noin kahdeksan tuntia.

Tapahtumat ovat osa Ihana Helsinki -kaupunkifestivaalia, jonka tarkoituksena on muun muassa elävöittää kaupunkia kukkien avulla.